Η θετική ψυχολογία έχει γίνει αρκετά δημοφιλής την τελευταία δεκαετία και οι μέθοδοι και οι παρεμβάσεις της έχουν μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό από επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση στην παροχή συμβουλών που εστιάζει στα δυνατά σημεία των ανθρώπων αντί για τις αδυναμίες τους.
Η θετική ψυχολογία έχει τις ρίζες της στην ανθρωπιστική ψυχολογία και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδέες των Carl Rogers, Abraham Maslow, Jahoda, Frankl και Erich Fromm που πίστευαν ότι οι άνθρωποι είναι «ενεργά, δημιουργικά όντα τα οποία ασχολούνται με την ανάπτυξη και την αυτοπραγματοποίηση». Η θετική ψυχολογία μελετά θετικά συναισθήματα και θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας και στοχεύει στη συμπλήρωση άλλων ψυχολογικών προοπτικών που επικεντρώνονται στην ψυχοπαθολογία, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί μια πιο ισορροπημένη επιστημονική άποψη της ανθρώπινης εμπειρίας.
Με τα παγκόσμια ποσοστά διαζυγίου να συνεχίζουν να αυξάνονται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι να δηλώνουν οξεία συναισθηματική δυσφορία λόγω του χωρισμού και άλλων συζυγικών ζητημάτων, η ανάγκη για αποτελεσματικές ψυχολογικές παρεμβάσεις που προωθούν θετικές στάσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με προβλήματα γάμου και σχέσης υπερ-εκπροσωπούνται μεταξύ εκείνων που αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
H θετική στάση μέσα σε μια σχέση
Η επαναφορά της θετικότητας στη σχέση μας, δε σημαίνει την άρνηση των προβλημάτων της ζωής ή την ελαχιστοποίηση των γεγονότων του παρελθόντος, αλλά το να θέσουμε σε κίνηση μια δυναμική βασισμένη σε ενδείξεις που έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να χτίσει και να διευρύνει την ικανότητα να πετύχει και να ευδοκιμήσει μια σχέση.
Ποιος ο λόγος να επαναφέρουμε τη θετικότητα μέσα στη σχέση;
Kλινικά και επιστημονικά έχει παρατηρηθεί πως η αρνητική συμπεριφορά ενός ζευγαριού είναι συχνά υποπροϊόν της έλλειψης θετικότητας. ´Ετσι, η θετική στάση είναι πρακτικά ευκολότερη και πιο αποτελεσματική από το να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι αρνητικό. Συν της άλλης, η προσπάθεια και των δυο συντρόφων να είναι περισσότερο θετικοί μέσα στη σχέση μπορεί στα αλήθεια να αλλάξει την πορεία της σχέσης προς το καλύτερο.
Τρόποι επαναφοράς της θετικότητας
Ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι να δίνεται η απαιτούμενη προσοχή και σημασία από τον ένα στον άλλο σύντροφο. Η προσφορά επιβεβαίωσης και η δημιουργία και η συμμετοχή στην ενεργοποίηση θετικών συναισθημάτων στη ενδυνάμωση της σχέσης είναι το πρώτο και πιο βασικό βήμα.
Η σημασία της επιβεβαίωσης
Η επβεβαίωση δεν είναι ποτέ περιττή. Αντιθέτως,αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής θετικότητας, πράγμα που σημαίνει πως με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται η συναισθηματική φροντίδα. Θυμάσαι την πρώτη φορά που αντάλλαξες λόγια αγάπης με τον/την σύντροφο σου; Πως αισθάνθηκες;Eίναι σημαντικό και ωφέλιμο να επαναφέρεις και να επαναλαμβάνεις αυτή την διαδικασία, ως ένδειξη αμοιβαιότητας και σύνδεσης μέσα στη σχέση σου.
