Η Covid-19 έχει φέρει τα άνω κάτω στον εργασιακό χώρο επομένως η αναζήτηση εργασίας είναι σύνηθες φαινόμενο την περίοδο αυτή. Ο αυξημένος αριθμός ανθρώπων που ψάχνουν δουλειά αλλά και οι μειωμένες προσλήψεις είναι ακόμη ένα εμπόδιο σε αυτήν την περιπέτεια.
Αναρωτιέσαι λοιπόν πώς θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις απέναντι στους υπόλοιπους; Κι’ όμως, υπάρχουν μικρές λεπτομέριες οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να τραβήξεις την προσοχή των εργοδοτών και να πάρεις τη δουλειά που θες.
Διαμόρφωσε το βιογραφικό σου
Θυμήσου τα τρία επίθετα απλό, συνοπτικό, ευανάγνωστο. Οι εργοδότες δεν ξοδεύουν παραπάνω από 8 δευτερόλεπτα πάνω σε ένα βιογραφικό επομένως είναι σημαντικό να το δομήσεις κατάλληλα. Χρησιμοποίησε bullet points, σύντομες και περιεκτικές προτάσεις, και σημαντικότερα άφηνε χώρο.
Ξεκίνα ένα άθλημα
Πιθανόν να σου ακούγεται παράλογο ότι ένα άθλημα θα σε βοηθήσει να πάρεις μια δουλειά. Σύμφωνα με έρευνες όμως προσθέτοντας ένα άθλημα στο βιογραφικό σου αυξάνεις όντως τις πιθανότητες να σου δοθεί η ευκαιρία για μια συνέντευξη. Και αυτό επειδή κάνοντας ένα άθλημα δείχνεις μεταξύ άλλων το ομαδικό σου πνεύμα και την προσήλωση στους στόχους σου. Ωστόσο είναι σημαντικό να το προσθέσεις μόνο αν έχεις μεγάλο ενδιαφέρον για κάποιο άθλημα.
Παν μέτρον άριστον
Είναι σημαντικό να δείχνεις τον ενθουσιασμό σου στους εργοδότες. Ωστόσο να το κάνεις με μέτρο. Για παράδειγμα, μπορείς να φτάσεις 5-10 λεπτά νωρίτερα σε μια συνέντευξη αλλά ακόμη νωρίτερα ενδεχομένως να τους βγάλει από το πρόγραμμα και δεν θες κάτι τέτοιο. Επίσης, πρόσεχε με τα emails. Δεν είναι απαραίτητο να στέλνεις συνέχεια.
Σκέψου το ατού σου
Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Γι’ αυτό σκέψου τι σε ξεχωρίζει από τους άλλους και χρησιμοποίησέ το ως πλεονέκτημα. Έχεις στα χέρια σου κάποιο πτυχίο που άλλοι δεν έχουν; Είσαι άσος στις δημόσιες σχέσεις και σου αρέσει να μιλάς και να περνάς χρόνο με κόσμο; Σκέφτεσαι δημιουργικά και σκαρφίζεσαι μοναδικές ιδέες; Σκέψου τι ξέρεις να κάνεις καλά και επικεντρώσου σε αυτό.
Ξέχνα τις selfies στο βιογραφικό σου
Παρόλο που οι selfies είναι ακόμη στη μόδα, είναι καλύτερο να μην τις χρησιμοποιείς στο βιογραφικό σου και στα επαγγελματικά δίκτυα όπως το LinkedIn. Αρκετοί λένε ότι μια selfie δεν δείχνει απαραίτητο επαγγελματισμό.
Κάνε έρευνα για τα πλεονεκτήματα τις εταιρίας
Θες να δείξεις ότι γνωρίζεις τους στόχους, τις αρχές αλλά και την ατμόσφαιρα της εταιρίας. Ερχόμενη προετοιμασμένη σε μια συνέντευξη δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την θέση και τη δουλειά που θες.
Κάνε επανάληψη σε ξένη γλώσσα
‘Η ξεκίνα μαθήματα ξένων γλωσσών. Μπορεί να σε στείλουν στο εξωτερικό για ένα project επομένως είναι σημαντικό να μιλάς τη γλώσσα έστω και λίγο. Αν δουλεύεις σε πολυεθνική, είναι σίγουρα υπέρ σου να γνωρίζεις διαφορετικές γλώσσες λόγω των πολυάριθμων επαφών με συνάδελφους από άλλες χώρες.
Κάνε εκκαθάριση στα social media σου
Οι περισσότεροι έχουμε φωτογραφίες από τις πιο τρελές στιγμές με τις φίλες μας στα social media. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς μπορεί να εκφράζουν μια πτυχή της προσωπικότητάς μας. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι υλικό έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα και αν επιθυμούμε να το αφαιρέσουμε. Είναι γνωστό ότι αρκετοί recruiters μάς ψάχνουν στα social media προτού οριστικοποιήσουν την απόφασή τους.
Προετοιμάσου για συζήτηση
Είναι απαραίτητο να είσαι έτοιμη με τις ερωτήσεις που θες να κάνεις στους εργοδότες σου. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό. Εξίσου μεγάλο ρόλο παίζει και η συζήτηση που θα γίνει έπειτα. Η αλληλεπίδρασή σας δίνει τη δυνατότητα να σε γνωρίσουν καλύτερα αλλά και εσύ να νιώσεις πιο άνετα μαζί τους.
Αφαίρεσε άσχετη προεργασία από το βιογραφικό
Θυμάσαι το πρώτο πράγμα που αναφέραμε για το βιογραφικό; Απλό, συνοπτικό, ευανάγνωστο. Γι αυτό είναι σημαντικό να έχεις τις προηγούμενες εμπειρίες που συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τη θέση εργασίας που επιδιώκεις τώρα. Μπορεί να μην έχεις ακόμη εργασιακή εμπειρία για αυτό προσπάθησε να τονίσεις τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη δουλειά που ψάχνεις.