Είναι η αγαπημένη μου σούπα, γιατί απλά έχω μεγάλη αδυναμία στις ντομάτες. Τώρα το χειμώνα μπορείτε να τη φτιάξετε με καλής ποιότητας ντομάτες σε κονσέρβα ή αν είστε τυχεροί και έχετε μαμά, θείες, γειτόνισσες που φτιάχνουν σπιτικές σάλτσες στο τέλος του καλοκαιριού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βάζο σάλτσα φτιαγμένη από ώριμες ντομάτες, όταν είναι στα καλύτερά τους.
Για να σερβίρετε 4 άτομα θα χρειαστείτε: λίγο ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη αλάτι και πιπέρι 1 κουτ. σούπας αλεύρι 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή 1/3 κουτ. γλυκού ξηρό 2 κούπες ζωμό κότας ή λαχανικών (διαλύστε μισό κύβο σε 2 κούπες νερό) 2 κονσέρβες με ντομάτες, ολόκληρες ή ψιλοκομμένες ή 750 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας (1 βάζο)Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίξτε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Τσιγαρίστε τα για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίξτε μέσα το αλεύρι και τον πελτέ και μαγειρέψτε για ένα λεπτό ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέστε το θυμάρι, το ζωμό και τις ντομάτες και βράστε το σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπήστε τη σούπα μέχρι να διαλυθούν οι ντομάτες και να γίνει βελουτέ. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, χρησιμοποιήστε ένα μούλτι και με μια μεγάλη κουτάλα σεριρίσματος χτυπήστε τη σούπα σε δόσεις. Δοκιμάστε τη, προσθέστε περισσότερο αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί και τριμμένο μανούρι ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας.