Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Είναι ένα περίπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται μεταξύ τους για να υπερασπιστούν το σώμα μας ενάντια στους εισβολείς. Αυτοί οι εισβολείς μπορεί να περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς, παράσιτα ακόμα και μύκητες και μπορεί να βρίσκονται παντού, στο σπίτι, στο γραφείο, στην αυλή.
Εμείς συζητήσαμε με τη Διαιτολόγο/Διατροφολόγο Νάντια Σκληβάγκου σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και πως μπορούμε να το ενισχύσουμε.
Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος λοιπόν είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική. Ένα ανθεκτικό και σωστά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα μας βοηθά να είμαστε υγιείς και μας προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες.
Υπάρχουν όμως παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την καταστολή του ανοσοποιητικού μας. Εκτός από τους φυσιολογικούς παράγοντες, όπως η προχωρημένη βιολογική ηλικία του ανθρώπου, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες της καθημερινότητας, που ευθύνονται για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις ιώσεις. Κάποιοι από αυτούς είναι:
- Άγχος
- Κάπνισμα
- Ακραίες δίαιτες
- Αλκοόλ
- Έλλειψη ύπνου
Αλλά και κάποια νοσήματα, όπως:
- αλλεργίες
- αναιμία
- στεφανιαία νόσος
- αναπνευστικές λοιμώξεις (συνήθως προκαλούν παροδική καταστολή)
- χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
- λοίμωξη από τον ιό του aids
- διαβήτης
- καρκινώματα
Υπάρχουν φυσικά κάποια συμπτώματα, όπως θα δεις παρακάτω, τα οποία μας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πως είναι εξασθενημένο.
Αυξημένα επίπεδα στρες
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το μακροχρόνιο στρες και η μοναξιά μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες μειώνει τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα μας να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Επομένως, εάν σου συμβαίνει συχνά να αρρωσταίνεις μετά από ένα project ίσως θα πρέπει να εξετάσεις τη διαχείριση του άγχους στην καθημερινότητα σου.
Συχνά κρυολογήματα και λοιμώξεις
Είναι φυσιολογικό για τους ενήλικες να περνάνε δύο ή τρία κρυολογήματα κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε επτά έως 10 ημέρες. Αν όμως συνεχώς αρρωσταίνεις – ή έχεις κρυολόγημα που δεν περνάει αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα αγωνίζεται να λειτουργήσει.
Υπερκόπωση
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε σκληρά μέρα και νύχτα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Άρα, το να αισθάνεσαι κουρασμένη μετά από σκληρή δουλειά είναι φυσιολογικό. Αν όμως ακόμη και μετά από ένα καλό και παραγωγικό ύπνο, εξακολουθείς να αισθάνεσαι κουρασμένη, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αδύναμο και απαιτεί επιπλέον υποστήριξη.
Αργή επούλωση των πληγών
Εάν παρατηρήσεις ότι οι πληγές στο δέρμα σου χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το κανονικό για να επουλωθούν, το ανοσοποιητικό σου σύστημα εξασθενεί. Το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά το δέρμα να θεραπεύσει και να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια ή τα μικρόβια, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο, ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του δέρματος και δεν το αφήνει να καταπολεμά τις λοιμώξεις γρηγορότερα όπως θα έπρεπε.
Πεπτικά προβλήματα
Διάρροια, αέρια, φούσκωμα, κράμπες, ακόμη και δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 70% του ανοσοποιητικού σου συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό σου σύστημα. Τα ευεργετικά βακτήρια και μικροοργανισμοί που ζουν εκεί προστατεύουν το έντερο από τη μόλυνση και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δερματικά εξανθήματα
Το δέρμα σου είναι η πρώτη ασπίδα του σώματος που καταπολεμά τα μικρόβια. Η όψη του μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Η εμφάνιση συχνών δερματικών εξανθημάτων ή ξηρού δέρματος είναι ένα σημάδι φλεγμονής και μπορεί ακόμη και να υποδηλώνει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αξιολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι θα καταλάβουμε σε ποια ακριβώς κατάσταση βρισκόμαστε.
Φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας
Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και νέες συνήθειες μπορούν φυσικά να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα ισχυρό και υγιές:
- Ισορροπημένη διατροφή: Ακολούθησε μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή εστιασμένη σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, το φολικό οξύ, ο χαλκός κτλ. Μερικές από τις τροφές που ενισχύουν τη δράση αυτή είναι τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο, το σπανάκι, το γιαούρτι, το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς κ.α. Αναζήτησε εποχιακές τροφές, αγνά, καλά υλικά, «αληθινές» γεύσεις!
- Προτίμησε ολόσπορους δημητριακούς καρπούς (πχ. αλεύρι ολικής άλεσης, βρόμη, παξιμάδι κριθαρένιο ολικής). Αποτελούν εξαιρετική πηγή εδώδιμων ινών οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, βιταμινών συμπλέγματος B, μαγνησίου, ψευδαργύρου και άλλων ωφέλιμων ουσιών. Δημητριακά όπως αμάρανθος, φαγόπυρο, κεχρί, κριθάρι, βρώμη κτλ.είναι ιδιαίτερα πολύτιμα.
- Κοιμήσου καλά και ποιοτικά. Η συμπλήρωση 6 με 8 ωρών ύπνου καθημερινώς φαίνεται να είναι η ιδανική. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα αναζωογονούνται και αναπλάθονται με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.
- Ασκήσου συστηματικά. Μισή ώρα περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση καθημερινά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις την ψυχική αποφόρτιση! Απέφυγε την παρατεταμένη εξαντλητική άσκηση.
- Κόψε ή περιόρισε το κάπνισμα.
- Να διατηρείς ένα υγιές σωματικό βάρος.
- Κατανάλωσε αλκοόλ πάντα με μέτρο.
- Να ενυδατώνεσαι επαρκώς.
- Διατήρησε ένα «υγιές έντερο»: Έρευνες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων στο έντερο και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Όσο ευρύτερη είναι η ποικιλία φυτικών ινών που τρως, τόσο πιο υγιή και «πιο διαφορετικά» θα είναι τα βακτήρια στο έντερο σου. Να προτιμάς τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με φυσικές διαδικασίες. Αυτά είναι το «αληθινό» γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο, το τυρί, το προζύμι, το τσάι kombucha (κομπούχα) και βέβαια, ένα θησαυρό της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, τον τραχανά.
- Να χαμογελάς και να είσαι αισιόδοξη!
Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν επίσης προσεκτικά επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά και όταν συνδυάζονται με ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής ρυθμίζουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του και θωρακίζουν πλήρως τον οργανισμό. Προτίμησε τις παρακάτω:
- Η Βιταμίνη C, προστατεύει από λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό.
- Ο Ψευδάργυρος, τονώνει την άμυνα του οργανισμού, και προφυλάσσει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
- Εκχύλισμα Εχινάκειας με τονωτικές ιδιότητες. Μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.
- Πρόπολη που συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Προστατεύει το βλεννογόνο και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, χάρη στις αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Ευχαριστούμε θερμά τη Διαιτολόγο/Διατροφολόγο Νάντια Σκληβάγκου για τη βοήθειά της.
Διεύθυνση γραφείου: 25ης Μαρτίου 44, Νέο Ψυχικό Τηλ.: 2111152082
feelnutrition.gr | Facebook | Instagram