Το έχεις δει να φιγουράρει ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης του φωτός. Βρίσκεται σίγουρα στο top10 της travel list σου, ειδικά αν είσαι και βιβλιοφάγος. Το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company στην καρδιά του Παρισιού κουβαλά μαζί του ιστορία σχεδόν ενός ολόκληρου αιώνα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια συνέβησαν πολλά που ίσως δεν γνώριζες.

Όταν ακόμα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια πρόσφατη ανάμνηση στο μυαλό όλων, η Sylvia Beach θέλησε να την αντισταθμίσει με τη δημιουργία ενός βιβλιοπωλείου

Ήταν μια Αμερικανή γυναίκα, που όπως πολλοί άλλοι, είχε έρθει στο Παρίσι γιατί αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα. Η ίδρυση του βιβλιοπωλείου ήταν για αυτή ένας τρόπος να παλέψει για τον φεμινισμό και για τα δικαιώματα των γυναικών. Κι έτσι μέσα από αυτό κατάφερε η ίδια να γνωρίσει συγγραφείς που ειδάλλως δεν θα είχε την ευκαιρία. Από τη Virginia Woolf μέχρι και τον James Joyce. Για την ακρίβεια, αν δεν ήταν η Sylvia Bleach, αυτός ο κόσμος μπορεί και να μην είχε γνωρίσει -και διαβάσει- το σπουδαίο έργο του Joyce, τον Οδυσσέα. Ήταν εκείνη που δέχτηκε να εκδώσει το αμφιλεγόμενο έργο του συγγραφέα, ρισκάροντας το βιβλιοπωλείο της και χωρίς η ίδια να έχει κάποιο κέρδος.

Η ιστορία πίσω από το θρυλικό βιβλιοπωλείο του Παρισιού, Shakespeare and Company
nybooks.com

Το “σπίτι” τους στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο έβρισκαν οι συγγραφείς της Χαμένης Γενιάς, όπως ήταν ο Ernest Hemingway και ο F. Scott Fitzgerald. Είναι γνωστό πως οι δυο τους πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο Παρίσι πιστεύοντας πως εκεί δε θα προλάβει να τους φτάσει η λογοκρισία της εποχής.

Η αναγέννηση μέσα από τις στάχτες

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα άφηνε ανεπηρέαστο ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στην καρδιά του Λονδίνου. Στην απειλή ενός Γερμανού στρατιωτικού ότι θα κατασχέσει οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο βιβλιοπωλείο, η Sylvia Beach φρόντισε να μεταφέρει τα πάντα σε μία αποθήκη και να τα κρατήσει εκεί. Δεν κατάφερε, όμως, ποτέ να ανοίξει ξανά το Shakespeare and Company. Έτσι, όταν το 1951, ένας άλλος Αμερικανός άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο στο Παρίσι με το όνομα, Le Mistral, ελπίζοντας να συνεχίσει το θρύλο της Sylvia Beach, εκείνη απλόχερα του έδωσε το δικαίωμα να μετονομάσει το βιβλιοπωλείο του σε Shakespeare and Company. Έτσι κι εκείνος το έκανε στην επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του William Shakespeare, το 1964.

Στο Shakespeare and Company oφείλουμε και τα γραπτά της Μπιτ Γενιάς. Επρόκειτο για μία γενιά που είχε ζήσει τη φρίκη του πολέμου και αποτύπωνε τα κατάλοιπά στα κείμενα που συνέθετε. Έτσι, πολλές φορές αυτά ήταν περισσότερο προκλητικά απ’ότι ήταν κοινωνικά αποδεκτό στην εποχή τους.  Χάρη, όμως, στο Παρίσι και το Shakespeare and Company, πολλοί Αμερικανοί συγγραφείς όπως ο Allen Ginsberg και ο William Burroughs κατάφεραν να δουν τα κείμενα τους να εκδίδονται.

Η ιστορία πίσω από το θρυλικό βιβλιοπωλείο του Παρισιού, Shakespeare and Company2

Το Shakespeare and Company σήμερα

Μετά το θάνατου του George Whitman, το βιβλιοπωλείο ανέλαβε η κόρη του, Sylvia Beach Whitman – οποιαδήποτε ομοιότητα με προηγούμενα πρόσωπα δεν είναι καθόλου τυχαία. Το Shakespeare and Company ξαναπέρασε στα χέρια μιας γυναίκας και μάλιστα με το όνομα Sylvia, και συνεχίζει να στέκει εκεί. Ακόμη και μέσα στη πανδημία, οι ταξιδιώτες δε σταμάτησαν να επισκέπτονται το Παρίσι για να δουν από κοντά ένα από τα γνωστότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου. Και σχεδόν πάντα, η Sylvia Whitman βρίσκεται εκεί για να τους υποδεχτεί με ένα μεγάλο χαμόγελο και ζεστασιά. Όπως ακριβώς έκανε και ο πατέρας της.

featured photo: www.heelsandtevas.com