Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που συναντάμε κυρίως στα δημητριακά, υπεύθυνη για την ελαστικότητα και το φούσκωμα της ζύμης του ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για το κατά πόσο καλή ή κακή είναι για τον οργανισμό μας. Για αυτό πολλοί αμφιβάλουν για το αν θα έπρεπε να τη συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας.
Έτσι εμείς ρωτήσαμε τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Μανώλη Δημητρούλη για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σε σχέση με τη γλουτένη στη διατροφή μας.
Τι είναι η γλουτένη και σε ποιες τροφές τη συναντάμε;
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και σε μικρότερες ποσότητες στη βρώμη. Όπως είναι λογικό βρίσκεται και σε όλα τα προϊόντα αυτών των δημητριακών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, τα κουλούρια, τα κέικ, τα μπισκότα. Συναντάται όμως και σε πολλά μη αμυλώδη προϊόντα ή σκευάσματα όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος, κάποια γάλατα, κάποια τυριά και κάποιες σάλτσες. Υπάρχει περίπτωση επίσης να βρεθεί σε τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και φάρμακα.
Επιπλέον τη συναντάμε και σε διάφορα ποτά. Υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στη μπύρα και σε άλλα ποτά που χρησιμοποιούν βύνη, σε κάποια είδη ουίσκι καθώς και σε μερικούς χυμούς φρούτων.
H κοιλιοκάκη είναι γνωστή ασθένεια που απαγορεύει την κατανάλωση γλουτένης. Όσοι δεν πάσχουν από αυτή είναι καλό να ακολουθούν μία gluten free διατροφή;
Άνθρωποι που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν έχουν λόγο να αφαιρούν τελείως τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Ο πλήρης αποκλεισμός της γλουτένης αδρανοποιεί το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της και σε περίπτωση επιστροφής στην κατανάλωση της το ένζυμο δε θα λειτουργεί όπως πρέπει. Ως αποτέλεσμα μπορούν να εμφανιστούν γαστρεντερικά συμπτώματα. Με βάση την πλειοψηφία της επιστημονικής μελέτης συστήνεται η ισορροπημένη κατανάλωσης τροφών που περιέχουν γλουτένη όχι όμως η υπερκατανάλωση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σχετίζεται η κατανάλωση γλουτένης με την απώλεια βάρους;
Όχι ποτέ δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η οποιαδήποτε τέτοια συσχέτιση.
Ποιές αμυλούχες τροφές μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα τροφίμων που περιέχουν γλουτένη;
Οι αμυλούχες τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη είναι το ρύζι, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το ρυζάλευρο, τα noodles. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιούμε αλεύρι από ξηρούς καρπούς ή από καρύδα για τις αρτοπαρασκευές. Ακόμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μακαρόνια με noodles ρυζιού ή ρύζι. Αντίστοιχα μπορούμε να χρησιμοποιούμε παξιμάδι χαρουπιού αντί για ψωμί και φρυγανιές. Το φαγόπυρο και η κινόα είναι επίσης προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές παρασκευές.
Πως σχολιάζει ένας διατροφολόγος τις δυσκολίες μίας τέτοιας διατροφής
Οι αποκλειστικές διατροφές που αφαιρούν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την καθημερινότητα μπορούν να οδηγήσουν σε ελλιπή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, λόγω της τεράστιας πλέον ποικιλίας σε gluten free προϊόντα, όποιος θέλει να εφαρμόσει διατροφή χωρίς γλουτένη δεν αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε κάποιος παλαιότερα. Με λίγη προσοχή η διατροφή μπορεί να είναι πλήρης ενώ παράλληλα δεν περιέχει γλουτένη. Εξάλλου, τα προϊόντα που έχουν γλουτένη είναι κυρίως πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε αφθονία και σε πολλές άλλες τροφές.
Όσοι θέλουν να αποφεύγουν την κατανάλωση γλουτένης είναι σημαντική η ανάγνωση της σήμανσης των τροφών όπου αναφέρεται η ύπαρξη της. Ακόμα προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού όπου η γλουτένη μπορεί να περιέχεται σαν πρόσθετο σε πιάτα υπεράνω υποψίας.
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Master Αθλητικής Διατροφής
2108944826, 6948060689 | www.dietstories.gr | www.facebook.com | www.instagram.com