Ο χώρος της μόδας είναι γνωστός για τα αυστηρά πρότυπα ομορφιάς που έχει δημιουργήσει και για τις σκληρές απαιτήσεις που έχει από όσους δουλεύουν σε αυτόν.
Τα τελευταία χρόνια, αν και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή, υπάρχει μια αισθητή διάθεση και προσπάθεια εκ μέρους των ανθρώπων της μόδας να ανατρέψουν τη λογική που απέκλειε ένα πολύ μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού όχι μόνο μπροστά από τις κάμερες αλλά και από το fashion πελατολόγιο. Ο δρόμος όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και τα εμπόδια για τα plus-size μοντέλα τείνουν να είναι περισσότερα από ότι για τις straight-size συναδέλφους τους.
Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβρη του 2020 στις πασαρέλες περπάτησαν 34 μοντέλα με καμπύλες, αριθμός που αντιπροσωπεύει μόλις το 1,48% του συνόλου των μοντέλων που συμμετείχαν σε shows.
Η αλλαγή σε μια νοοτροπία που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια, χρειάζεται υπομονή κι επιμονή και ήδη κάποια δημοφιλή brand δείχνουν τον δρόμο ενσωματώνοντας συλλογές για όλες τις γυναίκες.
Η μόδα, καλώς ή κακώς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πως νιώθουν οι γυναίκες με το σώμα τους και γενικότερα με την εικόνα τους. Σε αυτό τον δεσμό κρύβεται η σημασία της εκπροσώπησης όλων των γυναικείων σωμάτων, σχημάτων και χρωμάτων. Σε έναν κόσμο που τα υπόλοιπα προβλήματα της ζωής είναι πολλά, μετράει το να υπάρχουν διάφορα πρότυπα για τα μικρότερα κορίτσια και ένα είδος επιβεβαίωσης για τις γυναίκες πως το σώμα που έχουν είναι φυσιολογικό και όμορφο.
Για την αποδοχή της εικόνας τους, για το τι σημαίνει να αγαπάς ουσιαστικά το σώμα σου και για την εμπειρία του να είσαι μοντέλο με καμπύλες μίλησαν 7 γυναίκες στο Popsugar και τα μηνύματα που περνούν είναι ξεκάθαρα και δυνατά.
Brielle Anyea
Τα πρώτα βήματα της Brielle Anyea στη βιομηχανία της μόδας όταν ακόμα ο όρος plus-size δεν είχε ανέρθει σε fashion trend πριν 5,5 χρόνια μόνο εύκολα δεν τα λες. Επικοινώνησε με 30 διαφορετικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο και μόνο τέσσερα της απάντησαν. Η ίδια πιστεύει πως ο λόγος πίσω από κάθε αρνητική απάντηση ήταν το μέγεθος της, το χρώμα της και το σχήμα του σώματος της. Όπως δήλωσε στο Popsugar «η βιομηχανία της μόδας δεν ενδιαφέρεται για τις plus-size γυναίκες, ούτε για τις έγχρωμες γυναίκες, οπότε για μένα που είμαι μια plus-size γυναίκα, με σκούρο δέρμα και έξτρα καμπύλες είναι ακόμη πιο δύσκολο να πετύχω σε αυτήν».
Πλέον όμως δουλεύει πολύ κι έχει συμφιλιωθεί με τον χαρακτηρισμό plus-size και τον χρησιμοποιεί ως δύναμη της. Έχει κάνει δουλειά με τον εαυτό της περνώντας ώρες μπροστά στον καθρέφτη της για να αποδεχτεί την εικόνα του σώματος της, τα σημεία που της δημιουργούσαν ανασφάλεια όπως οι ζάρες στην πλάτη της. Γιατί το να αγαπάς το σώμα σου δεν σημαίνει πως σου αρέσουν και τα πάντα σε αυτό. Το να αλλάξεις κάτι σε αυτό πρέπει να είναι δική σου επιλογή κι όχι αποτέλεσμα πίεσης των brands που επιμένουν να έχουν ένα μοναδικό δείγμα ρούχου για όλα τα plus-size μοντέλα.
Η βιομηχανία της μόδας δεν έχει αλλάξει τη νοοτροπία της εντελώς, αλλά κάπου ανάμεσα στις plus-size γυναίκες που δεν σιωπούν πια και στα brands που καταλαβαίνουν την κερδοφορία που μπορούν να τους αποφέρουν, ο χώρος για εκείνες σε αυτήν τη βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Tess Holliday
Η Tess Holiday ποτέ δεν ένιωσε πως γυναίκες με το ύψος της, το μέγεθος της και τα tattoos της εκπροσωπούνται μέσα στον χώρο της μόδας. Όποτε αποφάσισε να κάνει εκείνη την αρχή και να είναι από τις πρώτες. Οι πρωτιές όμως μπορούν συχνά να είναι και σκληρές, με την ίδια την Tess Holiday πολλές φορές να αμφισβητεί τον εαυτό της και τις προθέσεις της.
