Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό τα trends των σωματότυπων ή των χαρακτηριστικών του σώματος, λες και τα ανθρώπινα σώματα έχουν μόδες σαν τα ρούχα ή τα αυτοκίνητα. Μετά το thigh gap, ήρθαν στη μόδα οι καμπύλες και ταυτόχρονα το “bikini bridge”. Το bikini bridge είναι το κενό που δημιουργείται μεταξύ του κάτω μέρος του μαγιό και των οστών των γοφών όταν το πολύ αδύνατο (προφανώς) άτομο ξαπλώνει. Πρόκειται για μια ψεύτικη μόδα και αυτό είναι εξοργιστικό!
Κάποιοι χρήστες του 4chan, ενός site όπου μπορεί κανείς να ανεβάσει φωτογραφίες ανώνυμα, δημιούργησαν αυτή την τάση, χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς επωνύμων να σχολιάζουν το νέο trend, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Δε χρειάστηκε πολύ για να δημιουργηθεί μια νέα μόδα και ας αποκαλύφθηκε στην πορεία πως ήταν απάτη. Φωτογραφίες υπάρχουν παντού και το twitter βρίθει από tweets. Το θέμα μου δεν είναι ότι εξαπατηθήκαμε, είναι ότι μας θεωρούν τόσο χαζές όσο χαζά φερθήκαμε… Υπάρχουν άτομα που παλεύουν καθημερινά με την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές και παρόλα αυτά υπάρχουν μόδες βασισμένες σε σημεία του σώματος. Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο που σε αναζήτηση για #thighgap ή #thin σε instagram και pinterest υπάρχει παραπομπή σε site διατροφικών διαταραχών! Τουλάχιστον έχει υπάρξει μια σχετική ευαισθητοποίηση…
Δε φταίει όμως μόνο η γυναικεία ματαιοδοξία, φταίνε και τα μέσα που την ενισχύουν. Πώς μπορεί να αισθάνεται ένα άτομο που δεν είναι ικανοποιημένο από το σώμα του όταν βλέπει στα περιοδικά την τάδε μόδα σώματος; Πώς είναι δυνατόν αυτές οι μόδες να αλλάζουν και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς; Το περίεργο είναι μάλιστα ότι κάποιες συνυπάρχουν όπως τώρα: οι καμπύλες και τα διάφορα «κενά». Για να είμαι ειλικρινής όταν είδα τις καμπύλες ικανοποιήθηκα! Οι ζουμερές γυναίκες ήρθε η ώρα να πάρουν την εκδίκησή τους! Αν όμως παρατηρήσει κανείς προσεχτικά, θα δει ότι οι στρουμπουλές της μόδας έχουν συγκεκριμένο σωματότυπο, την κλεψύδρα: φαρδείς ώμους και γοφούς, στενή μέση και συνήθως πλούσιο μπούστο. Η συνηθισμένη αφράτη γυναίκα κοιτάζοντας την Kim Kardashian, πρότυπο της συγκεκριμένης μόδας, είναι αναπόφευκτο να μην κάνει τη σύγκριση! Και μάλιστα ας μιλήσουμε με νούμερα. Η τύπισσα είναι 1,59 και 61 κιλά. Μιλάμε δηλαδή, για έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος, αλλά όπως και να το κάνουμε οι περισσότερες γυναίκες με αυτές τις διαστάσεις συνήθως δεν είναι έτσι…
Το πρόβλημα λοιπόν, είναι η οποιαδήποτε σύγκριση με το οποιοδήποτε πρότυπο. Είναι ανθρώπινο να συμβαίνει, αλλά καλό είναι να αναγνωρίζει ο καθένας μας τη μοναδικότητά του! Το να προσπαθούμε να γίνουμε μια μόδα μπορεί να μας οδηγήσει σε ακρότητες. Και όταν τελικά κάνουμε όλα όσα χρειάζεται για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα (και υπάρχουν οδηγίες για όλα) και η εικόνα μας δε θυμίζει τη φωτογραφία που είδαμε, η απογοήτευση μπορεί να φέρει την επανάκτηση του βάρους ή κάποια διατροφική διαταραχή. Το σώμα μας δεν είναι ακορντεόν και ο μόνος στόχος μας θα πρέπει να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Σε τελική ανάλυση όσο καταπιεστικό είναι το ισχνό κορμί για μια γυναίκα παχύσαρκη, τόσο αγχωτικό είναι και το πρότυπο των έντονων καμπυλών για μια γυναίκα χωρίς μέση.
Τα προβλήματα πηγάζουν από τα αντικρουόμενα μηνύματα. Από τη μια δηλαδή, ανορεξικά μοντέλα και δίαιτες και από την άλλη συνταγές για γλυκά και ζουμερά πρότυπα. Οι μόδες βέβαια, φυσιολογικό είναι να παρουσιάζονται (και όχι να προτείνονται) με σεβασμό πάντα προς τη γυναίκα (όπως πολύ όμορφα έχει γίνει μέχρι στιγμής στο savoirville). Σκοπός όλων μας θα πρέπει να είναι ένας φυσιολογικός τρόπος διατροφής, ένα υγιές σώμα και μια ζωή γεμάτη απολαύσεις ανεξάρτητα από σχήματα σώματος. Επαναλάβετε προ και μετά γεύματος όσες φορές χρειαστεί: «δεν είμαι ένα αυτοκαταστροφικό ον, είμαι ένα πλάσμα ξεχωριστό και δεν κατατάσσομαι σε κατηγορίες».