Ο φόβος της δέσμευσης, τα λεγόμενα “commitment issues” είναι κάτι που ακούς παντού τώρα τελευταία. Βέβαια, ο καθένας το χρησιμοποιεί για να περιγράψει μία διαφορετική κατάσταση. Για κάποιον που είναι ήδη σε σχέση, η μεγαλύτερη δέσμευση έρχεται με έναν γάμο τον οποίο και αποφεύγει. Για κάποιους άλλους, ο φόβος της δέσμευσης τους αποτρέπει από το να μπουν γενικά σε μία σχέση. Είτε πρόκειται για τον άνθρωπο απέναντι σου, είτε για σένα, υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθούν αυτές οι φοβίες και να γίνουν λιγότερο τρομακτικές. Αρκεί να υπάρχει θέληση και κατανόηση και από τις δύο πλευρές.
Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι φοβάσαι στις δεσμεύσεις
Η απάντηση στο “γιατί φοβάσαι τη δέσμευση” αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα. Τι είναι αυτό που προκαλεί φόβο και δισταγμό; Οι υποχρεώσεις που έρχονται με κάθε σχέση; Η πιθανότητα να μην μπορέσεις να ανταποκριθείς σε αυτές; Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε προβληματίζει, σημασία έχει αρχικά να το εντοπίσεις. Έπειτα, θα είσαι σε θέση να το προβάλεις και ως θέμα συζήτησης με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Ωστόσο, αν βρίσκεσαι εσύ στην αντίπερα όχθη κι έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που φοβάται τη δέσμευση, φρόντισε να δημιουργήσεις ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον όπου θα μπορεί να σου ανοιχτεί. Μόνο μέσα από τη συζήτηση μπορεί ο ένας να καταλάβει τον άλλον και να δείτε αν τελικά μπορείτε να προχωρήσετε μαζί.
Πειραματίσου με μικρές δεσμεύσεις κάθε φορά
Αρχικά, δε φταις εσύ αν ο άλλος που γνώρισες κάνει πλάνα για γάμους και παιδιά από τον πρώτο μήνα γνωριμίας. Ο καθένας θα τρόμαζε στη θέση σου. Αν, όμως, δυσκολεύεσαι να κανονίσεις μαζί του και μία εκδρομή σε 3 βδομάδες από σήμερα, επειδή μπορεί μέχρι τότε να έχετε χωρίσει, κάτι πάει λάθος. Αυτό δεν το λέμε ρεαλιστικό σενάριο ή σκέψη, αλλά μάλλον φόβο. Προσπάθησε, λοιπόν, να ανταποκριθείς σε τέτοιες σύντομες δεσμεύσεις, ώστε να μπορέσεις να προετοιμαστείς αργότερα για κάτι μεγαλύτερο. Αν πάλι το ένστικτο σου φωνάζει όχι, αναρωτήσου γιατί.
Μην πιέζεις καταστάσεις
Μην πιέσεις ούτε τον εαυτό να μπει σε μία σχέση, χωρίς να είναι έτοιμος, αλλά ούτε και τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Το να πιέσεις κάποιον να ξεφύγει από το φόβο δέσμευση μπορεί να κάνει τα πράγματα αρκετά χειρότερα. Όπως και το να πιέσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Όπως είπαμε και παραπάνω, η συζήτηση και τα μικρά βήματα είναι το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις. Για να λειτουργήσει μία σχέση χωρίς φοβίες, χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές. Κι αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού θεραπευτή.