Τον τελευταίο χρόνο έχουμε γίνει όλοι ειδικοί στην καθαριότητα του σπιτιού μας. Ακόμα και αυτοί που δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργοί σε αυτό το κομμάτι, τώρα ξέρουν ακόμα και τις πολύ μικρές λεπτομέρειες και όλοι έχουν να δώσουν και από μια χρήσιμη συμβουλή. Εκτός από το πρακτικό και λειτουργικό κομμάτι της καθαριότητας, φέτος μάθαμε πως το να καθαρίζεις, σωστά, το σπίτι σου μπορεί να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις. Τι γίνεται όμως με την καθαριότητα ενός σπιτιού αφότου κάποιος ένοικος έχει αναρρώσει από μια αρρώστια; Πώς μπορείς να το καθαρίσεις με τέτοιο τρόπο που να είσαι σίγουρη πως έχεις εξοντώσει όλα τα μικρόβια;
Επειδή λοιπόν εκτός από την πανδημία βρισκόμαστε και σε μία περίοδο που οι ιώσεις καραδοκούν για όλους μας, μπορείς να έχεις υπόψη σου την παρακάτω διαδικασία σε περίπτωση που εσύ ή κάποιος άλλος στην οικογένειά σου αναρρώσατε μόλις.
Λευκά είδη, κλινοσκεπάσματα κ.λπ.
Όταν αρρωσταίνουμε, και συγκεκριμένα όταν έχουμε πυρετό, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να ιδρώνουμε και να ξε-ιδρών0υμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Για να μην καταστρέψεις το στρώμα σου μια λύση είναι να έχεις τοποθετήσει για εκείνες τις ημέρες ένα επιπλέον υπόστρωμα ή ακόμα σεντόνι ανάμεσα στο κατωσέντονό σου και το στρώμα του κρεβατιού. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τις μαξιλαροθήκες ή απλά να χρησιμοποιήσεις μια πετσέτα.
Μόλις αναρρώσεις πρέπει να ξεστρώσεις όλα τα κλινοσκεπάσματα και να αφήσεις το στρώμα για κάποιες ώρες γυμνό για να μπορέσει να αεριστεί. Τα σεντόνια και όλα τα υπόλοιπα πολλοί επιλέγουν να τα μουσκέψουν αρχικά σε κάποιο απορρυπαντικό με ενεργό οξυγόνο και έπειτα να τα πλύνουν με καυτό νερό. Εμείς θα σου προτείνουμε απλά να τα πλύνεις με βάση τις οδηγίες πλύσης που έχει το καθένα για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα.
Μην ξεχάσεις πως το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και με τα ριχτάρια των καναπέδων!
Μπάνιο
Στο μπάνιο γνωρίζεις πως θα πρέπει να καθαρίσεις και να απολυμάνεις όλες τις επιφάνειες, όπως τον νιπτήρα, την λεκάνη καθώς και την μπανιέρα. Είχες σκεφτεί όμως πόσα μικρόβια έχεις μεταφέρει στην οδοντόβουρτσά σου όλο αυτό το διάστημα που ήσουν άρρωστη; Παρόλο που κάποιοι επιλέγουν έπειτα από μια αρρώστια να καθαρίζουν την οδοντόβουρτσά τους μουλιάζοντάς της σε οξυζενέ, εμείς δεν θα στο προτείνουμε. Το πιο απλό και πραγματικά ανέξοδο πράγμα που θα κάνεις είναι να αγοράσεις μια καινούργια. Κάτι άλλο που ξεχνάμε να πλύνουμε όταν αναρρώσουμε είναι το καλαθάκι των απορριμμάτων του μπάνιου. Σημείωσέ το για να μην το ξεχάσεις την επόμενη φορά!
Ιδανικά σε σπίτια που διαθέτουν και wc καλό είναι για το διάστημα που υπάρχει άρρωστος στο σπίτι οι χώροι αυτοί να διαχωριστούν και να έχει ο καθένας τον δικό του.
Κουζίνα
Μπορεί εσύ να επισκέφτηκες ελάχιστα την κουζίνα σου το διάστημα που ήσουν άρρωστη, αλλά τα μικρόβια σίγουρα την βρήκαν. Καθάρισε και τρίψε πολύ καλά τους πάγκους καθώς και όλα τα σημεία επαφής, όπως τα πόμολα των ντουλαπιών και φυσικά το χερούλι του ψυγείου. Για τον καθαρισμό της κουζίνας οι περισσότεροι επιλέγουν λιγότερα ”βαριά” καθαριστικά (π.χ. χλωρίνη) και προτιμούν πιο φυσικά καθαριστικά. Για παράδειγμα μπορείς απλά να αναμείξεις ένα ποτήρι νερό με ένα ποτήρι ξύδι ή λεμόνι. Εάν σε ενοχλούν και οι δύο μυρωδιές και τις θεωρείς έντονες τότε μπορείς να προσθέσεις 10-15 σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο της επιλογής σου. Εννοείται πως και σε αυτόν τον χώρο δεν πρέπει να αμελήσεις την καθαριότητα του κάδου απορριμμάτων.
Διάφορα αντικείμενα
Υπάρχουν κάποια αντικείμενα μέσα στο σπίτι μας πολλοί αμελούσαν να καθαρίσουν. Και δυστυχώς ήρθε η πανδημία για να τα βάλει το οπτικό τους πεδίο. Οπότε, μην αμελείς μετά από μια αρρώστια αλλά και σε κάθε σου καθαριότητα τα τηλεκοντρόλ, τα χειριστήρια των κλιματιστικών, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου. Και φυσικά τους διακόπτες του ρεύματος. Είναι αντικείμενα που ακουμπάμε καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας μας. Συνήθως όμως χωρίς καν να μας περνάει από το μυαλό να τα καθαρίσουμε/απολυμάνουμε.
Τέλος, σε περίπτωση που ο άρρωστος έχεις μεταφερθεί με κάποιο όχημα, για να πάει για παράδειγμα στον γιατρό, εννοείται πως όταν αναρρώσει θα πρέπει να καθαριστεί και αυτό.