Το πώς “πουλάς” τον εαυτό σου έχει μεγάλη βαρύτητα. Υπάρχει το oversell και το undersell. Ωστόσο, τίποτα από τα δύο δεν είναι απόλυτα σωστά. Αν υπερ-προωθήσεις τον εαυτό σου, πιθανόν να μην προσληφθείς. Αν πάλι υποτιμήσεις τον εαυτό σου, πιθανόν να σε εκμεταλλευτούν. Η μέση λύση είναι και η κατάλληλη.
Μην κάνεις focus μόνο στις ώρες εργασίας
Ας υποθέσουμε ότι η δουλειά σου είναι το digital marketing μιας εταιρίας. Αντί να τονίσεις το πόσες ώρες θα σου “τρώει” χρόνο, επικεντρώσου στο πόσο διαφορετικό θα κάνεις το προφίλ της εταιρίας. Πόση αξία θα δώσεις στο να το βελτιώσεις. Η “τιμή” σου θα κυμαίνεται στο πόσο καλά κάνεις τη δουλειά σου, όχι πόση ώρα σου παίρνει. Εξάλλου, όταν κάτι σου αρέσει, το κάνεις αποτελεσματικότερα.
Η παγίδα του “ο μισθός είναι χαμηλός”
Η φράση αυτή μπορεί να λεχθεί στην αρχή. Μία μικρή κόκκινη σημαία που σου δείχνει πως δεν θα σε πληρώνουν καλά και ίσως όχι με συνέπεια. Μπορείς να θέσεις ένα δικό σου όριο και να υπάρχει η περίπτωση απόρριψης. Μπορείς όμως και να συμβιβαστείς και να δικαιωθείς μακροπρόθεσμα και να έχεις κάνει μία μικρή επένδυση.
Κάνε σύγκριση αγοράς αλλά χωρίς να υποτιμάς εσένα
Πάντα κοιτάμε τι κάνουν και οι γύρω μας. Σε κάθε κλάδο και δουλειά. Δεν χρειάζεται όμως να υποτιμάς τη δική σου δουλειά και προσπάθεια λόγω της πίεσης της αγοράς. Μπορείς να προσαρμοστείς σε κάποια δεδομένα αλλά μέχρι εκεί που πιστεύεις ότι σου αξίζει σαν επαγγελματίας που νοιάζεται και προσφέρει.
Στάσου με αυτοπεποίθηση
Χωρίς υπεροψία. Απλή και καθαρή πίστη πως είσαι εδώ για να δουλέψεις και να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου. Αν έχεις περάσει αυτό το μήνυμα μέσα σου, έτσι θα το λάβουν και οι γύρω σου.
Διαχώρισε τις υπηρεσίες σου
Δεν είναι όλα τα καθήκοντα ίδια. Κάποια πράγματα είναι δυσκολότερα και χρονοβόρα. Μην πέφτεις στην παγίδα του “τα κάνω όλα και συμφέρω”. Προσπάθησε να διαπραγματευτείς ξεχωριστά όσα κάνεις. Να προσθέτεις αξία σε καθετί και να μην το παραλείπεις για τη διευκόλυνση άλλων.
Η συνταγή δεν είναι μόνο μία
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος τιμή. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις την αξία σου και τη δουλειά σου. Έπειτα, να προβληματιστείς και να σκεφτείς για το πώς θα πλήρωνες εσύ ο ίδιος για αυτό που προσφέρεις. Από εκεί και πέρα, ίσως χρειαστεί και να αλλάξεις κάποια πράγματα. Ξέρεις τι είδους δουλειά κάνεις. Το μόνο που μένει είναι να το προωθήσεις και στους άλλους.