Μερικοί από αυτούς έχουν ταυτίσει το όνομα τους με την κλασική ιστορία της μόδας ενώ κάποιοι άλλοι δημιουργούν αυτή τη στιγμή την παρακαταθήκη που θα αφήσουν σε αυτήν τη βιομηχανία.

Το ταλέντο τους είναι τόσο κοινώς κι ευρέως αναγνωρισμένο που θα μπορούσε να σε κάνει να πιστεύεις πως το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να ακολουθήσουν την κλήση τους και να εξελίξουν την καριέρα τους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι πως οι παρακάτω σχεδιαστές, αν και το ερέθισμα υπήρχε, ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από άλλη αφετηρία πριν καταλήξουν σε αυτό που εν τέλει τους καταξίωσε.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορείς να κρατήσεις από τις επόμενες fashion ιστορίες είναι πως ποτέ δεν είναι αργά για να ακολουθήσεις το αντικείμενο που αγαπάς και καμία επιλογή δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη.

Raf Simons

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Raf Simons Official (@rafsimons)

Μακριά από τον χώρο της μόδας που θεωρούσε πολύ λαμπερό για τα γούστα του, ο Raf Simons είχε οραματιστεί τον εαυτό ως industrial designer και σχεδιαστή επίπλων, όπως μαρτυρά το πτυχίο του, παρόλο που και η αρχιτεκτονική τον συγκινούσε ιδιαίτερα. Η πρακτική του για το design studio του Walter Van Beirendonck για τον οποίο σχεδίαζε έπιπλα έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ο Walter Van Beirendonck θα τον πάρει μαζί του στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού όπου θα παρευρεθεί στο πρώτο του show του οίκου Martin Margiela.

Η στροφή του προς τη μόδα θα επισφραγιστεί ύστερα από τη συνάντηση του με την Linda Loppa, τότε διευθύντρια της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Στην προσπάθεια του να γίνει δεκτός σε αυτήν, ο Raf Simons σχεδιάζει την πρώτη του συλλογή, λόγω της οποίας η Linda Loppa δεν θα τον δεχτεί στην σχολή αφού τον θεωρεί έτοιμο σχεδιαστή.

Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία και σήμερα ο Raf Simons είναι co-creative director της Prada στο πλευρό της Miuccia Prada, έχοντας περάσει προηγουμένως από πολλούς μεγάλους οίκους. Επιπλέον διατηρεί τη δική του προσωπική συλλογή.

Christian Dior

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dior Official (@dior)

Ο Monsieur Dior, όπως τον αποκαλούν, ονειρευόταν μια καριέρα στην αρχιτεκτονική πριν βάλουν φρένο στα όνειρα του οι γονείς του, που δεν ήθελαν καμία ανάμειξη του γιού τους με καλλιτεχνικά. Ο Christian Dior σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες αλλά χωρίς να μπορεί να ξεχάσει το πάθος του για την τέχνη. Οι γονείς του ενέδωσαν και του έδωσαν αρκετά λεφτά για να ανοίξει την δική του γκαλερί τέχνης με τον όρο πως δεν θα φαίνεται πουθενά το όνομα του.

Μαζί με τον συνέταιρο του Jacques Bonjean θα ανοίξουν με μεγάλη επιτυχία μια γκαλερί στο Παρίσι, στο τέλος της δεκαετίας του ’20 που θα αναγκαστούν όμως να κλείσουν λόγω της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του ’30. Ο Christian Dior αρχίζει να σχεδιάζει ρούχα σε σκίτσα και γρήγορα θα αποκτήσει κοινό μέχρι που θα του προσφέρει δουλειά το 1938 ο σχεδιαστής-φάρος της εποχής Robert Piguet.

Ο οίκος Dior θα γεννηθεί το 1946 και μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει τίποτα από την αίγλη του.

Anissa Kermiche

Σήμερα είναι διάσημη για τα κοσμήματα που σχεδιάζει και για τα βάζα της σε σχήμα γυναικείου μπούστου. Ξεκίνησε την καριέρα της ως προγραμματίστρια αλλά στα 27 της κατάλαβε πως αυτή η καριέρα δεν την αντιπροσωπεύει. Άρχισε να φοράει τα κοσμήματα που σχεδίαζε η ίδια και να δέχεται παραγγελίες. Αυτό της έδωσε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση να φτιάξει το δικό της brand.

Giorgio Armani

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giorgio Armani (@giorgioarmani)

Πριν αφήσει την υπογραφή του στον κόσμο της μόδας, ο Giorgio Armani ήθελε να γίνει ιατρός. Μετά από δύο χρόνια σπουδών και έχοντας κάνει τη στρατιωτική του θητεία αποφασίζει να τα παρατήσει και να μετακομίσει στο Μιλάνο. Εκεί ανέπτυξε την αγάπη του για τα υφάσματα και τα σχέδια. Κομβικό σημείο στην καριέρα του, όπως το αποκαλεί και ο ίδιος, ήταν όταν μαθήτευσε στο πλευρό του Nino Cerruti.

Virgil Abloh

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @virgilabloh

Ακόμη ένας σχεδιαστής που τον γοήτευσε η αρχιτεκτονική όπως αποδεικνύει το πτυχίο του. Έφτιαξε το brand του πολύ νωρίς με αντικείμενο την αρχιτεκτονική. Πιστός στην ανατρεπτική του προσέγγιση που μπλέκει πολλά διαφορετικά στοιχεία, δεν άργησε να τον συνεπάρει η μόδα.

Η off-white αποτελεί πλέον αναφορά ενώ παράλληλα ο Virgil Abloh είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της αντρικής συλλογής του Louis Vuitton.

Tom Ford

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TOM FORD (@tomford)

Η αρχιτεκτονική και πάλι παρά λίγο να μας στερήσει άλλο ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας της μόδας. Ο Tom Ford σπούδαζε αρχιτεκτονική στην διάσημη Parsons School of Design αλλά την τελευταία χρονιά του πτυχίου, του ήρθε μια επιφοίτηση. Ο ίδιος παραδέχεται στο «The Independent» πως απλά ένα πρωί αποφάσισε πως η αρχιτεκτονική ήταν πολύ σοβαρή για αυτόν.

Κατάλαβε πως η μόδα είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και το εμπόριο. Στον Tom Ford οφείλουμε την αναγέννηση του οίκου Gucci πριν αποφασίσει να χτίσει το δικό του brand, κάνοντας το όνομα του συνώνυμο του στιλ.

Vera Wang

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vera Wang (@verawang)

Το όνομα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τέλειο νυφικό. Αυτό όμως δεν ίσχυε από πάντα μιας και η Vera Wang πρώτα διετέλεσε για 15 χρόνια senior fashion editor στην αμερικάνικη Vogue. Μετέπειτα δοκιμάστηκε ως accessories design director στον Ralph Lauren αλλά χρειάστηκε να έρθει η στιγμή του δικού της γάμου για να αποκαλύψει το ταλέντο που την έκανε παγκοσμίως γνωστή.

Σχεδίασε μόνη της το φόρεμα της και εμπιστεύθηκε έναν ράφτη να το κάνει πραγματικότητα. Έναν χρόνο μετά άνοιξε το πρώτο της μαγαζί στην Νέα Υόρκη και από τότε μόνο επεκτείνεται.

featured photo: Tom Ford (ph. @tomford)