Δεν το πιστεύω ότι το έκανε (πάλι). Αφού του το έχω πει 100 φορές. Δεν αντέχω που συνέχεια βρίσκει μια δικαιολογία για τα καλέσματα στις φίλες μου. H απογοήτευση στις σχέσεις μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες. Μπορεί να νιώθεις πληγωμένη όταν δεν ακολουθεί το συμφωνημένο προγραμματισμό για τις δουλειές σπιτιού. Μπορεί να ξοδεύει πολλά χρήματα, να παίζει FIFA με τις ώρες, ή να παραμελεί τον εαυτό του αποφεύγοντας την υγιεινή διατροφή και άσκηση. Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να νιώσεις δυσαρέσκεια, απόγνωση αλλά και ότι αυτή η σχέση δεν πηγαίνει εκεί που θες.
Όλες οι σχέσεις περνάνε δυσκολίες. Καμία δεν είναι απολύτως τέλεια. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις την απογοήτευση που νιώθεις.
Συγκεκριμένη ή γενική απογοήτευση
Αρχικά, να ξεχωρίσουμε δύο τύπους απογοήτευσης προκειμένου να αντιληφθείς τον πραγματικό λόγο που αισθάνεσαι έτσι και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου αποτελεσματικότερα. Η συγκεκριμένη απογοήτευση αφορά ένα συγκεκριμένο παράπονο που έχεις για τον σύντροφό σου. Αυτό το είδος το νιώθεις κάθε φορά που συμπεριφέρεται με τρόπο που αντιβαίνει στις επιθυμίες σου. Για παράδειγμα, αρνείται να βάλει πλυντήριο, ή είναι στο κινητό του συνέχεια όταν έχετε πει ότι θα φάτε οι δυο σας. Ο δεύτερος τύπος απογοήτευσης είναι γενικότερος. Νιώθεις έτσι όταν σκέφτεσαι ότι η σχέση σου δεν πηγαίνει εκεί που πραγματικά θες ή εκεί που σκεφτόσουν ότι θα πάει. Μπορεί η φωνή μέσα σου να σου λέει ότι “δεν είναι αυτός που νόμιζα”, ή “έτσι πρέπει να είναι η σχέση μου;”. Κράτα αυτό τον διαχωρισμό καθώς συνεχίζεις να διαβάζεις.
Για τι νιώθεις απογοήτευση;
Αφού διαχωρίσαμε και εξηγήσαμε τη γενική και τη συγκεκριμένη απογοήτευση, θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις ευκολότερα τι πραγματικά σε ενοχλεί. Είσαι στενοχωρημένη επειδή ο σύντροφός σου κάνει κάτι για 100ή φορά ενώ του έχεις πει να το αποφεύγει; Ή νιώθεις έτσι επειδή η σχέση σου είναι βαρετή και μονότονη;
Τι ακριβώς νιώθεις;
Η απογοήτευση είναι γενική έννοια και συχνά περιέχει διαφορετικά συναισθήματα. Αναρωτήσου τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθεις. Μπορεί η απογοήτευσή σου να εκδηλώνεται με λύπη ή στενοχώρια. Ενδεχομένως, πολλές φορές να νιώθεις θυμό και να φωνάζεις περισσότερο στον σύντροφό σου ή σε άλλους. Ακόμη, μπορεί να νιώθεις ντροπή. Πολλές φορές συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους και μπορεί να ντρεπόμαστε για το πώς ο κόσμος βλέπει τη σχέση μας.
Ο προσδιορισμός των συναισθημάτων είναι σημαντικός. Όταν συνειδητοποιούμε τι νιώθουμε και από πού ακριβώς προέρχεται μάς είναι πιο εύκολο να δράσουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Γιατί έδρασε έτσι;
Αν η απογοήτευσή σου πηγάζει από ένα συγκεκριμένο περιστατικό αξίζει να αναρωτηθείς γιατί μπορεί εκείνος να συμπεριφέρθηκε έτσι. Πολλές φορές δρούμε απερίσκεπτα με τρόπο που δεν αρμόζει στην προσωπικότητά μας και έπειτα μετανιώνουμε για τις πράξεις μας. Ενδεχομένως να έδρασε έτσι επειδή νιώθει άγχος για τη δουλειά του, επειδή είναι κουρασμένος ή είναι αγχωμένος για ένα προσεχές event. Πριν αφήσεις τη δυστυχία σου να επηρεάσει τη σχέση σου, προσπάθησε να έρθεις στη θέση του συντρόφου σου. Χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθησή σου για να εξηγήσεις (και όχι να δικαιολογήσεις) τη συμπεριφορά του θα καταφέρεις να διαχειριστείς την απογοήτευσή σου καλύτερα. Μπορεί ακόμη να σου επιτρέψει να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει ό,τι τους ενοχλεί.
