Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν από μικρά, με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ανεξάρτητα. Άλλοι θεωρούν πως οι γονείς πρέπει να έχουν λόγο σε κάθε απόφαση που παίρνει το παιδί ώστε να μπορούν να το καθοδηγούν και να του δείχνουν ποια είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει. Τι ισχύει όμως από τα δύο;
Οι υπερπροστατευτικοί γονείς νομίζουν ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για το παιδί τους, όμως αυτό δεν συμβαίνει
Σύμφωνα με την ειδικό στο θέμα της αναπτυξιακής ψυχολογίας Dr. Esther Wojcicki, ο υπερπροστατευτικός γονέας μπορεί να θεωρεί ότι ως ενήλικας ξέρει καλύτερα από το παιδί και να προσπαθεί να το βοηθήσει. Ωστόσο, αν δεν του δίνει περιθώριο να είναι αυτόνομο σε κάποια πράγματα, στα αλήθεια αυτό που καταφέρνει είναι να το αποδυναμώνει. Έρευνα στον ίδιο κλάδο ψυχολογίας έδειξε πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς αδυνατούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Άλλη έρευνα δείχνει πως παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιο περιβάλλον έχουν την τάση να παρουσιάζουν burnout στο σχολείο.
Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε μικρή ηλικία εξαρτώνται πράγματι από τους γονείς τους για τα πάντα, από την τροφή μέχρι το μπάνιο τους. Καθώς όμως μεγαλώνουν, αρχίζουν να καλύπτουν μόνα τους τις βασικές αυτές ανάγκες. Όσο το παιδί προχωράει προς την ενηλικίωση ξεκινάει να στηρίζεται περισσότερο στα πόδια του και λιγότερο στους γονείς του.
Από την υπερπροστατευτικότητα στην αδιαφορία
Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μάθουν να είναι αυτόνομα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε μόνα τους από μικρά να κάνουν ό,τι θέλουν. Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες έχουν ανάγκη να καθοδηγηθούν από τα γονεϊκά τους πρότυπα ώστε να μάθουν να είναι ανεξάρτητα στο μέλλον. Ωστόσο, αν αφήσουμε ένα παιδί να λειτουργεί τελείως αυτόνομα, θα εκλάβει τη συμπεριφορά των γονιών του ως αδιάφορη. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονεϊκές φιγούρες χάνουν τον ρόλο τους. Σύμφωνα με άλλη έρευνα που έγινε, τα παιδιά σε τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουν να μην έχουν όρια και φοβούνται να πάρουν αποφάσεις και να βασιστούν στον εαυτό τους. Επιπλέον, ακυρώνουν τους γονείς τους και ψάχνουν τις γονεϊκές φιγούρες σε άλλα πρόσωπα όπως δάσκαλοι, γονείς φίλων τους ή ακόμα και στις φιλικές τους παρέες.
Είναι σημαντικό να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε έναν αδιάφορο και έναν υπερπροστατευτικό γονέα
Σύμφωνα με την ειδικό Dr Nicole Beurkens η γονεϊκή καθοδήγηση θα πρέπει να θέτει σαφή όρια και να προσφέρει βοήθεια όταν το παιδί τη χρειάζεται. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναιρεί τη γνώμη του παιδιού ούτε να το καταπιέζει. Πρέπει να δίνει σωστές βάσεις και κατευθυντήριες γραμμές, αφήνοντας παράλληλα και περιθώριο ελευθερίας στο παιδί -ανάλογα με την ηλικία του- να κάνει αυτό που θέλει. Φυσικά το να κάνει λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα και εκεί ο γονέας θα ήταν καλό να έχει μία υποστηρικτική στάση.
Πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να αυτονομούνται και να παίρνουν πρωτοβουλίες οι οποίες πάντα είναι ανάλογες της ηλικίας τους
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με πράγματα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι ώστε να μπορούμε να επιβλέπουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και καθώς μεγαλώνει θα του αφήνουμε μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας. Για αρχή, μπορούμε να του μάθουμε να μαζεύει μόνο του τα παιχνίδια του και να έχει το δωμάτιο του τακτοποιημένο. Είναι μία διαδικασία που το παιδί μπορεί να αρχίσει να κάνει από μικρή ηλικία ενώ παράλληλα μαθαίνει να είναι υπεύθυνο για πράγματα που το αφορούν.
Επιπλέον, στα παιδιά αρέσει να συμμετέχουν σε διαδικασίες μαγειρικής όπως είναι η παρασκευή των κέικ ή το να πλάθουν κουλουράκια. Αυτή η επαφή με τη μαγειρική μπορεί να ξεκινήσει όταν το παιδί είναι τριών ετών και να γίνει ακόμα πιο συχνή αν το παιδί μεγαλώνοντας μάθει να φτιάχνει μόνο του τα σνακ του. Μετά τα πέντε έτη θα είναι ήδη σε θέση να ετοιμάζει μόνο του τα δημητριακά με γάλα για το πρωινό του ή να το τοστ του που είναι και ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ των παιδιών. Άλλωστε όλοι φτιάχναμε το τοστ μας μόνοι μας από το δημοτικό και σίγουρα είχαμε μία παραπάνω αυτοπεποίθηση που τρεφόμασταν όποτε πεινούσαμε χωρίς τη βοήθεια κάποιου μεγάλου. Σύμφωνα με έρευνα τα παιδιά που ξεκινούν να φτιάχνουν τα σνακ τους στο δημοτικό, όχι μόνο έχουν μεγαλύτερη μαγειρική ανεξαρτησία μεγαλώνοντας αλλά διατηρούν και μία πιο υγιεινή διατροφή στη μετέπειτα ζωή τους.
Εδώ και 57 χρόνια η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, δημιουργεί αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα με 100% ελληνικό γάλα. Το νέο λαχταριστό ημίσκληρο τυρί για τοστ, το ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ, ήρθε για να εμπλουτίσει την πλούσια γκάμα των προϊόντων ΔΩΔΩΝΗ. Παράγεται από 100% ελληνικό πρόβειο και αγελαδινό γάλα, ενώ η τεσσάρων μηνών ωρίμανση του χαρίζει τη μοναδική, πλούσια γεύση που κάνει κάθε τοστ πραγματικά απολαυστικό. Το νέο ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ διατίθεται σε πλήρες αλλά και light με μόνο 17% λιπαρά, για όσους ακολουθούν μία πιο ισορροπημένη διατροφή.