Παρόλο που τα κατσικίσια και τα αγελαδινά προϊόντα έχουν περίπου κοινά στοιχεία, έχουν και σημαντικές διαφορές. Το κατσικίσιο τυρί παρασκευάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και πιθανότατα είναι ένα από τα πρώτα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρασκευάζεται από το κατσικίσιο γάλα και εάν μελετήσεις το διατροφικό του προφίλ θα καταλάβεις τους λόγους που θεωρείται από πολλούς ίσως το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών, μετά το μητρικό. Είναι σημαντικό να δούμε τη θρεπτική αξία του κατσικίσιου τυριού καθώς και εύκολους τρόπους να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Η ιστορία του κατσικίσιου τυριού
Το κατσικίσιο τυρί έχει μακρά ιστορία και οι Γάλλοι εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί διαφόρων τύπων τυριών από γάλα κατσίκας. Το κλίμα, η γεωλογία και η γεωγραφία καθορίζουν τις ποικιλίες των τυριών που παρασκευάζονται από κατσικίσιο γάλα. Η ποιότητα και η γεύση του γάλακτος συνδέεται επίσης άμεσα με την περιοχή ή το έδαφος όπου οι κατσίκες ζουν. Παραδοσιακά, οι ποικιλίες κατσικίσιου τυριού παρασκευάζονται στην Ελλάδα, την Αυστραλία, την Ιταλία, την Κίνα, την Τουρκία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και στην ανατολική περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η κατανάλωση κατσικίσιου τυριού έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ εδώ και αρκετές δεκαετίες, καθώς το κατσικίσιο τυρί έχει υψηλή διατροφική αξία. Την τελευταία δεκαετία το κατσικίσιο τυρί είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τυρί στην αγορά τέτοιου είδους προϊόντων διατροφής.
Η θρεπτική αξία του κατσικίσιου τυριού
Το κατσικίσιο τυρί λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λακτόζη είναι ευκολότερο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό μας, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης. Έτσι, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή και για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ταυτόχρονα, όλα τα θρεπτικά στοιχεία αλλά και τα μέταλλα που υπάρχουν στα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα, πιο συγκεκριμένα, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, και ο φωσφόρος, απορροφούνται καλύτερα.
Επίσης, η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που συναντάται σε μεγάλες ποσότητες στο κατσικίσιο τυρί, βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του κατσικίσιου τυριού είναι επίσης η μικρή περιεκτικότητά του σε αs1-καζεΐνη. Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου τυριού παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άλλα είδη τυριών. Κυρίως στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν αλλεργίες.
Πως να προσθέσεις το κατσικίσιο τυρί στην καθημερινή σου διατροφή
Οι τρόποι να προσθέσεις το κατσικίσιο τυρί στην καθημερινότητα σου είναι πολλοί. Ποικίλουν ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και την διάθεσή σου. Παρακάτω θα δούμε τους πιο εύκολους αλλά και ευφάνταστους τρόπους.
- Γεμιστές πιπεριές με κατσικίσιο τυρί και ντομάτα, ψημένες στο φούρνο. Ένα από τα πιο απλά αλλά εύγεστα γεύματα. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο!
- Sandwich με χωριάτικο ψωμί, καπνιστό χοιρινό, ψημένη ντομάτα και κατσικίσιο τυρί. Σκέφτεσαι πιο ωραία ιδέα για το lunch break στο γραφείο;
- Θέλεις να έχεις το πιο εύκολο και απολαυστικό πιάτο για να δεις μια ταινία; Δοκίμασε να βάλεις στο φούρνο πίτα για σουβλάκι με σάλτσα ντομάτας, κατσικίσιο τυρί, μπαλσάμικο και φρέσκια ρίγανη. Η πιο εύκολη πίτσα είναι πια γεγονός.
- Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις το κατσικίσιο τυρί σε οποιαδήποτε συνταγή σου χρησιμοποιείς cream cheese. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει!
- Πατατοκροκέτες τηγανητές με κατσικίσιο τυρί και ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές. Αν είσαι λάτρης των καυτερών γεύσεων αντικατέστησε το μαύρο πιπέρι με πιπέρι καγιέν. Οι πατατοκροκέτες εκτός από τηγανητές γίνονται εξίσου ωραίες και στο φούρνο εάν θέλεις να κάνεις το βραδυνό σου πιο υγιεινό.
- Τέλος, μην ξεχνάς πως το τριμμένο κατσικίσιο τυρί είναι ο καλύτερο τρόπος να προσθέσεις έξτρα γεύση στην πράσινη σαλάτα σου αλλά και στην ομελέτα σου.
To παραδοσιακό λευκό τυρί ΔΩΔΩΝΗ με την ελαφρώς πικάντικη γεύση παρασκευάζεται από παστεριωμένο, γίδινο γάλα. Aναζήτησέ το χύμα σε καταστήματα τυροκομικών, όπου διατίθεται σε δοχείο των 15kg σε άλμη, ή βρες το σε πλαστική αεροστεγή συσκευασία των 200g, καθώς και σε νέα πρακτική πλαστική συσκευασία 400g σε άλμη.
Όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τη διατροφική αξία του κατσικίσιου τυριού τις αντλήσαμε από εδώ