Οι Ισπανοί όταν απορούν για κάτι, λένε “mas raro que un perro verde”. Δηλαδή “πιο παράξενο κι από πράσινο σκύλο”. Οι Ιταλοί όταν θέλουν να καταπλήξουν κάποιον, θα πουν “far vedere i sorci verdi”. Δηλαδή “θα σε κάνω να δεις πράσινα ποντίκια”. Οι Δανοί για να εκφράσουν τον υπέρμετρο φόβο κάποιου, λένε “ skide grønne grise”. Δηλαδή “αφοδεύει πράσινα γουρούνια”. Ξέρεις, σαν τις δικές μας μέντες κάτι.
Και φτάνουμε στα ελληνικά, τα “πράσινα άλογα”. Ή “πράσσειν άλογα”; Κάποιοι στηρίζουν τη θεωρία ότι η πρώτη έκφραση προήλθε από τη δεύτερη. Και άλλοι, πως αυτό δεν μπορεί καν να είναι αληθές γραμματικά και ούτε έχει παρατηρηθεί σε κάποια αρχαία γραφή. Στο πρώτο ενδεχόμενο, όταν λέμε πράσινα άλογα, βάσει ετυμολογίας, υποδεικνύουμε τη μη λογική στις πράξεις μας. Στη δεύτερη περίπτωση, όπου η μία έκφραση δε βγήκε από την άλλη, δεδομένης της μη ύπαρξης πράσινων αλόγων, δηλώνουμε το αδύνατο, το μη υπαρκτό.
Πράσινα σπίτια και πράσινα άλογα
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση λέγοντας «Πράσινα σπίτια και πράσινα άλογα». Γιατί η προσπάθεια για δημιουργία πράσινων σπιτιών ούτε παράλογη είναι, ούτε και αδύνατη. Αντιθέτως, είναι το πιο λογικό δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στο περιβάλλον. Σαν ένα συγγνώμη για όλα τα προβλήματα που του έχουμε προκαλέσει.
Και όχι απλά είναι δυνατό, αλλά είναι και πάρα πολύ εύκολο. Αρκεί να μην αγχωνόμαστε και να βάζουμε το μυαλό μας να φαντάζεται ότι πρέπει να αλλάξουμε εξ’ ολοκλήρου τον τρόπο ζωής μας και να κάνουμε όλο αυτό να φαντάζει βουνό. Του οποίου βέβαια την ανάβαση όλο και αναβάλουμε. Υπάρχουν μικρές καθημερινές ανώδυνες μετατροπές, που, εφαρμόζοντάς τες, θα καταφέρουμε να μειώσουμε το προσωπικό μας αποτύπωμα άνθρακα, θα προστατεύσουμε τον πλανήτη από περιττές τοξίνες και θα τον αφήσουμε στο τέλος λίγο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαμε.
1. Αναβαθμίζουμε τη μόνωση του σπιτιού μας
Φαντάσου τις πιθανές χαραμάδες του σπιτιού σου σαν μεταλλικά αντικείμενα. Και τώρα φαντάσου τον εαυτό σου σαν ανιχνευτή μετάλλων που σκανάρει όλο το σπίτι. Όπου κάνεις μπιπ, κάτι εκεί τριγύρω θέλει την προσοχή σου. Μπορεί να είναι τα τζάμια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες που έχουν διαρροή θερμοκρασίας. Αν ναι, ήρθε η ώρα να βρεις ένα πρόγραμμα που επιδοτεί την εξοικονόμηση ενέργειας οικίας και να τα αλλάξεις μια και καλή.
Αν το έχεις ήδη κάνει και συνεχίζεις να αισθάνεσαι ένα αεράκι τριγύρω, λογικά χρειάζεται μόνωση η επαφή της τριγύρω από τα τζάμια κάσας με τους τοίχους, κάτι εκεί δεν έχει ταιριάξει καλά. Μπορεί βέβαια να είναι κι οι ίδιοι οι τοίχοι σου που θέλουν μόνωση, ειδικά σε περιπτώσεις παλαιών κτηρίων και εξωτερικών τοίχων. Εκεί μπορεί και να χρειάζεται όλος ο τοίχος επένδυση.
