Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει το μηλόξιδο;
Είναι ένα από αυτά τα είδη κουζίνας, όπως η μαγειρική σόδα ή τα λεμόνια, που έχει τόσα πολλά οφέλη – από το μαγείρεμα έως την καθαριότητα.
Το μηλόξιδο κάνει επίσης θαύματα για το σώμα. Απλώς πρόσθεσε λίγες σταγόνες στο νερό την επόμενη φορά που θα κάνεις μπάνιο.
Θα εκπλαγείς με το τι κάνει για το δέρμα, τα μαλλιά, ακόμη και τις αρθρώσεις.
Τα οφέλη του μπάνιου με μηλόξιδο
Μπορεί το μηλόξιδο να είναι θαυματουργό, αλλά για να λειτουργήσει, πρέπει να το αγοράσεις ακατέργαστο. Το μη φιλτραρισμένο και μη παστεριωμένο μηλόξιδο περιέχει ακόμα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα προβιοτικά που είναι τόσο ευεργετικά για τον οργανισμό. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένα μπάνιο με μηλόξιδο;
Ανακουφίζει από κοινά προβλήματα του δέρματος
Το μηλόξιδο σκοτώνει φυσικά βακτήρια και μύκητες στο δέρμα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από ξηρό δέρμα, έκζεμα, πιτυρίδα ή υπερανάπτυξη μυκητών. Επειδή τα βακτήρια δεν έχουν πιθανότητα επιβίωσης γύρω από το pH του ξιδιού, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκκαθάριση της ακμής όταν εφαρμόζεται στο πρόσωπο και το σώμα. Το μηλόξιδο περιέχει επίσης το απαλό απολεπιστικό, μηλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ξηρών, νεκρών κυττάρων του δέρματος και να αφήσει φρέσκια, ζωντανή επιδερμίδα στη θέση του.
Καταπραΰνει τη φλεγμονή
Το ξίδι περιέχει οξικό οξύ, ένα από τα συστατικά φαρμάκων όπως η ασπιρίνη. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα, τη φαγούρα και τη φλεγμονή. Το μούλιασμα του ηλιακού εγκαύματος ή της φλεγμονής για 30 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην εξασθένιση της ερυθρότητας και του ερεθισμού, έτσι θεραπεύεται γρηγορότερα.
Επαναφέρει την ισορροπία του pH του δέρματος
Το δέρμα μας είναι φυσικά όξινο, αλλά ορισμένα κοινά προϊόντα μπάνιου και σώματος κάνουν το δέρμα μας λίγο πολύ αλκαλικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και έκζεμα. Επειδή το μηλόξιδο είναι όξινο, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας pH του δέρματός μας, η οποία βοηθά στη μείωση της πιτυρίδας και κάνει το δέρμα απαλό και ενυδατωμένο.
Ηρεμεί τον πόνο
Η τοπική εφαρμογή μηλόξιδου λέγεται επίσης ότι βοηθά στον πόνο των μυών και των αρθρώσεων. Αν είσαι σου αρέσει το τρέξιμο πχ, ή απλά υποφέρεις από πόνους στα γόνατα, κάνε τακτικά ένα μπάνιο με μηλόξιδο για να καταπραΰνεις τον πόνο και να φροντίσεις τις αρθρώσεις σου.
Τα καλύτερα καταπραϋντικά βότανα για ένα θεραπευτικό μπάνιο
Για να ενισχύσεις τα καταπραϋντικά αποτελέσματα του μηλόξιδου, επέλεξε φυτά και βότανα που ηρεμούν τη φλεγμονή και προάγουν τη χαλάρωση. Μπορείς να τα προσθέσεις απευθείας στο νερό του μπάνιου ή να τα τυλίξεις και να τα δέσεις σε ένα κομμάτι πανί, για να τα μουλιάσεις. Τι μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις;
Λεβάντα
Η λεβάντα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως χαλαρωτικό. Θα σε ηρεμήσει από το άγχος και θα καταπραΰνει τους πόνους των μυών.
Πέταλα τριαντάφυλλου
Το τριαντάφυλλο θα σε ενυδατώσει, θα προστατεύσει το δέρμα από οξειδωτικές βλάβες και θα καταπραΰνει τις ξηρές περιοχές του δέρματος. Επίσης, βοηθά τα συμπτώματα πόνου σε ασθενείς με αρθρίτιδα. Εάν δεν έχεις τριαντάφυλλα στον κήπο σου ή δεν μπορείς να βρεις ροδοπέταλα, μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις ροδόνερο.
Μέντα
Η μέντα λέγεται ότι απολυμαίνει και ηρεμεί τη φλεγμονή. Αλλά επειδή τα έλαια μέντας μπορεί να προκαλέσουν τσούξιμο ή κάψιμο, είναι καλύτερο να μην το χρησιμοποιήσεις σε ηλιακό έγκαυμα.
Χαμομήλι
Συχνά χρησιμοποιείται το τσάι για τα ηρεμιστικά του οφέλη, όμως και το χαμομήλι έχει παρόμοια επίδραση στο δέρμα. Είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό για φαγούρα και ερεθισμένο δέρμα.
Καλέντουλα
Η Καλέντουλα έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που την καθιστά χρήσιμη για έκζεμα και ανακούφιση από ερεθισμούς.
Δενδρολίβανο
Οι πολλές ενώσεις του έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες για το σώμα, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στα συναισθήματα. Μια μελέτη απέδειξε την ικανότητα του δεντρολιβάνου να παρέχει ανακούφιση από σωματική και ψυχική κόπωση σε άτομα με προβλήματα υγείας.
DIY μείγμα για μπάνιο με μηλόξιδο
Για να αποκομίσεις τα οφέλη του μηλόξιδου, μπορείς απλά να προσθέσεις λίγες σταγόνες στο νερό του μπάνιου. Αλλά για να δεις καλύτερα αποτελέσματα, γιατί να μην προσπαθήσεις να το συνδυάσεις με ένα αντιφλεγμονώδες μπάνιο με τζίντζερ;
Πως μπορείς να φτιάξεις ένα DIY μείγμα με μηλόξιδο για το επόμενο μπάνιο σου;
- 3/4 φλιτζανιού αλάτι Epsom
- 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ
- ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα
- Αποξηραμένα ροδοπέταλα ή βότανα (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι ακατέργαστο μηλόξιδο
Οδηγίες:
Συνδύασε τα πάντα εκτός από το ξύδι σε ένα βάζο και άφησε τα στην άκρη.
Γέμισε τη μπανιέρα με ζεστό / καυτό νερό και πρόσθεσε μηλόξιδο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ένα ολόκληρο το φλιτζάνι του μείγματος και ανακάτεψε με το χέρι σου μέχρι να διαλυθεί πλήρως.
Σημειώσεις:
Το αλάτι Epsom, βοηθά στη χαλάρωση των κουρασμένων μυών και στην ανακούφιση των πόνων, ενώ η μαγειρική σόδα αντλεί τοξίνες από το σώμα. Το τζίντζερ έχει θερμογόνο δράση, το οποίο βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός και προκαλεί εφίδρωση για την εξάλειψη των τοξινών.
Μείνε στο νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όταν τελειώσεις, σκούπισε απαλά το δέρμα με μια πετσέτα για να αφαιρέσεις το υπερβολικό νερό και αφήστε το ξίδι να μείνει στο δέρμα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εφαρμόσεις ενυδατική κρέμα για να “σφραγίσεις” τα οφέλη.