Είναι λογικό και επόμενο που και που να υπάρχουν διαφωνίες σε μία σχέση. Κι αν κάπου ακούσεις πως ένα ζευγάρι δεν διαφωνεί ποτέ, θα είναι μεγάλο ψέμα.
Στην καθημερινότητα μπορεί να υπάρξουν στιγμές έντασης για τα πιο απλά και ασήμαντα πραγματάκια. Το να έχετε διαφορετικές απόψεις και να τις εκφράζετε είναι απολύτως υγιές. Το θέμα είναι να μπορείτε να διαφωνείτε χωρίς όμως να φτάνετε στο άλλο άκρο. Δεν χρειάζεται να φτάνετε στα νεύρα, στις φωνές και στους μεγάλους τσακωμούς.
Πως γίνεται λοιπόν να υπάρχει αυτή η ισορροπία και πως μπορείς να καταλάβεις τον «σωστό» τρόπο για να διαχειρίζεσαι σωστά τις διαφωνίες στη σχέση σου;
Όσο υπάρχει σεβασμός σε μία σχέση, και φροντίζεις να αναγνωρίζεις το πως νιώθει ο άλλος, τότε οι διαφωνίες δεν θα σας δημιουργούν προβλήματα.
Ίσως έτσι να έρθετε και πιο κοντά όσο περνάει ο καιρός. Στις περιπτώσεις που δεν έχετε την ίδια άποψη για ένα σημαντικό θέμα που μπορεί να σας απασχολεί, τότε μπορεί χάσετε τον έλεγχο και να γίνεται απότομοι ή περιφρονητικοί. Αυτό θα δείξει πως δεν σας νοιάζει πως νιώθει ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάτε. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να δείξετε πως προσπαθείτε και θέλετε να καταλάβετε αυτό που σας εξηγεί και τον τρόπο σκέψης του. Να δείξετε πως σας νοιάζει και ο ίδιος και αυτά που έχει να πει. Αυτό δεν σημαίνει πως θα συμφωνήσετε, μα πως θα μπείτε στη θέση του. Και φυσικά το ίδιο πρέπει να περιμένετε και από εκείνον στην πορεία.
Ο καθηγητής ψυχολογίας, Adam Grant, από Πανεπιστήμιο της Pennsylvania έγραψε στο New York Times μερικές συμβουλές που μπορούμε πάντα να έχουμε στο νου μας για να βοηθηθούμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαφωνούμε και να αποφεύγουμε τις εντάσεις.
Είναι προτιμότερο να διαχειρίζεστε την οποιαδήποτε διαφωνία ως ένα debate πάρα ως έναν τσακωμό
Έτσι μπορεί ο καθένας να δηλώσει τα επιχειρήματά του και να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα χωρίς να προσβάλει ή να φέρει τον άλλον σε δύσκολη θέση.
Να υποστηρίζεις τη γνώμη σαν να ξέρεις πως έχεις δίκιο, αλλά να ακούς τη γνώμη του άλλου σαν να έχεις άδικο
Αυτή η συμβουλή είναι μαγική! Ναι μεν υποστήριξε τον εαυτό σου και τα πιστεύω σου με πυγμή αλλά να ξέρεις να ακούς την αντίθετη άποψη. Να ακούς προσεκτικά και να μιλάς μετά.
Μην είσαι απόλυτη. Να μπαίνεις για λίγο στη θέση του άλλου και να προσπαθείς να καταλάβεις τον τρόπο σκέψης του
Ακόμα και αν για εσένα είναι άσπρο και για εκείνον μαύρο, προσπάθησε να καταλάβεις γιατί μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα στο μυαλό του πριν βγάλεις συμπεράσματα.
Να τονίζεις που συμφωνείς με τον άλλον και τι μπορεί να έχεις μάθει από τη διαφωνία
Πάντα κάτι παίρνουμε από μία συζήτηση. Να είσαι ανοιχτή στο να δεχτείς κάποια από αυτά που σου λέει και να εκφράσεις τα σημεία στα οποία συμφωνείτε.