Η ενηλικίωση δεν συνάδει με την ηλικία αλλά με τις συνήθειες που έχεις καλλιεργήσει και αποκτήσει. Η οικονομική διαχείριση είναι μία από αυτές.
Όταν διανύεις τη δεκαετία των 20 και προχωράς, οι οικονομικές προτεραιότητες σου αλλάζουν. Και θα συνεχίζουν να τροποποιούνται όσο μεγαλώνεις. Με λίγο σύστημα και προγραμματισμό, σίγουρα μπορείς να γίνεις Μaster σε αυτές.
1.Το να ισορροπείς τα έξοδα και τις οικονομίες σου
Το να έχεις συγκεκριμένο budget είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα. Το να ξέρεις τα έσοδα σου και πού τα ξοδεύεις είναι η αρχή μίας πολύ καλής οικονομικής χαρτογράφησης. Το να έχεις μία καλή εικόνα του τι συμβαίνει με το μισθό σου κάθε αρχή του μήνα και που αυτός ξοδεύεται στο τέλος είναι κάτι που οφείλεις να γνωρίζεις.
2.Δημιούργησε ένα κεφάλαιο
Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει. Είναι καλό να έχεις κάποιες οικονομίες για κάποιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αν εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου οικονομικά, από εκεί και πέρα, θα ξέρεις πως ένα συγκεκριμένο ποσό θα μπαίνει σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.
3. Θυσίασε ένα ποσό από το μισθό σου
Ο μισθός σου είναι το εργαλείο το οποίο μπορείς να επεξεργάζεσαι συνεχώς. Κράτησε ένα 15% του μισθού σου στην άκρη και προσπάθησε να “ξεχάσεις” ότι υπάρχει. Μπορείς να ανοίξεις έναν διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν θα χρησιμοποιείς για να τα αποθηκεύεις.
4. Φρόντισε για τη συνταξιοδότηση
Μπορεί να σου φαίνεται πολύ μακρινό αλλά δεν είναι. Μπορεί να έχεις χρόνια μπροστά σου για αυτό αλλά καλύτερα να φροντίζεις για το μέλλον σου. Και σε αυτή την περίπτωση, προσπάθησε ετησίως να αποκομίζεις ένα συγκεκριμένο ποσό από τα συνολικά έσοδα σου. Η αποταμίευση αυτή θα κάνει σημαντική διαφορά στο εισόδημα σου μακροπρόθεσμα.
5. Οικονομία για το πρώτο σου ακίνητο ή επένδυση
Φυσικά όλες αυτές οι οικονομίες αποθηκεύονται για συγκεκριμένους λόγους. Ένας τέτοιος λόγος μπορεί να είναι η επένδυση . Ένα 5% από τα συνολικά σου έσοδα μπορεί να αφιερώνεται σε αυτό το σκοπό. Αν ονειρεύεσαι ένα δικό σου σπίτι, ένα δικό σου αμάξι ή μία δική σου start-up χρειάζεσαι κάποιο βοήθημα. Φρόντισε λοιπόν πρώτα μόνη σου να έχεις κάποιο στήριγμα και έπειτα εξετάζεις και την περίπτωση του δανείου.