Αν έχεις βαρεθεί να θέτεις οικονομικούς στόχους με τον μισθό και το εισόδημά σου σε νιώθουμε. Τα οικονομικά και η σωστή διαχείριση θέλει χρόνο και πειθαρχία.
Κυρίως όμως, θέλει πλάνο. Το να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου οικονομικά είναι πολύ σημαντικό. Ειδικά αν δεν θέλεις να ξεμένεις κάθε τέλος του μήνα.
Το ενοίκιο του σπιτιού, τα καύσιμα στο αμάξι σου και οι λογαριασμοί είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Το φαγητό, η διασκέδαση ή τα ταξίδια είναι επίσης μερικά. Μην ξεχνάς επίσης τα ψώνια. Απαραίτητα ή όχι. Σου έχει συμβεί να έχεις φτιάξει μία συγκεκριμένη λίστα και τελικά να μην την τηρείς; Σίγουρα.
Δεν είσαι η μόνη. Ακόμα και αν εργάζεσαι, το να κρατήσεις χρήματα και να τα διαχειριστείς έξυπνα είναι διαφορετικό. Το να μη ξεμείνεις από το μισθό σου μέχρι τέλος του μήνα είναι κατόρθωμα. Και ίσως η μέση καθημερινότητα των περισσότερων. Το θέμα είναι όμως πως, ίσως απλά να μην ξέρεις πως να το κάνεις.
Η χώρα μας δε φημίζεται για την οικονομική εκπαίδευση ενώ οι διαφημίσεις που σε βομβαρδίζουν καθημερινά δεν βοηθούν.
Παρόλα αυτά, μπορείς ακόμα να οργανώσεις ένα οικονομικό πλάνο. Με τα έσοδα/έξοδα σου, τους στόχους και τις προσδοκίες σου για το πώς θα διαχειρίζεσαι κάθε εβδομάδα ή μήνα. Η επιλογή είναι δική σου ανάλογα με τις ανάγκες σου και τις υποχρεώσεις σου. Μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς οικονομικά είναι τα εξής:
- Κράτα σημειώσεις. Αν δεν έχεις τον έλεγχο των αγορών σου, κράτα κάποιο αρχείο. Είτε γραπτό είτε digital μέσω κάποιας εφαρμογής. Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να σου είναι εύκολα προσβάσιμα.
- Κάνε μία μηνιαία ή εβδομαδιαία λίστα με το τι χρειάζεσαι. Και προσπάθησε να μείνεις σε αυτή.
- Επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι που ήθελες καιρό να πάρεις. Μόνο όμως αν έχεις τηρήσει τους στόχους σου. Αυτό θα είναι ένα τεστ στον εαυτό σου.
- Αποταμίευσε ένα ποσό σε κάποιο ξεχωριστό λογαριασμό. Ή σε κάποιο σημείο στο σπίτι που δεν θα το προσεγγίζεις, μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης.
- Εκτίμησε το online window shopping. Την έρευνα αγοράς μέσω διαδικτύου. Πρόσθεσε στο καλάθι σου αυτά που σου αρέσουν αλλά δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Αν είναι κάτι που δεν το έχεις ανάγκη, θα το έχεις απλά ξεχάσει σε λίγες μέρες.
- Αν θέλεις να ξοδέψεις κάπου αλλά δεν ξέρεις που, κάνε μια καλή πράξη. Δώσε βοήθεια σε κάποιον που το χρειάζεται. Τουλάχιστον θα ξέρεις πως τα χρήματα σου δεν δόθηκαν άσκοπα και δεν θα το μετανιώσεις.