Η αντίστροφη ψυχολογία υφίσταται σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά μπορεί να είναι και η σχέση σου. Δες τι είναι αυτό που τη χαλάει για να την πετύχεις.
Η ταινία “How to Lose a Guy in 10 Days” σου δείχνει τη συνταγή της αποτυχίας σε μία σχέση. Η ζωή είναι πολύ πιο απλή. Αν λοιπόν, θέλεις πραγματικά να δεις τι πάει λάθος σε μία σχέση ή αν το κάνεις κι εσύ, συνέχισε να διαβάζεις.
Βήμα πρώτο: Η δέσμευση με το λάθος άνθρωπο ή για τον λάθος λόγο
Είτε μιλάμε για μία σχέση είτε για ένα γάμο, μπορεί να θες να δεσμευτείς γιατί απλώς το κάνουν όλοι. Γιατί το βιολογικό σου ρολόι χτυπάει ασταμάτητα. Γιατί τα bad boys σε ελκύουν περισσότερο από κάποιον που θα σου ταίριαζε πραγματικά. Οι λόγοι ποικίλλουν. Και όλοι αυτοί σε οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Όταν ο ενθουσιασμός περάσει, η πραγματική έλλειψη χημείας φαίνεται. Η διαφορά ιδεολογίας, στόχων και πλάνων της σχέσης.
Βήμα δεύτερο: Περιμένεις τον άλλο να σε συμπληρώσει
Μπορεί να περιμένεις κάποιον να σε βγάλει από τη ρουτίνα σου. Να σε κάνει να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση. Να σε φροντίζει. Να είναι φίλος, γονιός, δάσκαλος, ψυχολόγος. Με λίγα λόγια, να είναι εκεί για να είσαι καλά. Να ζει για να ζεις εσύ καλύτερα.
Βήμα τρίτο: Έλλειψη προσπάθειας για επικοινωνία
Η επικοινωνία είναι βασικό θεμέλιο σε μία σχέση. Αν έχεις επιλέξει το σύντροφο σου για τους παραπάνω δύο λόγους, προφανώς και δεν ασχολείσαι τόσο με το πόσο επικοινωνείτε. Δεν μοιράζεσαι τις σκέψεις σου ή τα συναισθήματα σου. Περιμένεις απλώς να ανιχνεύσει τι αισθάνεσαι. Σε αυτό το παιχνίδι συναισθημάτων, κατηγορείς επίσης τον σύντροφο σου. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνει ποτέ τι έχεις ή θες να πεις.
Βήμα τέταρτο: Μην παραδέχεσαι ποτέ τα λάθη σου
Πάντα φταίει ο άλλος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επιτυχημένα αποτυχημένο από το να κατηγορείς τον σύντροφο σου. Η θυματοποίηση του άλλου σου δίνει το πάνω χέρι. Ισχυρίζεσαι αυτά που θες και δημιουργείς τύψεις που μοιάζουν αληθινές.
Βήμα πέμπτο: Δημιουργείς συχνές συγκρούσεις
Οι καβγάδες υπάρχουν. Εσύ όμως εδώ τους δημιουργείς. Οι αφορμές μπορεί να είναι πολύ μικρές αλλά πάντα αρκετές για να τσακωθείς. Το θέμα είναι όμως πως, σε αυτή την περίπτωση, ο σκοπός σου είναι άλλος. Να “κερδίσεις” το διάλογο. Να έχεις δίκιο. Δεν σε νοιάζει να αφουγκραστείς τις σκέψεις του/της αλλά να ακουστεί η φωνή σου.
Βήμα έκτο: Έλλειψη οικειότητας και ερωτική χειραγώγηση
Όταν αποφεύγεις συνεχώς το σύντροφο σου ερωτικά ή όταν του “επιβάλλεσαι” σε ακατάλληλους χρόνους ή μέρη, το παιχνίδι χάνεται πολύ γρήγορα. Όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ώρα που πάτε για ύπνο συνηθίζετε να κοιμάστε ξεχωριστά. Όταν “σκοτώνεις” την οικειότητα που ίσως να είχατε με κάθε τρόπο, τότε η μιζέρια και το δράμα κυριαρχούν.
Βήμα έβδομο: Διαφορετικές οικονομικές απόψεις
Τα ζευγάρια τείνουν να καταλήγουν με τα “αντίθετα” τους. Αν είσαι κάποιος που κάνει οικονομία και προσέχει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεις κάποιον που ξοδεύει πολλά. Ακριβώς επειδή τα οικονομικά είναι κύριος λόγος καβγάδων σε ένα σπίτι, ο λάθος χειρισμός τους κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ξοδεύεις σε περιττά πράγματα που ξέρεις ότι ο σύντροφος σου δεν θεωρεί ωφέλιμο. Ή αντίθετα, διστάζεις να αγοράσεις οτιδήποτε πέρα από τα απαραίτητα.
Βήμα όγδοο: Χρησιμοποιείς τα παιδιά για να σώσεις το γάμο σου
Αν μιλάμε για την περίπτωση γάμου, τα παιδιά χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως εξιλαστήρια θύματα. Ίσως έχεις ακούσει ξανά για ζευγάρια που είναι μαζί μόνο για τα παιδιά. Όλα τα προηγούμενα νούμερα υπάρχουν σε αυτό. Οι ενοχές όμως και οι τύψεις για το πώς θα συμπεριφέρεσαι για τα παιδιά σου είναι ακόμα πιο έντονα.
Βήμα ένατο: Εξωσυζυγική σχέση
Προφανώς αν υπάρχουν όλα τα παραπάνω, έχεις την ανάγκη να βρεις κάπου άλλου αυτό που ψάχνεις. Το να κρατάς τη σχέση/γάμο σου παράλληλα με μία άλλη, είναι ο τελικός δρόμος για την αποτυχία της. Κάθε αμφιβολία, κάθε ενοχή ζωντανεύει. Κάθε θυμός, κάθε αγανάκτηση επίσης.
Βήμα δέκατο: Εγκατάλειψη εξαιτίας των media
Ο πιο σύγχρονος τρόπος να καταστρέψεις τη σχέση σου, είναι το ίντερνετ. Μάλιστα, σύμφωνα με ένα poll της New York Times, 1 στους 7 ανθρώπους παραμελούν τους συντρόφους τους εξαιτίας της τεχνολογίας. Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η τεχνολογία μεταφέρει πληροφορίες αλλά όχι συναισθήματα. Η παραμέληση και η αδιαφορία μεταμορφώνονται σε social media και άπειρες ώρες μπροστά από το laptop. Ίσως τελικά, η πλήρης άγνοια του τι κάνει, τι λέει και τι νιώθει ο σύντροφος σου είναι χειρότερη από τις συγκρούσεις, τους καβγάδες ή την εκδίκηση.