Τελευταία ίσως να σκέφτεσαι πιο συχνά παγωτά, γρανίτες και πιο δροσερά γλυκά όμως ένα κέικ λεμονιού είναι πάντα επίκαιρο. Το συγκεκριμένο είναι εύκολο και πολύ αρωματικό.
Τι θα χρειαστείς:
Για το κέικ:
1 2/3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
τον χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια
1 1/2 κουταλιά παπαρουνόσπορο και λίγο ακόμα για το topping
2 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 από ένα κουταλάκι baking soda
1 κούπα sour cream
2 αυγά
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι βανίλια
Για το γλάσο:
1 1/4 κούπας άχνη ζάχαρη
τον χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι
Πώς θα το φτιάξεις:
Για να φτιάξεις το κέικ θα ανακατέψεις σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το ξύσμα και τον χυμό των δύο λεμονιών. Πρόσθεσε τον παπαρουνόσπορο, το baking powder, το αλάτι και τη baking soda. Ανακάτεψε καλά για να αρωματίσει το λεμόνι τα υπόλοιπα υλικά.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτύρωσε μία φόρμα ή ένα ταψί για το κέικ.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακάτεψε τη sour cream, τα αυγά, το λάδι και τη βανίλια. Μόλις έχουν ενωθεί καλά τα υλικά πρόσθεσε και το περιεχόμενο του μπολ με τα στέρεα υλικά. Δούλεψε το μείγμα με ένα μίξερ για 3-4 λεπτά. Ρίξε τη ζύμη στο ταψί ή τη φόρμα και ψήσε το κέικ για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει μία οδοντογλυφίδα στεγνή από το κέντρο του. Μόλις είναι έτοιμο άφησέ το λίγο να κρυώσει.
Για να κάνεις το γλάσο χτύπησε σε ένα μπολ τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Θα πρέπει να είναι ρευστό και κολλώδες. Αν είναι πιο παχύρρευστο μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό ή αν είναι πιο αραιό μπορείς να προσθέσεις ζάχαρη.
Άπλωσε το γλάσο πάνω στο κρύο κέικ και πασπάλισε με τον παπαρουνόσπορο. Άφησε λίγο να δέσει το γλάσο και μετά κόψε σε κομμάτια.