Εκμεταλλευτείτε τις θετικές σας στιγμές
Όσο ζωτικής σημασίας είναι το να μοιράζεστε ως ζευγάρι τις δύσκολες στιγμές σας, άλλο τόσο σημαντικό είναι και το να υποστηρίζετε εξίσου και τις θετικές. Συγκεκριμένα, ο Λανγκστον υποστηρίζει πως αυτή η διαδικασία ονομάζεται «κεφαλαιοποίηση» και αυτό που προτείνει είναι να μοιραζόμαστε τις θετικές εμπειρίες με τους συντρόφους μας, καθώς μακροπρόθεσμα αυτή η διαδικασία προσφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα στη λειτουργικότητα μιας σχέσης.
Ανταποκριθείτε στις ανάγκες της σχέσης σας
Έχει παρατηρηθεί πως κάτα την διάρκεια μιας σχέσης τα περισσότερα ζευγάρια παρουσιάζουν μια αρνητική στάση ως προς τις ανάγκες του συντρόφου τους. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους μια σχέση δεν προχωράει. Το μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμπουμε απέναντι στον/στην σύντροφο μας είναι το εξής: «Θα σε ακολουθήσω στην εκδήλωση που θα χρειαστεί να πας, στο πάρτι με τους φίλους σου, στην οικογενειακή συγκέντρωση, γιατί είναι σημαντικό για εσένα, άρα είναι και για εμένα».
Προτιμήστε την πρόληψη από την θεραπεία
Ο ερευνητής σε ζητήματα γάμου Τζέιμς Β. Κόρντοβα έχει χαρακτηριστικά δηλώσει πως το 50% των ζευγαριών που ολοκληρώνουν τις συνεδρίες συμβουλευτικής γάμου βελτιώνεται και διατηρείται, όμως το άλλο μισό είτε δε διαπιστώνει βελτίωση είτε υποτροπιάζει. «Είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά θα μπορούσαμε ακόμη πιο καλά» ισχυρίζεται ο ίδιος. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι πως τα ζευγάρια συνήθως πηγαίνουν σε σύμβουλο, όταν η σχέση έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει.
Γι’ αυτό η ομάδα του δημιούργησε το Marriage Checkup, ένα πρόγραμμα που ξεκινά με μια σειρά ερωτηματολογίων όπου υπολογίζονται τα επίπεδα ικανοποίησης σε σημαντικά ζητήματα, όπως το σεξ και οι γονικές υποχρεώσεις. Στις πρώτες του έρευνες κατάλαβε ότι η πλειονότητα των ζευγαριών ανέφερε μια σημαντική ανάταση στην ικανοποίηση από τη σχέση, καθώς και αύξηση της μεταξύ τους οικειότητας.Προτείνει λοιπόν στα ζευγάρια να κάνουν στον εαυτό τους τις εξής τρεις ερωτήσεις κάθε χρόνο: «Αισθάνεται ασφαλής ο σύντροφός μου να είναι συναισθηματικά ευάλωτος μαζί μου; Νιώθει αποδοχή; Όταν νιώθω τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, μπορώ να στραφώ στο σύντροφό μου για υποστήριξη, χωρίς όμως να εισπράξω κριτική;». Η απάντηση «όχι», έστω και σε μία, μπορεί να είναι σημάδι μιας σχέσης που φθείρεται. Ο ειδικός λέει επίσης στα ζευγάρια να αποφύγουν μια πολύ τοξική συμπεριφορά: Την αποξένωση. Τέλος, και σύμφωνα με τον ειδικό, η κουβέντα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα ζευγάρια να επανενωθούν, ανεξαιρέτως αποτελέσματος!
Και να θυμάσαι: To «happy end» που παρουσιάζεται στις ρομαντικές ταινίες μπορεί να μοιάζει άπιαστο, όμως αν το δεις ρεαλιστικά δεν είναι.Πρόκειται για μια επιλογή σαν όλες τις άλλες και βρίσκεται πάντα στα χέρια του/της συντρόφου σου όπως αντίστοιχα και στα δικά σου!