Πολλοί από εμάς παραπονιόμαστε ότι έχουμε κακό μεταβολισμό και αυτός ευθύνεται που δεν χάνουμε τα παραπανήσια μας κιλά. Είναι όμως έτσι; Υπάρχει κακός και καλός μεταβολισμός;
Ας δούμε λίγο όμως τι είναι ο περίφημος μεταβολισμός. Αρχικά υπάρχει ο μεταβολισμός ηρεμίας ή βασικός, είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που λαμβάνει χώρα στον οργανισμό μας με σκοπό τη διατήρηση μας στη ζωή. Με απλά λόγια και όχι όρους βιοχημείας, είναι το σύνολο των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός το 24ωρο για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (πχ αναπνοή, λειτουργία κυττάρων).
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον βασικό μας μεταβολισμό, όπως το φύλο μας, η ηλικία το ύψος αλλά και η μυϊκή μας μάζα.
Στον παραπάνω λοιπόν βασικό μεταβολισμό (στις θερμίδες δηλαδή που χρειαζόμαστε απλά για να ζήσουμε), έρχονται να προστεθούν και οι θερμίδες που δαπανάμε για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως εργασία, άσκηση και γενικότερα την καθημερινή μας φυσική δραστηριότατα, ορίζοντας τη συνολική ενεργειακή μας δαπάνη, δηλαδή το μεταβολισμό μας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ένας βασικός παράγοντας για να αυξήσουμε/ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας είναι να εντάξουμε ή να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα στη ζωή μας, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της μυϊκής μας μάζας (παράγοντας που μπορούμε να μεταβάλουμε, ενώ το φύλο μας ή την ηλικία μας όχι). Αν λοιπόν παραπονιόμαστε ότι ενώ προσέχουμε την διατροφή μας, δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό.
Μη ξεχνάμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι.
Πίνουμε νερό και αν μπορούμε δροσερό (η θερμοκρασία του νερού φαίνεται να βοηθάει) και αλλά αφεψήματα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όπως πράσινο τσάι (οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, θα συμβάλλουν μερικώς) ή θαυματουργό δίκταμο (έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες πέραν της ενυδάτωσης που θα σας προσφέρει).
Προσοχή! Εάν θέλεις να χάσεις βάρος για να βοηθήσουν όλα τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητο να βρίσκεσαι σε αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο (οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνεις να είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνεις).
Καλό είναι να μην παραλείπουμε καμία ομάδα τροφών να καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά), πρωτεΐνες (κοτόπουλο, ψάρι), λιπαρά (ελαιόλαδο, ελιές) και να μην καταφεύγουμε σε στερητικές δίαιτες! Πριν κατηγορήσουμε τον μεταβολισμό σας ότι είναι κακός ή αργός δεν πρέπει να ξεχάσουμε να ελέγξουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς μας. Κι αυτό παίζει το ρόλο του. Και δεν ξεχνάμε τον κανόνα που λέει… eat clean!
Η Dr Σοφία Τσαλουχίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.
Facebook: STsalouhidouDietandWellnessCoach & Instagram: stsalouhidou