Μήπως αισθάνεσαι πως ό,τι και να κάνεις για εκείνον δεν είναι αρκετό; Ίσως στο παρελθόν η σχέση σου να ήταν υπέροχη αλλά πλέον νιώθεις πως έχεις γίνει δεδομένη και πως όσο και αν προσπαθείς δεν έχεις ανταπόκριση από τον σύντροφό σου.
Μπορεί ο σύντροφός σου να μην το κάνει επίτηδες, απλώς να έχει μία πολύ κουραστική ζωή και να ξεχνάει να σου δείξει το ενδιαφέρον του μέσα στην καθημερινότητα. Δεν είναι παράλογο. Μερικές φορές οι άνθρωποι νιώθουμε τέτοια ασφάλεια μέσα στη σχέση μας που ασχολούμαστε με άλλα πράγματα ξεχνώντας πως και ο σύντροφός μας χρειάζεται τον χρόνο και την προσοχή μας. Σε άλλη περίπτωση ίσως όντως να έχει αρχίσει να αδιαφορεί για εσένα, ειδικά αν μιλάμε για μακροχρόνια σχέση.
Το θέμα είναι πως το να νιώθεις δεδομένη μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιστρέψεις την κατάσταση και να αρχίσεις πάλι να νιώθεις σίγουρη για τη σχέση σου.
Δες τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία
Αντί να σκέφτεσαι πράγματα όπως “δεν με θέλει πια” σκέψου ότι για να είναι σε αυτή τη σχέση είναι στο πλευρό σου και θέλει να σε κάνει χαρούμενη, αλλά για κάποιο λόγο επί του παρόντος δεν μπορεί. Αν δεις τα πράγματα έτσι, αυτόματα η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο διαχειρίσιμη. Το “δεν μπορεί αυτή τη στιγμή” διορθώνεται πολύ πιο εύκολα από το “δε με αγαπάει πια”.
Πολλές φορές βγάζουμε δικά μας συμπεράσματα επειδή πιστεύουμε πως ο άλλος ξέρει πως νιώθουμε. Δεν είναι πάντα έτσι. Πριν λοιπόν βιαστείς να πεις ότι δεν νοιάζεται σιγουρέψου πως ξέρει τι αισθάνεσαι. Ένας σύντροφος που θέλει να είναι μαζί σου και ξέρει ότι νιώθεις παραμελημένη από εκείνον θα φροντίσει να σου δώσει αυτό που σου λείπει.
Κάνε ένα βήμα πίσω και δες την κατάσταση πιο καθαρά. Μήπως είναι πολύ απασχολημένος και πραγματικά ζορίζεται αυτή την περίοδο; Μήπως δεν έχει καταλάβει καθόλου ότι χρειάζεσαι περισσότερη προσοχή; Συζήτησε το μαζί του ήρεμα. Άκου τη δική του πλευρά και έκφρασε αυτό που σου λείπει. Σίγουρα μπορείτε να βρείτε μία μέση λύση.
Σκέψου τη δική σου συμπεριφορά
Όταν θες κάτι από την σχέση σου, μία καλή ιδέα είναι να το προσφέρεις πρώτα εσύ στον εαυτό σου. Πολλές φορές συμβαίνει να ζητάμε κάτι από τον σύντροφο μας το οποίο όμως δεν δίνουμε εμείς οι ίδιες σε εμάς. Για παράδειγμα, αν ζητάς περισσότερο από τον χρόνο του σκέψου πρώτα αν εσύ αφιερώνεις αρκετό χρόνο στον εαυτό σου. Αν η απάντηση είναι όχι τότε ξεκίνα από εκεί. Ίσως και να καταλάβεις πως τελικά νιώθεις δεδομένη επειδή εσύ συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο.
Επιπλέον σκέψου αν αυτό που του ζητάς του το δίνεις εσύ. Αν δεν διαθέτεις χρόνο για τις ανάγκες του, μην απαιτείς εκείνος να διαθέτει για τις δικές σου. Μερικές φορές όταν λείπει κάτι από την σχέση μας, δε συνειδητοποιούμε ότι ούτε εμείς το προσφέρουμε στον άλλον. Πριν του μιλήσεις δες και το δικό σου κομμάτι ευθύνης μέσα σε αυτό.
Κράτα θετική στάση
Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να μην κολλάς στον θυμό, τη στεναχώρια και άλλα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχεις. Χωρίς να το καταλαβαίνεις αυτή η δική σου εσωτερική κατάσταση θα βγει προς τα έξω και αυτόματα θα απωθήσει τον σύντροφό σου. Ειδικά αν είσαι άνθρωπος υπεραναλυτικός που σκέφτεται τα πράγματα περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε και δημιουργεί υποθετικές καταστάσεις στο κεφάλι του καλό είναι να το περιορίσεις. Φυσικά αναγνώρισε τα αρνητικά συναισθήματα που έχεις αλλά φρόντισε να υπάρχει υπαρκτός λόγος που τα νιώθεις. Αν θυμώνεις με σενάρια που φαντάζεσαι ότι παίζουν και στην πραγματικότητα δεν ισχύουν, προσπάθησε να χαλαρώσεις.
Εστίασε στα θετικά που σου έχει δώσει ο σύντροφός σου και βρες τρόπο να του δείξεις ότι τα αναγνωρίζεις και τα εκτιμάς. Αφού το κάνεις αυτό προσδιόρισε τα κομμάτια που σου λείπουν και μίλησε του για αυτά με ηρεμία. Μη θυμώνεις και μη βάζεις τις φωνές, αλλά επιδίωξε μία ουσιαστική επικοινωνία μαζί του.