Τρόποι να αντιμετωπίσεις την απογοήτευση στη σχέση σου
Απόφυγε τις συγκρίσεις
Προκειμένου να νιώσεις απογοήτευση από κάποιον ή κάτι, χρειάζεται να το συγκρίνεις με κάτι άλλο, ένα ιδανικό σενάριο. Συχνά συγκρίνουμε τις σχέσεις με τις προσδοκίες που έχουμε για την εξέλιξή τους. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύεις ότι μια σχέση θα πρέπει να σε κάνει χαρούμενη όλη την ώρα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να έχουμε ρεαλιστικά πρότυπα και προσδοκίες. Όλες οι σχέσεις περνάνε ευχάριστες και δύσκολες στιγμές.
Κοίτα τη συνολική εικόνα
Απόφυγε να στέκεσαι στο ένα περιστατικό που σε δυσαρέστησε και προσπάθησε να δεις τα θετικά που σου έχει προσφέρει ο σύντροφός σου. Είναι προσεκτικός και σε ακούει τις περισσότερες μέρες; Ποια είναι τα θετικά του; Τι σε έκανε να τον ερωτευτείς; Όλοι έχουμε κακές μέρες. Ακόμη και αν η απογοήτευσή σου είναι πιο γενική, οι παραπάνω ερωτήσεις μπορεί να σε βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσεις τις σκέψεις που έχεις για την σχέση σου.
Η συνομιλία είναι το παν
Η σχέση είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε δύο άτομα. Έτσι, έχεις φυσικά λέγειν στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αν κάτι σε δυσαρεστεί, ρώτα πώς μπορεί αυτό να αλλάξει. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου δεν πλένει τα πιάτα όπως έχετε συμφωνήσει, ρώτα τι άλλες δουλειές του σπιτιού θέλει να κάνει. Η επικοινωνία σε μια σχέση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παρεξηγήσεων αλλά και στη βαθύτερη σχέση και ένωση του ζευγαριού.
Το περιβάλλον μέσα στο οποίο συνυπάρχουν και συνομιλούν οι σύντροφοι παίζει καθοριστικό ρόλο στη σχέση των δύο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι ανοιχτό για την επικοινωνία και μη-επικριτικό. Δηλαδή, να νιώθετε και οι δυο άνετα να μιλάτε, να ανταλλάσσετε απόψεις αλλά και να διαφωνείτε χωρίς να νιώθετε φόβο για κριτική.
Η δική σου ευτυχία βρίσκεται στα δικά σου χέρια
Μιλήσαμε νωρίτερα για τη λάθος πεποίθηση ότι μια σχέση θα σε κάνει πάντα χαρούμενη. Αν και φυσικά η σχέση σού δίνει αίσθηση αγάπης και ευχαρίστησης είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι την ευτυχία μπορείς να την καλλιεργείς και μόνη. Η προσωπική ευτυχία είναι και δική μας υποχρέωση.
Η τελευταία πράξη
Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν μπορούν όλες οι σχέσεις να λειτουργήσουν. Είναι καλό να αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε τον χωρισμό ως αρνητική πλευρά των σχέσεων ή της αγάπης αλλά ως πραγματικότητα. Αν έχεις δοκιμάσει να αλλάξεις οπτική, συμπεριφορά και έχεις προσπαθήσει πολύ αλλά φτάσει στο σημείο όπου δεν αντέχεις άλλο, έχεις να πάρεις την τελική απόφαση. Όποιον δρόμο ακολουθήσεις, η απόφαση είναι πραγματικά δική σου με γνώμονα πάντα τη προσωπική σου ευτυχία.