Η ισορροπία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό για τη διατήρηση μιας σωστής σχέσης με το φαγητό. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να μάθεις το σώμα σου και να ακούς τις ανάγκες του. Όπως λέει και η ειδική στη διατροφή Alexis Lawson στο Darling Magazine: «Το να ακούς όταν το σώμα σού ψιθυρίζει, πριν αρχίσει να ουρλιάζει, είναι ζωτικής σημασίας για να κρατήσεις τον οργανισμό σου υγιή».
Ωστόσο, κανένα ταξίδι διατροφής δεν είναι το ίδιο. Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και χαρακτηρίζεται από ποικίλες ευαισθησίες. Γι’ αυτό προσπάθησε αρχικά να κρατάς ένα αρχείο με το φαγητό, το ποτό αλλά και το είδος των τροφών που καταναλώνεις σε κάθε γεύμα. Έπειτα, σημείωνε τυχόν συμπτώματα. Με τον καιρό, θα μάθεις το δικό σου σώμα και ποιες τροφές δυσκολεύεται να αφομοιώσει.
Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές της σχετικά με τη σχέση μεταξύ του σώματος και του φαγητού:
Δοκίμασε ποικιλία τροφίμων
Το σώμα σού δηλώνει τι του αρέσει και τι όχι κυρίως μέσω συμπτωμάτων, όπως το φούσκωμα, η καούρα και η δυσπεψία. Είναι σημαντικό να το ακούς. Αν υποφέρεις από κάποιο, τότε δοκίμασε να αποκλείσεις ορισμένα τρόφιμα (πχ. γαλακτοκομικά ή γλουτένη) για μια εβδομάδα και σημείωσε πώς αντιδρά το σώμα σου.
Εάν δεν αλλάξει τίποτα ή τα συμπτώματα είναι ήπια, τότε θα ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να το εξαλείψεις εντελώς από τη διατροφή σου. Εάν παρατηρήσεις μεγάλες αλλαγές όμως, τότε είσαι ένα βήμα πιο κοντά στη βελτίωση της διατροφής σου. Είναι πραγματικά θέμα δοκιμής και καταγραφής των τροφών που καταναλώνεις καθημερινά.
Πριν φας, αναρωτήσου εάν το φαγητό, ή το ποτό, ωφελεί το σώμα και τη ψυχική σου υγεία
Αυτό που πας να φας θα σου κάνει καλό; Κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου, όσο λαχταριστό και αν είναι αυτό που πας να καταναλώσεις. Εαν κάποια προϊόντα σού δημιουργούν κάποιο θέμα, φρόντισε να τα αποφεύγεις. Τι νόημα έχει μετά να πονάει το στομάχι σου ή να νιώθεις δυσφορία για μερικά λεπτά απόλαυσης;
Να γνωρίζεις πάντα τι βάζεις στο σώμα σου
Είναι ένα φαγητό επεξεργασμένο; Γεμάτο ζάχαρη; Ή μήπως βιολογικό και αντιφλεγμονώδες; Δημιούργησε αυτήν την εμπιστοσύνη με το σώμα σου και κατανόησε πώς θα αντιδράσει σε διάφορα τρόφιμα, αλλά πρώτα προσπάθησε να γνωρίζεις τι τρως.
Θυμήσου, κανείς δεν γνωρίζει το σώμα σου καλύτερα από σένα. Σεβάσου τις ανάγκες του και διατήρησε την επαφή μαζί του. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει την καθημερινότητα αλλά και τη μακροζωία σου.