Αν όλα αυτά σου φαίνονται δύσκολα για το πορτοφόλι σου την τρέχουσα στιγμή, φρόντισε όσα μπορείς. Βάλε σιλικόνη στις χαραμάδες. Τοποθέτησε ένα αεροστόπ κάτω από την πόρτα σου, αν δημιουργείται κενό μεταξύ του κάτω της μέρους και του πατώματος. Εξοπλίσου με θερμομονωτικές κουρτίνες ή στόρια που εμποδίζουν τελείως τις ακτίνες του ηλίου από το να εισέλθουν στο σπίτι το καλοκαίρι. Και αντίστοιχα το χειμώνα βοηθούν τη ζέστη να μείνει εντός.
2. Δεν πετάμε, χαρίζουμε
Συγκέντρωνε ανά διαστήματα όσα αντικείμενα, σκεύη, ρούχα, παιχνίδια, παπούτσια και αξεσουάρ δε χρησιμοποιείς πια. Λένε πως στατιστικά, ό,τι δεν έχεις χρησιμοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια, μάλλον δεν θα το αναζητήσεις ποτέ. Με το να τα πετάξεις, αυξάνεις τον όγκο των απορριμμάτων, αλλά και τα απόβλητα και τις εκπομπές αερίων από τους επιβαρυμένους από τα αντικείμενά σου χώρους υγειονομικής ταφής.
Αν όμως ψάξεις λίγο στο διαδίκτυο, θα βρεις να τα χαρίσεις σε κάποιο κατάστημα second-hand ή σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση που δέχεται συνεισφορές. Έτσι δίνεις δεύτερη ζωή στα αντικείμενά σου, και μάλιστα στα χέρια ανθρώπων που τα χρειάζονται περισσότερο από σένα. Στην τελική, μοίρασε αντικείμενα και μοίρασε και αγάπη.
3. Περιορίζουμε τη χρήση πλαστικού
Το πλαστικό, ο μπαμπούλας του περιβάλλοντος. Και είναι στο χέρι σου ο μπαμπούλας αυτός να συρρικνωθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα πλαστικά μπουκάλια με νερό, πραγματικά δεν τα χρειάζεσαι καθόλου. Κυκλοφορούν εκεί έξω ένα κάρο επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια και μάλιστα πολλά από αυτά διαθέτουν και φίλτρο νερού. Διάλεξε ένα που να σε ευχαριστεί και οπτικά και γέμιζέ το πριν φύγεις από το σπίτι ή από τη δουλειά.
Το σάντουιτς ή το τοστ που φτιάχνεις και παίρνεις μαζί σου, δεν έχει κανένα λόγο να είναι μέσα σε σακουλάκι μίας χρήσης. Μπορείς να το τυλίξεις με λαδόκολλα ή αν αυτό σου μοιάζει δύσκολο πρωί-πρωί, έχε ένα μικρό ταπεράκι για αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Μικρό πλυσιματάκι όταν γυρίσεις και θα το έχεις έτοιμο για το επόμενο πρωί.
Το να καταφέρεις να βγάλεις τελείως το πλαστικό από τη ζωή σου είναι κάπως απίθανο, τουλάχιστον όμως μπορείς να μειώσεις τη χρήση του στο ελάχιστο. Και για όσο πλαστικό αναγκαστικά παραμένει στη ζωή σου, μη ξεχνάς την ανακύκλωση.
4. Δεν μπαίνουμε με τα παπούτσια μας μέσα στο σπίτι
Το να αφαιρέσεις τα παπούτσια σου στην είσοδο του σπιτιού, είναι εξίσου σημαντικό με το να πλύνεις τα χέρια σου αμέσως μόλις μπεις. Αλλιώς οτιδήποτε κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα και επικάθεται στο δρόμο και άρα στις σόλες των παπουτσιών σου, τα μεταφέρεις όλα στο χώρο σου. Αλήθεια, αν είχαν χρώμα και μπορούσες να τα δεις, θα περπατούσες ξυπόλητος πάνω σε καυσαέρια, νέφος, χημικά και φυτοφάρμακα; Θα ξάπλωνες πάνω τους να αράξεις ή να παίξεις με παιδιά;
5. Επιλέγουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε
Αντικατέστησε τα κλασσικά καθαριστικά προϊόντα που κοντεύουν να γίνουν οικογενειακή παράδοση με άλλα, φιλικά προς το περιβάλλον. Μη φοβάσαι, δε θα σε κατηγορήσει κανείς ότι απαρνείσαι τους προγόνους σου, ίσα-ίσα φροντίζεις για τους απογόνους σου. Γιατί με την αλλαγή αυτή μειώνεις την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς -σπίτι- αλλά και εξωτερικούς -μπαλκόνι, κήπος, όχημα- χώρους.
