Ίσως σου έχει συμβεί κι εσένα. Είσαι στο πρώτο ή δεύτερο ραντεβού και πιάνεις τον εαυτό σου να μιλά για πράγματα που ίσως να μην έλεγες ούτε σε έναν πολύ καλό φίλο.
Για εκείνη τη στιγμή που αισθάνεσαι μία μικρή ντροπή, εμείς σου λέμε ένα μεγάλο μπράβο. Γιατί το λεγόμενο “oversharing” μπορεί να σταθεί αφορμή να δεις κι εσύ κι ο άλλος κάποια πράγματα εξ αρχής. Και όχι, oversharing δεν είναι το ότι άρχισες να μιλάς για τα χρόνια σου στο δημοτικό. Αυτό ίσως να είναι φλυαρία. Oversharing σημαίνει να μοιράζεσαι με τον άνθρωπο σου σκέψεις και καταστάσεις που οι εμείς οι υπόλοιποι προσπαθούμε να κρύψουμε μην τυχόν και δε γίνουμε αρεστοί.
Γι’ αυτό, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το κάνεις αυτό, έστω και ασυνείδητα. Ίσως εντοπίσεις και τα δικά σου γιατί παρακάτω.
Δε θες να παριστάνεις κάποια που δεν είσαι
Το oversharing είναι η μάλλον η αρχή της ειλικρίνειας. Έχεις καταφέρει να ξεφύγεις από όσα μας έλεγαν παλιά, πως πρέπει να “κρατάμε το μυστήριο στην αρχή”. Ξέρεις πολύ καλά πως κατέληξαν τέτοιου είδους σχέσεις. Για να μην ανακαλύψεις, λοιπόν, ποιον έχεις απέναντι σου μετά από 3 μήνες ή 2 χρόνια, κάνε εσύ την αρχή. Άνοιξε τη ψυχή σου και δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον να κάνει κι ο άλλος το ίδιο.
Έχεις τα όρια σου, απλά δεν είναι ίδια με των άλλων
Το ότι μοιράζεσαι κάποια συγκεκριμένα πράγματα για τον εαυτό σου, δε σημαίνει ότι δεν έχεις τα όρια σου. Σίγουρα, δεν έχεις υψώσει τοίχους χωρίς να αφήνεις κανέναν να μπει στη ζωή σου. Με το oversharing, επιλέγεις ουσιαστικά τα όσα θα πεις και φτάνεις μέχρι το σημείο που εσύ όντως αισθάνεσαι άνετα. Για το επόμενο βήμα, ίσως χρειαστεί προσπάθεια και από την άλλη πλευρά.
Θες να ξεκαθαρίζεις συγκεκριμένα πράγματα από την αρχή
Το να μιλήσεις για παλιές σχέσεις που σε πλήγωσαν ή για αποτυχημένες φιλίες, ίσως βοηθήσει και τον άνθρωπο απέναντι σου να καταλάβει με τι έχει να κάνει. Μπορεί βέβαια να ακολουθήσεις και την πιο άμεση οδό. Λες κατευθείαν το “εγώ έτσι λειτουργώ” και κανένας δεν προσδοκά σε κάτι διαφορετικό. Αν τελικά το πρώτο ραντεβού εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο, θα έχει γίνει συνειδητά.
Ίσως έχεις καταλάβει ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου είναι εντάξει με αυτό
Τείνουμε να ταυτίζουμε το oversharing με την αίσθηση ντροπής που το ακολουθεί. Ναι, είναι εντάξει να αισθάνεσαι ευάλωτη, η ντροπή όμως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Μήπως ανοίχτηκε και ο απέναντι σου σε σένα και σε έκανε να αισθανθείς ασφάλεια; Ή μήπως σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης έχει φανεί πολύ δεκτικός; Όπως και να’χει, κάτι σε ενέπνευσε ενστικτωδώς και δεν πρέπει να το αγνοήσεις.