Με έναν άντρα στο γυμναστήριο, τον τύπο που σου φτιάχνει τον καφέ, έναν συνεργάτη, ακόμη και έναν γείτονα. Κάποιον από την περιφέρεια του κοινωνικού σου κύκλου που δε μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου. Ακόμη και αν τον γνωρίζεις χρόνια, μπορεί τώρα ξαφνικά να τον κοιτάξεις διαφορετικά με μια πιο ερωτική ματιά. Συνεπώς, ξεκινάς σιγά σιγά να αναζητάς περισσότερη επαφή μαζί του. Πηγαίνεις πιο συχνά στο γυμναστήριο, παίρνεις καθημερινά καφέ από το ίδιο μαγαζί, κοιτάς από το παράθυρο μήπως και τον πετύχεις να μπαίνει στην πολυκατοικία.
Όσο περισσότερο τον σκέφτεσαι, τόσο πιο θετικές, όμορφες και αισιόδοξες σκέψεις έχεις για τη ‘σχέση’ σας. Φαντασιώνεσαι ότι περνάτε ευχάριστα μαζί σε ένα περιβάλλον αγάπης, έρωτα, ζεστασιάς και υποστήριξης σαν να είστε πραγματικά πλασμένοι ο ένας για τον άλλον. Σαν να είστε ήδη ένα αγαπημένο ζευγάρι. Πίσω στην πραγματικότητα, γιατί συμβαίνει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Γιατί γίνεται αυτό και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;
Ο λόγος για τον ευσεβής πόθο ή wishful thinking που ορίζεται ως η ερμηνεία γεγονότων, αναφορών, δεδομένων, αντιλήψεων σύμφωνα τι κάποιος θα ήθελε να είναι (επιθυμία) παρά με το τι πραγματικά είναι (ορθολογική σκέψη). Φαντάζεσαι δηλαδή όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που θα είχε ο άνθρωπος αλλά και η σχέση σας όντας μαζί.Η αρχή της φαντασίωσης
Από όταν είμαστε μικρά παιδιά και έφηβοι η φαντασία μας οργιάζει. Έρευνα που εξετάζει τις ρομαντικές σχέσεις κατά την εφηβεία, ορίζει τις παρακοινωνικές σχέσεις ως φαντασιώσεις διάσημων προσωπικοτήτων που δημιουργούν νοητικές, συναισθηματικές ακόμη και συμπεριφορικές απαντήσεις σε κάποιον σαν να ήταν πραγματική γνωριμία. Συνεπώς, η τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να ενισχύσουν το wishful thinking. Για τους έφηβους αυτές οι φαντασιώσεις μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθούν φιλικές σχέσεις, ωστόσο λέγεται ότι για τους ενήλικες μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα των σχέσεων.
Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της πραγματικότητας
Αν θες πραγματικά να έρθεις πιο κοντά με τον άνθρωπο που σκέφτεσαι συνέχεια, ο μόνος τρόπος να το κάνεις είναι να το δοκιμάσεις. Να τον προσεγγίσεις, να ανταλλάξετε κουβέντες και να συνομιλήσετε. Περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί του θα καταλάβεις αν είναι αυτό που σκεφτόσουν και αυτό που θέλεις. Μένοντας και εμμένοντας στη σκέψη και τη φαντασία μπορεί να παραμείνεις με ερωτήματα και σε σκέψεις ή πεποιθήσεις που δεν είναι καν πραγματικές.
Επιδιώκοντας την πραγματικότητα
Οι υγιείς σχέσεις αναπτύσσονται χάρη στη σταθερή ανταλλαγή εμπειριών και διαμόρφωση εμπιστοσύνης. Αντί να μένεις στη φαντασία προβάλλοντας ιδανικές ιδιότητες σε ελκυστικούς γνωστούς και ξένους (και πιθανώς να απογοητεύεσαι), είναι πιο ικανοποιητικό να αφιερώνεις χρόνο γνωρίζοντας ανθρώπους που έχουν θετικά χαρακτηριστικά ενισχύοντας την ποιότητα των σχέσεων.