Το journaling φαίνεται πως είναι μία νέα τάση. Ή μήπως είναι μία συνήθεια που μπορεί να σου αλλάξει τον τρόπο που δουλεύεις και λειτουργείς καθημερινά;
Το journaling ή αλλιώς η καταγραφή των task σου, των στόχων σου αλλά και των απλών επιθυμιών σου από το σούπερ μάρκετ μπορεί να σου αλλάξει όλη τη ζωή. Μπορεί να σου φανεί κλισέ, βαρετό ή και ανούσιο. Κι όμως, το να γράφεις όσα έχεις να κάνεις καθημερινά είναι μία τακτική που σε κρατά σε εγρήγορση, οργανωμένο και προσηλωμένο σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να το υιοθετήσεις.
Αν θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο που δουλεύεις, μήπως είναι η στιγμή να ενσωματώσεις το journaling στην καθημερινότητα σου σου;
1. Θα σε βοηθήσει να θυμάσαι τις υποχρεώσεις σου
Πολύ σημαντικό στοιχείο στο να γράφεις όσα έχεις να κάνεις είναι ότι… θυμάσαι να τα κάνεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις κάποιο deadline ή κάποιο task και σου έχει ίσως ξεφύγει κάτι στο τέλος της ημέρας. Με το να καταγράφεις όσα πρέπει να βγάλεις εις πέρας μέσα στην εβδομάδα ή μέχρι το τέλος του μήνα σε κρατά σε μια σειρά που είναι απαραίτητη για την επιτυχία.
2. Μπορείς να επικοινωνείς καλύτερα τη δουλειά σου
Μπορεί να έχεις ήδη to-do-lists και απλά να γεμίζουν χωρίς κάποιο feedback, χωρίς κάποιο tick ή συζήτηση γύρω από αυτές. Οι σημειώσεις σου μένουν σημειώσεις και πολλές φορές δεν βρίσκεις το νόημα σε αυτές. Κι όμως. Αρκεί μόνο να τις εκμεταλλευτείς έξυπνα για να έχουν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, συζήτησε με κάποιο συνάδελφο σου τι έχει κάνει πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο task που έχεις αναλάβει για να μοιραστείτε ιδέες. Ή επίσης, χρησιμοποίησε το journaling πριν από κάποια παρουσίαση ή σύσκεψη. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να έχεις τις σκέψεις συνεχώς τακτοποιημένες, μπροστά σου, αξιοποιώντας τες σε real-time συναντήσεις.
3. Υιοθετείς ένα σύστημα στατιστικής στη ζωή σου
Αν σε βολεύει να έχεις σε bullets τις καθημερινές δουλειές σου, η τεχνική του journaling είναι η κατάλληλη. Θα είναι σαν μία εισαγωγή στη στατιστική. Όταν έχεις να ασχοληθείς με τα σημαντικά points μιας παρουσίασης, με τα αποτελέσματα μίας συνάντησης, με νέες ιδέες ως προς τη στρατηγική της εταιρίας σου, η ταξινόμηση μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Το ίδιο ισχύει για τα έξοδα που έκανες τον περασμένο μήνα, τις ώρες εργασίας σου ή ακόμα και στο πόσο χρόνο αξιοποίησες στα social media. Θα αποκτήσεις μία πιο σίγουρη εικόνα για το πώς ακριβώς περνάς κάθε σου μέρα/μήνα/χρόνο.
4. Δείχνει τη γενική εικόνα της δουλειάς/ζωής σου
Όλες οι ημέρες δεν είναι ίδιες. Κάποιες φορές μπορεί να μην έχεις απλά τη διάθεση να καταγράψεις όσα έχεις να κάνεις ή όσες μετρήσεις συνήθως κάνεις στο τέλος του μήνα. Δεν είναι κακό, μπορεί να συμβεί. Αν όμως έχεις υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια σε γενικότερα πλαίσια, αυτό σημαίνει πως έχεις μία οπτική του τι έχεις πετύχει και αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Μπορείς λοιπόν να γυρίσεις πίσω ανά πάσα στιγμή και να κάνεις μία μίνι αξιολόγηση στον εαυτό σου, ένας είδος feedback. Μπορείς να δεις όσα θέματα έλυσες στο παρελθόν, γυρνώντας μερικές σελίδες πριν και γεμίζοντας έτσι αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Αυτή η ανασκόπηση σε εξοπλίζει με σιγουριά και σου δείχνει τη μεγαλύτερη εικόνα των επιτευγμάτων ή και αστοχιών σου.