Το να ακούς την FKA twigs να μιλά για τη μούσα του τελευταίου άλμπουμ της με τίτλο Magdalene, που δεν είναι άλλη από την Mary Magdalene του πίνακα της Artemisia Gentileschi, είναι προφανώς κάτι που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι. Το Google Arts & Culture το ήξερε πριν από έσενα. Και κάπως έτσι καταλήξαμε να μας παραδίδουν μαθήματα ιστορίας της τέχνης η FKA twigs, ο J.Balvin, η Grimes κ.α. Όλοι τους με αφορμή το πρότζεκτ, Art Zoom.
Η φωνή της FKA twigs στο συγκεκριμένο “μάθημα” είναι αυτή που θα ήθελες να έχουν όλοι οι καθηγητές και καθηγήτριές σου
Όπως αναφέρει και η ίδια, στον πίνακα, Mary Magdalene in Ecstasy, της Gentileschi, βρήκε την αρμονία, την αποδοχή και την απελευθέρωση· όλα τους χαρακτηριστικά του δίσκου της. Παράλληλα, μας δίνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο και τη δημιουργό του. Όσο εκείνη μιλά, εμείς ως θεατές έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον πίνακα σε απίστευτο ζουμ και με εκπληκτική λεπτομέρεια. Η FKA Twigs επισημαίνει τη σημασία του να αναγνωρίζουμε γυναίκες καλλιτέχνιδες και το έργο τους, έστω και αργοπορημένα. Έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ ως άνθρωποι και ως γυναίκες. Θα ήταν λάθος να αφήναμε στο παρελθόν γυναίκες που άφησαν ιστορία με το έργο τους.
Ο J. Balvin καταπιάνεται με τον πίνακα 20 de Julio του Fernando Botero
Εμπευσμένος από την κοινή τους κολομβιανή καταγωγή, ο μουσικός αναλύει σε βάθος τον πίνακα και τις επιρροές του καλλιτέχνη. Επισημαίνει μάλιστα πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση που λαμβάνουν οι καλλιτέχνες εν ζωή. Ο Fernando Botero είναι μία τέτοια περίπτωση καλλιτέχνη. Στα 88 του χρόνια πλέον, έχει καταφέρει να δει τα έργα του να συζητιούνται και να θαυμάζονται από όλον τον κόσμο. Ο ίδιος, όμως, ως παιδί που ήθελε να ασχοληθεί με τις τέχνες, δεν είχε ποτέ κάποιον σύγχρονό του αναγνωρισμένο καλλιτέχνη να συμβουλευτεί. Μόνος του κατάφερε να δημιουργήσει μία διαφορετική οπτική της Κολομβίας.
Στο έργο που διαλέγει η Grimes, τα πράγματα περιπλέκονται
Κι αυτό γιατί κάθε καλλιτέχνης διάλεξε ένα έργο που να τον εκφράζει καλύτερα. Έτσι και η Grimes επέλεξε τον πίνακα The Fall of Rebel Angels. Πρόκειται για ένα δυστοπικό έργο του 1562 από τον Pieter Bruegel. Η πρώτη της φράση στην περιγραφή της; “Αυτός ο πίνακας είναι σκέτος εφιάλτης!“. Όπως μαθαίνουμε, ο πίνακας εμπνέεται από βιβλικές αναφορές, όπως η Αποκάλυψη και η μάχη μεταξύ Καλού και Κακού. Με την απεικόνιση διάφορων μορφών, τεράτων και ανθρώπων, ο Bruegel έφερε μια νότα εκσυγχρονισμού στην εποχή του. Κι αυτό σίγουρα είναι κάτι που εκτιμά πολύ η μουσικός.
Εδώ θα βρεις περισσότερα μαθήματα ιστορίας της τέχνης από αγαπημένους σου καλλιτέχνες.