Τις δυσκολίες και την αδιαφορία που αντιμετώπισε αρχικά από τα brands, τη βοήθησε να ξεπεράσει ο μεγάλος αριθμός ακολούθων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τράβηξε την προσοχή πάνω της. Παραδέχεται πως δεν πίστευε πως θα ερχόταν η στιγμή στη ζωή της που θα μπορούσε να κοιτάξει το γυμνό κορμί της και να νιώσει κάτι πέρα από αηδία. Όταν αποδέχτηκε πως άξιζε να αγαπάει το σώμα της άρχισε και να διασκεδάζει με τη δουλειά της.
Είναι πολλά τα brands που δουλεύουν πραγματικά για να συμπεριλάβουν όλους τους σωματότυπους και που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί της. Κι έτσι εξελίσσονται τα πράγματα, με αληθινές αλλαγές με διάρκεια από τα μέσα. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι μας πως το να αγαπάς τον εαυτό σου δεν επαρκεί, μπορεί και πάλι κομμάτια του να μην μας αρέσουν.
Χρειάζεται να είμαστε πιο καλοί και τρυφεροί με τον εαυτό μας, να αφήσουμε χώρο για συγχώρεση, να αντιληφθούμε πως όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι μια ευθεία γραμμή και ίσως έτσι καταφέρουμε να αλλάξουμε την κοινωνία και να την κάνουμε πιο εύκολη για τις επόμενες γενιές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Candice Huffine
Πριν 20 χρόνια που ξεκίνησε την καριέρα της η Candice Huffine, η βιομηχανία της μόδας ήταν εντελώς διαφορετική. Η εκπροσώπηση των καμπύλων ήταν μια νέα ιδέα και δεν υπήρχαν castings για make up brands, editorials σε περιοδικά ή εβδομάδα μόδας για κάποιον με διαφορετικές διαστάσεις από εκείνες που όριζε τότε ο χώρος. Ακόμη κι αν οι ευκαιρίες στην αρχή ήταν περιορισμένες καθώς η βιομηχανία της μόδας ήταν μόλις στην αφετηρία του ταξιδιού της προς την έννοια του inclusivity, η Candice Huffine δεν ένιωσε ποτέ πως δεν ανήκει σε αυτήν.
Στην πρώτη της επαφή με πρακτορείο αρνήθηκε να χάσει βάρος και υπέγραψε μόνο όταν της εγγυήθηκαν πως θα μπορούσε να παραμείνει ο εαυτός της. Κι από τότε συνεχίζει να πιστεύει πως ο χώρος του modelling και της μόδας πρέπει να ενισχύσουν τη δέσμευση τους για μεγαλύτερο diversity.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Iskra Lawrence
Για να φτάσει η Iskra Lawrence να πετύχει στον χώρο της μόδας, πέρασαν πρώτα 10 χρόνια στη διάρκεια των οποίων της έλεγαν πως ήταν πολύ μεγαλόσωμη για να είναι straight-size και πολύ μικροκαμωμένη για να είναι plus-size. Όταν η ίδια αντιλήφθηκε πως δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να αλλάξει τον εαυτό της αλλά την ίδια τη βιομηχανία, ούτε οι ατζέντηδες της δεν πίστεψαν σε εκείνη για τον απλό λόγο πως «δεν υπήρχε βιομηχανία για εκείνη». Τις φορές που κατάφερνε να κλείσει δουλειές συχνά πληρωνόταν λιγότερα ή και τα μισά από αυτά που πληρωνόταν ένα straight-size μοντέλο.
Η Iskra Lawrence ευελπιστεί πως όσοι φυλούν την είσοδο στον χώρο της μόδας, αντιλαμβάνονται την ευθύνη και το προνόμιο τους να μην χρησιμοποιούν την έννοια του diversity μόνο ως συμβολισμό αλλά για τον πραγματικό λόγο του ότι αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων που βλέπουν τον εαυτό τους να εκπροσωπείται και να συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο. Πρέπει να γίνει φυσικό να βλέπεις ένα ολόκληρο φάσμα ανθρώπων μέσα στη βιομηχανία της μόδας και η ίδια θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της με αυτόν τον σκοπό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Chloe Marshall
Η Chloe Marshall μπορεί να μην ενοχλείται από τον όρο plus-size μιας και τόσες γυναίκες ταυτίζονται με αυτόν αλλά έχει πρόβλημα με το γεγονός πως αυτός ο όρος χαρακτηρίζει γυναίκες που φορούν μικρότερο νούμερο από US 14 που αντιστοιχεί στο Ευρωπαϊκό 44. Θα άρεσε στην Chloe Marshall να την αποκαλούν απλώς μοντέλο αλλά για την ώρα είναι πολύ χαρούμενη που εκπροσωπεί μια αγορά που βοηθάει τις γυναίκες να νιώθουν όμορφες και με αυτοπεποίθηση.
