Οι γονείς συχνά επεμβαίνουν στα επαγγελματικά μας. Παίρνουν τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της δουλειάς – όχι μόνο μια αλλά και τρεις-τέσσερις φορές την ημέρα – ρωτάνε πώς πήγε το τάδε ραντεβού, αλλά και τι μπορεί να κάνουν διάφοροι συνάδελφοι. Άλλοι μπορεί να κάνουν πιο λεπτομερείς ερωτήσεις που είτε δεν ξέρεις την απάντηση είτε απλά δεν θέλεις να απαντήσεις καθώς δεν είναι δική τους δουλειά τα επαγγελματικά σου.
Η κατάσταση αυτή παίρνει άλλες διαστάσεις όταν δουλεύεις με ένα μέλος της οικογένειας. Πολλές φορές κάποιος γονιός τυγχάνει να είναι το αφεντικό μας και η σχέση γονιού-παιδιού αλλάζει. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ρήξεις, διαφωνίες, νεύρα. Όπως άλλωστε σε όλες τις επαγγελματικές σχέσεις. Ωστόσο, λόγω του δυνατού οικογενειακού δεσμού μπορεί να μάς απασχολεί ακόμη περισσότερο.
Κι’ όμως, υπάρχουν συμβουλές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες προκειμένου να αναπτυχθεί μια πετυχημένη επαγγελματική σχέση με τους γονείς σου.
1. Αλληλοσεβασμός
Όπως κάθε επιτυχημένη σχέση, έτσι και αυτή πρέπει να έχει τον αλληλοσεβασμό ως ισχυρό θεμέλιο προκειμένου να εξελιχθεί θετικά. Ως παιδί, μπορείς να αναγνωρίσεις τη μακροχρόνια πορεία και τα επιτεύγματα που κατάφεραν οι γονείς σου προτού γίνουν επαγγελματικοί σου συνάδελφοι. Ακόμη, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις και να τιμήσεις τη σοφία και τη γνώση που έχουν συγκεντρώσει όλα τα χρόνια. Οι γονείς με τη σειρά τους μπορούν να δεχθούν και να “αγκαλιάσουν” τις πρωτοπόρες δεξιότητες, το ταλέντο, τη νεανική ενέργεια αλλά και τον ενθουσιασμό που φέρνουν τα παιδιά στην επιχείρηση. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα μοιράζεστε συζητώντας τα μεταξύ σας προκειμένου να χτίσετε μια ακόμη πιο δυνατή σχέση.
2. Γνώρισε τον εαυτό σου και ο ένας τον άλλον
Οι προσωπικότητες διαφέρουν σημαντικά. Ακόμη και μεταξύ γονιών και παιδιών. Όταν εμπλέκεσαι σε μια επιχείρηση με τον γονιό σου, είναι σημαντικό να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να καταλάβατε και οι δύο τα δυνατά και αδύναμά σας σημεία και πού μπορεί να μπλοκάρετε. Έτσι, θα καταφέρετε να δουλέψετε ακόμη πιο αποτελεσματικά συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.
3. Αναγνώρισε τα στάδια
Στην επαγγελματική σχέση θα υπάρξουν στάδια. Όταν θα ξεκινήσεις στην οικογενειακή επιχείρηση, το περιβάλλον μπορεί να σου φανεί πρωτόγνωρο. Όσο προσαρμόζεσαι στον χώρο, η σχέση με τον γονιό σου θα είναι περισσότερο μέντορα/μαθητευόμενου. Σιγά σιγά θα γίνει πιο ισότιμη καθώς ο γονιός θα σου μεταδίδει τη σοφία του και εσύ θα χτίζεις τη δική σου. Τέλος, θα έρθει η στιγμή όπου θα ξεπεράσεις τον γονέα στις γνώσεις και τις ικανότητες. Ενδεχομένως να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες. Να θυμάσαι ότι τα στάδια αυτά είναι φυσιολογικά. Σημαντικό είναι να εντοπίζεις σε ποιο σημείο είσαι και πότε μπορεί να μεταβαίνεις από το ένα στο άλλο. Σε κάθε μετάβαση, να θυμάσαι ότι ο αλληλοσεβασμός βοηθά στην εξομάλυνση των ενδεχόμενων ρήξεων.
4. Η δουλειά μένει στη δουλειά
Όπως γενικότερα στη ζωή έτσι και σε μια επαγγελματική σχέση γονέα/παιδιού η ισορροπία εργασίας/ζωής είναι απόλυτα σημαντική. Όταν τελειώνει η δουλειά, προσπάθησε να αποφεύγεις θέματα που την αφορούν και να περιμένεις να τα συζητήσετε στον χώρο ή χρόνο εργασίας. Ακόμη, μπορεί να έχεις αδέλφια που δεν εμπλέκονται στην συνεργασία σας. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, λοιπόν, δε θα είναι δίκαιο να κυριαρχούν συνομιλίες για την επιχείρηση. Άλλωστε και αυτά είναι σημαντικό να έχουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς σου.
5. Τέλος, ευχαριστήσου την!
Το πιο σημαντικό είναι να ευχαριστιέσαι τον χρόνο που δουλεύεις. Και να το θυμάσαι αυτό ακόμη και στις πιο δύσκολες και απαιτητικές στιγμές. Τα κλισέ αληθεύουν. Η ζωή είναι σύντομη και οι οικογενειακές σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τα επαγγελματικά. Όσο δύσκολα και αν γίνουν τα πράγματα, οι γονείς μας δεν θα είναι κοντά μας για πάντα. Γι’ αυτό ζήσε την κάθε στιγμή!