Το κολύμπι, ιδιαίτερα η κολύμβηση στη θάλασσα, είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές άσκησης για όλο το σώμα. Αποκτάς αντοχή, τονώνεις τη μυϊκή σου δύναμη και ενισχύεις την καλή υγεία της καρδιάς σου. Δεν είναι τυχαίο βέβαια και το ότι αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για καύση θερμίδων.
Αν ψάχνεις, λοιπόν, για μια ευχάριστη και αποτελεσματική προπόνηση διακοπών, σήκω από την ξαπλώστρα και πήγαινε στη θάλασσα. Θα επιστρέψεις γραμμωμένη και μαυρισμένη, χωρίς να προσπαθήσεις πολύ.
Τι κερδίζεις όταν κολυμπάς στη θάλασσα
Γυμνάζεσαι εντονότερα εξαιτίας της ”αντίστασης του ρευστού”
Η κίνηση του νερού προσθέτει αρκετούς βαθμούς δυσκολίας στο κολύμπι σε σχέση με αυτό σε μια πισίνα. Η προσπάθεια που καταβάλλεις κάνει την καρδιά να λειτουργεί εντονότερα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δυνατή αερόβια προπόνηση. Ακόμα, οι μύες των ώμων και των ποδιών εργάζονται σκληρότερα προκειμένου να κρατηθείς στην επιφάνεια. Ενώ τα κύματα σε αναγκάζουν να σταθεροποιήσεις τον εαυτό σου.
Προστατεύεις τις αρθρώσεις σου και γλιτώνεις τραυματισμούς
Το κολύμπι είναι επίσης η μόνη άσκηση που δεν φέρεις φορτίο. Η άνωση αφαιρεί όλη τη πίεση από τις αρθρώσεις σου – και ειδικά το κάτω μέρος της πλάτης. Αυτό σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αποφεύγοντας πολλούς από τους τραυματισμούς που θα συναντούσες κανονικά με άλλες μορφές επαναλαμβανόμενης άσκησης.
Προπονείσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις
Κάνοντας κολύμβηση σε ανοιχτό νερό ξεχνιέσαι με την ώρα. Μπορεί να μιλάς με τους φίλους σου ή να κοιτάς το τοπίο. Και σίγουρα δεν συνειδητοποιείς ότι τη στιγμή που το σώμα τους έχει αντιμετωπίσει την αντίσταση και τη θερμοκρασία του νερού, έχεις ήδη κάνει μια πολύ καλή προπόνηση χωρίς καν να το παρατηρήσεις.
Τι πρέπει να προσέχεις
Φρόντισε να μην έχεις καταναλώσει κάποιο γεύμα τουλάχιστον 2μιση με 3 ώρες πριν μπεις στο νερό, ιδιαίτερα όξινο. Ωστόσο, μην είσαι και με άδειο στομάχι. Καλύτερα φάε ένα μικρό snack, όπως φρυγανιά ή λίγη σοκολάτα. Επίσης, αν αισθανθείς κάποια αδιαθεσία, όπως πόνο, τάση για εμετό και ζάλη, δύσπνοια ή ρίγη, βγες από το νερό. Ή αν σε πιάσει κράμπα. Σε αυτή την περίπτωση, μην πανικοβληθείς. Με ύπτια ή πρόσθια κολύμβηση, κατευθύνσου προς την ακτή.
Πολύ ωραίο άρθρο