Πόσες φορές αναρωτήθηκες όποτε έρχεται η ώρα να πληρώσεις τους φόρους σου γιατί δεν στο δίδαξαν αυτό στο σχολείο; Τα περισσότερα σχολεία, αν όχι όλα, αφήνουν την οικονομική εκπαίδευση εκτός προγράμματος σπουδών. Αυτή η σημαντική έλλειψη γνώσης για την οικονομική διαχείριση σημαίνει ότι πρέπει να τα μάθεις όλα μόνος σου, συχνά αφού κάνεις λάθη που κοστίζουν. Έχει έρθει η στιγμή να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου.
Συγκεντρώσαμε 6 tips που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου.
1. Βρες λογιστή
Βρες έναν αξιόπιστο λογιστή που ξέρει καλά το αντικείμενό του και ενημερώνεται συνεχώς για να είναι ο σύμμαχός σου στη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων σου.
2. Προετοίμασε τους φόρους σου
Φρόντισε να αποταμιεύεις για να είσαι σίγουρος ότι διαθέτεις αρκετά χρήματα για να πληρώνεις τους φόρους σου εγκαίρως και να μην επιβαρύνεσαι με τόκους. Κάτι που ισχύει φυσικά και για όλες τις οικονομικές σου υποχρεώσεις.
3. Πρόσεχε για να έχεις
Αν είναι πρώτη φορά που έχεις πιστωτική κάρτα στα χέρια σου αντιστάσου στις φουσκωμένες επιθυμίες να δείξεις γενναιόδωρος είτε προς τον εαυτό σου είτε προς τους άλλους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεις με σύνεση. Πλήρωνε εγκαίρως τις δόσεις της πιστωτικής γιατί αλλιώς μπορεί να βρεθείς στη δυσάρεστη κατάσταση να οφείλεις ένα ποσό που δεν θα μπορείς να αποπληρώσεις. Μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί αυτό. Προτίμησε να χρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα ως χρεωστική.
4. Η ασφάλιση είναι εξασφάλιση
Εάν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας φρόντισε να πληρώνεις την ασφάλισή σου. Εάν έχεις την οικονομική δυνατότητα κάνε μία πρόσθετη οικονομική ασφάλιση όσο είσαι νέος που θα σου καλύπτει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι εποχές είναι δύσκολες και επιβάλλεται να είσαι εξασφαλισμένος.
5. Νοίκιασε ένα σπίτι που μπορείς να το πληρώνεις
Υπολόγισε ότι για την κατοικία σου δεν πρέπει να ξοδεύεις παραπάνω από το ένα τρίτο του μισθού σου. Εξέτασε τη λύση της συγκατοίκησης για να βρεις κάτι πιο καλό και σε καλύτερη περιοχή. Επίλεξε το συγκάτοικό σου με αρκετή σκέψη γιατί η καθημερινότητα είναι δύσκολη.
6. Αποταμίευσε για τα μεγάλα χρόνια
Μπορεί να μας φαίνεται πολύ μακρινή η περίοδος της σύνταξης αλλά χρειάζεται να έχουμε “κάτι” στην άκρη για τα γηρατειά μας. Επειδή η κρατική σύνταξη όλο και μειώνεται, καλό είναι να φροντίσουμε για ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που θα συμπληρώνει τη βασική. Υπάρχουν προγράμματα που στη λήξη τους είτε παίρνεις όλο το ποσό που έχεις δώσει είτε λαμβάνεις κάθε μήνα ένα μηνιαίο επιπλέον εισόδημα το οποίο εκείνα τα χρόνια θα σου φανεί πολύτιμο.