Όταν ήμασταν μικροί διαβάζαμε παραμύθια για το πως οι δύο ήρωες ερωτεύονταν και ζούσαν “happy ever after”. Οι ιστορίες πάντα τελείωναν εκεί που ουσιαστικά ξεκινούν όλα. Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι άρα δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις. Επίσης σημείωσε ότι η τοξικότητα δεν έχει φύλο.
Δεν θα μιλήσουμε για εκείνες τις σχέσεις που απλώς δεν είναι τέλειες, θα μιλήσουμε για εκείνες που καταλήγουν να είναι τοξικές. Πώς αναγνωρίζεις μία τέτοια;
Αρχικά ο τοξικός άνθρωπος είναι ιδιαίτερα ελεγκτικός. Θέλει να ξέρει τα πάντα για εσένα με κάθε λεπτομέρεια. Που είσαι, τι κάνεις, με ποιον μιλάς, γιατί και με ποιον γελάς, τα πάντα. Δεν αναφέρομαι στο καθαρά ανθρώπινο ενδιαφέρον να μάθει πράγματα για εσένα και τα νέα σου, αναφέρομαι σε καθαρά ελεγκτικές συμπεριφορές.
Υπάρχει μια αδικαιολόγητη και υπερβολική ζήλεια, σύμφωνα με την οποία σίγουρα (για εκείνον) κάνεις κάτι προσβλητικό, όπως για παράδειγμα ότι φλερτάρεις. Και εξαιτίας της υπερβολικής του ανασφάλειας, σε αναγκάζουν να κάνεις τα πράγματα όπως ακριβώς θέλει, ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθηση του. Κεκαλυμμένη υποτίμηση.
Χρησιμοποιεί το χιούμορ σαν μανδύα για να σε προσβάλει και να σε υποτιμήσει με αστείο τρόπο. Δεν παύει όμως να είναι προσβολή και υποτίμηση, τα οποία χωρίς να το καταλαβαίνεις περνούν μέσα σου.
Είναι επίσης χειριστικός. Στην αρχή φαινομενικά ενδιαφέρεται για εσένα αλλά στην ουσία δεν είσαι για εκείνον παρά ένα μέσο που θα του επιτρέψεις να αποκτήσει τον έλεγχο πάνω σου, ώστε να πετύχει όλα αυτά που θέλει, “ρουφώντας” σου όλη την ενέργεια.
Είναι αυθεντία στο να διαστρεβλώνει λεγόμενα και καταστάσεις έως ότου αισθανθείς ότι είσαι τρελή/ός ή ένοχη/ος. Και φυσικά θυματοποιείται χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του.
Η επικριτικότητα σε όλα, στον τρόπο που μιλάς, στον τρόπο που ντύνεσαι, στη δουλειά σου είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό του. Όλα περνάνε απο τον έλεγχο του και περιμένει στη γωνία για να βρεθεί κάτι με το οποίο μπορεί να σε μειώσει ή να σε κοροϊδέψει ώστε να νιώσεις ανόητη/ος και ανίκανη/ος. Έχει πάντα να διορθώσει κάτι, ακόμα και να σου προτείνει κάτι άλλο, κάτι που εκείνος θα έκανε καλύτερα έως ότου η αυτοπεποίθηση σου να εκμηδενιστεί και γίνεις ηττοπαθής.
Φυσικά σε κάνει να αισθάνεσαι πως χάρη σε εκείνον καταφέρνεις ό,τι καταφέρνεις και φυσικά δεν πιστεύει σε εσένα. Υποτιμά κάθε σου σχέδιο ή σου φωτίζει την αρνητική του πλευρά καθώς είναι ανίκανος να σε στηρίξει στο να προοδεύσεις περισσότερο απο εκείνον.
Τέλος, το πιο εύκολο ίσως red flag ενός ανθρώπου είναι η αδιαφορία στο όριο της τοξικότητας. Ένας τοξικός άνθρωπος δεν ακούει ποτέ αυτά που έχεις να πεις. Συζητάει μόνο τα δικά του προβλήματα, άγχη, σχέδια και θέλει όλη την προσοχή στραμμένη επάνω του. Ενίοτε ξεκινάει με ένα δικό σου θέμα αλλά σύντομα γυρίζει πάλι τη συζήτηση στον ίδιο.
Κλείνοντας θα πρέπει να γνωρίζεις πως ο τοξικός άνθρωπος σε μια σχέση ζητά συγγνώμη και αλλάζει -φυσικά για λίγο- μόλις αισθανθεί ότι σε χάνει, μα μόλις σε “δέσουν” ξανά επανέρχεται στα ίδια.