Τα ζευγάρια συχνά λένε πως μαλώνουν για ασήμαντα πράγματα όμως η αλήθεια είναι πως πίσω από αυτά κρύβονται πολύ σημαντικότεροι λόγοι. Έρευνα έχει δείξει πως τα ζευγάρια που καταφέρνουν να διαφωνούν εποικοδομητικά φτάνοντας στη ρίζα του προβλήματος έχουν μία πολύ πιο ευτυχισμένη σχέση. Αντίθετα, ζευγάρια που παραμένουν στα επιφανειακά θέματα που προκύπτουν παραμένουν σε έναν φαύλο κύκλο και δεν μπορούν να εξελιχθούν.
Το πρόβλημα αυτό δημιουργείται διότι όλοι παραμένουν στον φαινομενικό λόγο της διαφωνίας. Ένας τέτοιος λόγος μπορεί να είναι τα σκουπίδια που ξέχασε να πετάξει ή το πλυντήριο που δεν άπλωσες. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι λόγοι είναι απλώς οι αφορμές για να βγουν στην επιφάνεια πιο σημαντικά ζητήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με ακάλυπτες συναισθηματικές ανάγκες.
Η σχέση σου αποφορτίζεται όταν φτάνεις στην πηγή του προβλήματος
Αν καταφέρεις να μιλάς με τον σύντροφό σου χρησιμοποιώντας τα πραγματικά σου συναισθήματα, όπως τον φόβο της απόρριψης ή τη στεναχώρια που σου προκαλεί η συναισθηματική σας απομάκρυνση τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα και για τους δύο. Εκείνος θα καταλάβει τι πραγματικά σε ενοχλεί και θα μπορέσει να κάνει κάτι για αυτό. Αν όμως κρύβεις τον πραγματικό λόγο του θυμού σου πίσω από ανούσιες αφορμές, μάλλον δεν τον βοηθάς να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Συνήθως ακολουθούμε παγιωμένα patterns που δημιουργήθηκαν όταν ήμασταν μικροί
Την απάντηση στο τι είναι σχέση τη λάβαμε από τους γονείς μας και βάση αυτής μάθαμε να συμπεριφερόμαστε και εμείς στις σχέσεις μας. Είτε υιοθετήσαμε είτε απορρίψαμε το μοντέλο των γονιών μας, υπάρχει κάτι μέσα μας που εξακολουθεί να αποζητά την ασφάλεια του γνώριμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιλέγουμε συντρόφους οι οποίοι μας προκαλούν τα ίδια συναισθήματα και βγάζουν στην επιφάνεια τα ίδια θέματα που είχαμε και τότε.
Κάπως έτσι εξηγείται και το γιατί πολλές φορές αντιδρούμε υπερβολικά σε πράγματα που δεν είναι μεγάλης σημασίας. Αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα παραδείγματα μας πυροδοτούν τα άλυτα θέματα του παρελθόντος που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας. Έτσι αντιδρούμε στο τώρα βάση του τι συνέβαινε τότε. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου ξεχνάει να πετάξει τα σκουπίδια μπορεί να σου πυροδοτεί ένα αίσθημα ότι “πρέπει να τα κάνω όλα μόνη μου”. Κάπως έτσι αισθάνεσαι ότι εκείνος απομακρύνεται από κοντά σου και πως υπάρχει κενό ανάμεσα σας.
Δεν είναι φαύλος κύκλος αλλά μία διέξοδος
Οι άνθρωποι που σου πατάνε τέτοια “ευαίσθητα κουμπιά” είναι οι άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να θέλεις να το κάνεις. Πρέπει να δώσεις προσοχή στο πως νιώθεις όταν κάτι σε ενοχλεί. Από που προέρχεται αυτό; Μήπως είναι ένα pattern που έχεις ξανά συναντήσει και σε άλλες σχέσεις σου; Αν ναι είναι ευκαιρία να το λύσεις. Μίλα ειλικρινά με τον σύντροφό σου και φρόντισε να είσαι ανοιχτή στο να καταλάβεις αυτό που σου συμβαίνει. Αποδέξου το ό,τι και αν είναι χωρίς να είσαι αρνητική ή να κάνεις κριτική. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να το ξεπεράσεις και να προχωρήσεις παρά κάτω.