Όπως όλες οι γυναίκες υπάρχουν μέρες που δεν της αρέσουν πράγματα στο σώμα της ή που απογοητεύεται μετά από ένα casting αλλά χάρη στον γερό πυρήνα από ατζέντηδες και φίλους που έχει χτίσει γύρω της καταφέρνει να εστιάζει στα σημαντικά και να συγκεντρώνει την ενέργεια της στο να αποδέχεται το σώμα της. Θεωρεί πως αυτός είναι και ο πιο ενεργός τρόπος να προστατεύεις την ψυχική σου υγεία, να μένεις ανοιχτός στον διάλογο και να ξέρεις πως η άποψη ενός ανθρώπου δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να αλλάζει το πως νιώθεις για σένα.
Σε όλη αυτή τη συζήτηση που υπάρχει περί αποδοχής των διαφορετικών σωμάτων, αν και η plus-size αγορά έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για εξέλιξη. Από το πως τα brands απαριθμούν τα μεγέθη τους – ίσως η χρήση της λέξης «plus» πρέπει να σταματήσει – μέχρι σε ποιο νούμερο φτάνουν και τι ρούχα προτείνουν σε αυτά.
Η Chloe Marshall αναγνωρίζει πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια μεγάλης επανάστασης όσον αφορά τα σώματα και ανυπομονεί να δει τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Leslie Sidora
H Leslie Sidora θεωρεί τον εαυτό της μοντέλο και δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά τον χαρακτηρισμό plus-size αλλά εφιστά την προσοχή στο ότι αυτός ο όρος δεν αναφέρεται μόνο σε άτομα με μέγεθος US 16 που αντιστοιχεί στο Ευρωπαϊκό 46. Το βάρος της και οι εναλλαγές αυτού δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για εκείνη ή τους ατζέντηδες της στην πορεία της και δεν δέχεται κι από τους συνεργάτες της στα διάφορα set να το σχολιάζουν, το να κάνεις body shaming σε κάποιον επειδή δεν είναι στο ύψος της ιδέας σου για το τι καθιστά κάποιον plus-size δεν είναι εντάξει».
Το modelling είναι από τη φύση του ένα ανήσυχο επάγγελμα στο οποίο ποτέ δεν ξέρεις πότε είναι η επόμενη φορά που θα δουλέψεις. Αυτό δημιουργεί μια πίεση να αποκομίσεις όσα περισσότερα μπορείς από την εμπειρία σου και να βοηθήσεις όσους περισσότερους μπορείς. Σε εκείνο το σημείο η Leslie Sidora κατάλαβε πως χρειαζόταν να παίρνει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της, να ανακαλύψει ποια είναι και ποιος είναι ο σκοπός της. Και κατά αυτήν την έννοια η COVID τη βοήθησε σε αυτό, την έσπρωξε στο να μάθει να χαλαρώνει και να μην αναρωτιέται συνέχεια για το τι έρχεται μετά. Η συμβουλή της, απλώς ζήσε τη στιγμή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Hayley Hasselhoff
Η Hayley Hasselhoff ήξερε πως της άξιζε μια θέση στον χώρο της μόδας και για αυτό ποτέ δεν έχει δείξει την ενόχληση της όταν της έχει ζητηθεί να χάσει βάρος όσο κι αν την πείραξαν. Το να είσαι ένα plus-size μοντέλο δεν σε κάνει λιγότερο μοντέλο και πάλι πρέπει να προσέχεις την υγεία σου και το σώμα σου.
Έχει μια δικιά της φιλοσοφία και έναν δικό της τρόπο σκέψης που την κάνουν να αντιμετωπίζει τα σχόλια για το σώμα της, το οποίο έχει αποδεχτεί πλήρως από πολύ νωρίς, με καλοσύνη και φροντίδα. Πρέπει να θυμάσαι πως δεν αφορά εσένα αλλά το sample μέγεθος στο οποίο προσπαθούν να σε κάνουν να χωρέσεις. Άλλωστε νιώθει ευλογημένη που στα περισσότερα shoots που έχει δουλέψει την έχουν αγκαλιάσει και την ενθαρρύνουν να νιώθει καλά με τη σιλουέτα της. Η αγάπη που έχει για αυτό που κάνει της υπενθυμίζει στις κακές της μέρες πως έχει έναν σκοπό, να φέρει μια αλλαγή στην ισότητα στη μόδα.
Η Hayley Hasselhoff επιμένει πως έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα κοινωνικά standards της ομορφιάς μέσα από τη μόδα. Η μόδα είναι μια παγκόσμια γλώσσα, που έχει την δύναμη και της φωνή για θετική αλλαγή. Ο αγώνας για να συμπεριλαμβάνονται όλα τα μεγέθη είναι ακόμη ένας αγώνας για ισότητα για όλους. Η ομορφιά έρχεται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.