Το να απολογείσαι συνήθως φαντάζει δύσκολη υπόθεση. Ακόμα όμως περίπλοκο είναι και το να δέχεσαι μία συγνώμη. Η διαδικασία αυτή απαιτεί θάρρος και λεπτότητα. Συχνά, αποδεχόμαστε τη συγνώμη με ένα “δεν πειράζει” ή “όλα καλά”.

Η συγχώρεση κρύβει μέσα της δύο αρετές, την τρωτότητα και την αυτογνωσία. Με την αποδοχή μίας αληθινής συγγνώμης εξασκούμε αυτές τις δύο αρετές, γι’αυτό και πρόκειται για μία περίπλοκη υπόθεση. Όπως όμως κάποιος αποφασίζει να ξεπεράσει το “εγώ” του και να παραδεχθεί το λάθος του, έτσι και εσύ μπαίνεις στη θέση να του ανοιχτείς και να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι είναι ικανός για συγχώρεση. Μόνο έτσι θα προχωράς μπροστά στη ζωή σου και θα βελτιώνεσαι. Τα λάθη που κάνουμε και οι πληγές που δεχόμαστε, είναι εξίσου σημαντικές στην πορεία της ζωής μας. Έτσι εξελισσόμαστε και βελτιώνουμε τον εαυτό μας όλο και περισσότερο. Γι’αυτό μάθε από τα λάθη, τα δικά σου και των άλλων.

Ειλικρίνεια

Για να επουλωθεί η πληγή και να αποκατασταθούν τα πράγματα ανάμεσα σε εσένα και στον άνθρωπο που απολογείται, πρέπει να δείξεις τα αληθινά σου συναισθήματα. Είναι σημαντικό να δείξεις τι σε πείραξε, πώς ακριβώς ένιωσες, για να καταλάβει ο άλλος το λάθος του. Μόνο έτσι η σχέση μεταξύ σας θα μπορέσει να επιβιώσει.

“Σε συγχωρώ”

Δύο λέξεις που είναι παράλληλα πολύ εύκολο και πολύ δύσκολο να ξεστομίσεις. Από τη μία, είναι απλά δύο λέξεις. Τις έχεις πει. Θα τις ξαναπείς. Όμως, για να έχουν βαρύτητα αυτές οι λέξεις πρέπει να το εννοείς. Γι’αυτό χρειάζεσαι χρόνο. Δεν είναι ανάγκη να συγχωρείς αμέσως. Όταν αισθανθείς ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα, θα το ξέρεις. Και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βρεις το θάρρος να το πεις.

Προσδοκίες

Όταν πια ειπωθούν αυτά τα λόγια, περνάμε στο επόμενο βήμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκαλύψεις στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου τις προθέσεις σου και τις προσδοκίες σου για επόμενη φορά που μπορεί να τύχει παρόμοιο σκηνικό. Ευγενικά και αποφασιστικά, εξήγησέ του τι περιμένεις να κάνει και τι να αποφύγει σε αντίστοιχη περίπτωση.

Οριοθέτηση

Το να θέτεις όρια μεταξύ εσού και κάποιου, ο οποίος πραγματικά ζητά τη συγχώρεσή σου, αποβαίνει θετικό και για τις δύο πλευρές. Και εσύ νιώθεις καλυμμένος ότι μπορείς να εμπιστευτείς τον άλλον. Και ο άλλος όμως, θα εκτιμήσει την ειλικρίνεια και την ευθύτητά του, περισσότερο από ένα “δεν πειράζει”. Θα θέλει να καθοδηγηθεί από εσένα για να γνωρίζει σε επόμενη φάση πώς να φερθεί με τρόπο που δεν θα σε ενοχλήσει και δεν θα σε πληγώσει.

Featured photo: thegoodbook.com