Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το διάστημα που είναι ικανός κάποιος να ξεπεράσει έναν χωρισμό. Άλλοι νιώθουν ανακούφιση στις πρώτες μέρες. Άλλοι όμως περνούν αυτή τη φάση του “πένθους” για μήνες ή ακόμα, χρόνια.
Η αγαπημένη μας Charlotte από το Sex and the City έχει τη δική της θεωρία. Ισχυρίζεται πως ένας άνθρωπος είναι ικανός να προχωρήσει μετά από έναν χωρισμό, αφού έχει περάσει το μισό διάστημα από όσο διήρκεσε η σχέση. Δηλαδή, αν είχες μια σχέση έξι μηνών, σύμφωνα με τη Charlotte, θα περάσεις δύσκολα για τρεις μήνες, αλλά μετά θα είσαι έτοιμη για καινούργιες γνωριμίες και περιπέτειες. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που η σχέση κρατά τέσσερα χρόνια; Θα περάσεις τα επόμενα δύο μέσα σε τέσσερις τοίχους να αναπολείς το παρελθόν; Ε, Charlotte;
Προφανώς έχει σημασία ο τρόπος του χωρισμού, η φύση της σχέσης, ο τύπος του ανθρώπου αλλά και το περιβάλλον
Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Δεν θα σου αποκαλύψει κανείς με βεβαιότητα ποια θα είναι η στιγμή που θα αισθανθείς ότι μπορείς να δοθείς σε έναν καινούργιο έρωτα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “The Journal of Positive Psychology“, το μέσο διάστημα που ξεπερνά κανείς τον χωρισμό είναι λίγο λιγότερο από τρεις μήνες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 155 ανθρώπους, χωρισμένους από διαφόρων διαστημάτων σχέσεων. Ανάμεσά τους υπήρχαν και αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία του χωρισμού αλλά και αυτοί που τον δέχτηκαν. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι μετά τις έντεκα εβδομάδες, το άτομο είναι ικανό να πει ότι νιώθει ελεύθερο από τις τύψεις και τις στενοχώριες του χωρισμού.
Για κάποιο διάστημα μετά τον χωρισμό, είτε χώρισες είτε σε χώρισαν, αισθάνεσαι περίεργα. Και είναι λογικό
Οι ειδικοί προτείνουν να αφήσεις τον εαυτό σου να κλάψει, να στεναχωρηθεί, να πενθήσει, να νιώσει την απουσία του αγαπημένου ανθρώπου. Είναι βοηθητικό να μιλήσεις για αυτό, να γράψεις ή να αφεθείς στις σκέψεις σου. Όμως, ένας ψυχολόγος θα προσπαθήσει να σε κάνει να θέσεις ένα χρονικό όριο, μετά το οποίο θα αρχίσεις να εστιάζεις στον εαυτό σου και στα θετικά που αποκόμισες από την όλη κατάσταση.
Πώς όμως μπορείς να αποφύγεις την ενίσχυση των αρνητικών συναισθημάτων; Και πώς θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να μην βυθιστεί στην παγίδα της εμμονής με το παρελθόν;
Καλό θα είναι να κόψεις κάθε επαφή με πράγματα και ανθρώπους που σου θυμίζουν την πρώην σχέση σου. Απόφυγε να ελέγχεις κάθε τρεις και λίγο αν ο άλλος είναι online, τι ανέβασε στο Instagram και πότε βγήκε για ποτό. Όλη αυτή η διαδικασία θα πάει εσένα πίσω παρά θα σου προσφέρει κάποια ουσιαστική γνώση. Το stalking μόνο αρνητικά μπορεί να επιφέρει.
Κάνε focus στον εαυτό σου
Σκέψου τους λόγους για τους οποίους χώρισες και πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις εσένα στην επόμενη σχέση σου. Δεν είναι ανάγκη να πιέσεις τον εαυτό σου να κυνηγήσει κάτι καινούργιο, παρά μόνο αν είσαι έτοιμος. Και όταν είσαι θα το γνωρίζεις. Είναι μια κατάσταση, στην οποία ο άνθρωπος μπαίνει αυτόματα. Και τότε θα είσαι σε θέση να ανακοινώσεις -στον εαυτό σου και στους άλλους- ότι άφησες πίσω σου τον χωρισμό και είσαι εφοδιασμένος με θετικά συναισθήματα για να προχωρήσεις στη ζωή σου.