Επιπλέον, μειώνεις την έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν άσθμα, αλλεργίες αλλά και σε επιβλαβείς για την υγεία χημικές ουσίες, τόσο για σένα, όσο και για τους γύρω σου. Οπότε, διαβάζεις τις ετικέτες, βλέπεις τα συστατικά, τσεκάρεις τις πιστοποιήσεις και μετά αγοράζεις καθαριστικά.
Τώρα, και ποιος δεν αγαπά τα προϊόντα με τις αγαπημένες του μυρωδιές. Άλλος το πράσινο μήλο για τις επιφάνειες, άλλος τη λεβάντα στο μαλλακτικό ρούχων, άλλος το λεμόνι για σφουγγάρισμα. Όμως, τα αρώματα αυτά προκύπτουν από συνθετικά παραγόμενες ενώσεις και χημικές ουσίες που και είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον, αλλά και ικανές να διαταράξουν τις ορμόνες σου. Δύσκολο να απαρνηθείς το άρωμα, αλλά εύκολο πλέον να βρεις στην αγορά προϊόντα με την ένδειξη “χωρίς τεχνητά αρώματα”. Τα οποία όμως έχουν εμπλουτιστεί με φυσικές αρωματικές ουσίες ή αιθέρια έλαια, οπότε τέλος καλό-όλα καλά.
6. Περιορίζουμε τη χρήση προϊόντων σε συσκευασία spray
Τα αποξηραμένα δαφνόφυλλα είναι το μαγικό δώρο της φύσης προς όλους εμάς που όταν βλέπουμε τη μικρή Τερέζα φοράμε μπότες και γάντια να μην αφήσουμε δέρμα εκτεθειμένο και ανεβαίνουμε στον καναπέ ουρλιάζοντας σαν να είχαμε ουρά και να μας την πατήσανε. Τοποθετώντας τα γύρω από παράθυρα, σιφώνια, αεραγωγούς και πιθανές μικροσχισμές, κρατάς τα παντοδύναμα ζωύφια μακριά. Καθώς η υπέροχη για σένα μυρωδιά του φυτού αυτού, αποδεικνύεται αποκρουστική για εκείνα.
Λίγο αυτό, λίγο να προσέχεις να διατηρείς την κουζίνα σου καθαρή από υπολείμματα τροφών, λίγο η μόνωση που έκανες νωρίτερα, είναι αρκετά να σε βοηθήσουν να περιορίσεις αν όχι να εξαλείψεις τη χρήση των κλασσικών προϊόντων με τα προωθητικά αέρια, με τα οποία ψεκάζεις τον απρόσκλητο επισκέπτη σου και συνήθως και το σύμπαν τριγύρω του. Οποιοδήποτε προϊόν σε τέτοια συσκευασία, συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό ισχύει βέβαια και για τα αποσμητικά σου -προτίμησε το roll on ή ακόμα καλύτερα τους φυσικούς κρυστάλλους-, για τη λακ στα μαλλιά -υπάρχουν και τα gel και μάλιστα αφυδατώνουν λιγότερο τα μαλλιά σου-, για τον αφρό ξυρίσματος -υπάρχουν και οι κρέμες-. Και όσον αφορά στη σαντιγί, με τόσες εκπομπές μαγειρικής, δεν μπορεί να χρειάζεσαι ακόμα την έτοιμη όταν έχεις δει πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις άμεσα τη δικιά σου. Που είναι και πιο νόστιμη μακράν, εδώ που τα λέμε. Κι αν θες να αναπαραστήσεις τη σκηνή με το μπουκάλι της έτοιμης να ψεκάζει το ανοιχτό σου το στόμα την ώρα που έχεις γείρει πίσω το κεφάλι σαν το κοριτσάκι του Εξορκιστή, οκ. Χτύπα τη σαντιγί σου λίγο ακόμα να γίνει πιο παχύρευστη, βάλε την σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και το πρόβλημα μόλις λύθηκε.