Αν υπάρξει μετά covid λεξικό, θα είναι να δεις πήχτρα στα ακρωνύμια. RW, remote working, εργασία εξ’ αποστάσεως. TW, telework, τηλεργασία. FW, flexible workplace, ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον. MB, mobile work, φορητή εργασία. WFA, work from anywhere, εργασία από οπουδήποτε.
Και ο σταρ των ημερών, με bold και μεγαλύτερη γραμματοσειρά, WFH. Δηλαδή work from home. Δηλαδή εργασία από το σπίτι.
Προ πανδημίας, το ποσοστό τηλεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ίσα που έφτανε το 16,1%. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο και τις νέες συνθήκες που βιώσαμε και βιώνουμε, αυτό το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε, ακουμπώντας το 37%.
Όλο αυτό λειτούργησε και λειτουργεί και καθώς φαίνεται θα συνεχίσει να λειτουργεί, ανεξαρτήτως συνθηκών. Μάλιστα, σε επαγγέλματα γραφείου, διοικητικά και εκπαιδευτικά, όπου ο κύριος εργασιακός όγκος επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, όλα δείχνουν πως τα ποσοστά δεν έφτασαν ταβάνι, θα εκτοξευτούν κι άλλο.
Συμβουλές κι αν γράφτηκαν
Και συνεχίζουν, εννοείται. Είναι και λογικό, δεν είναι; Μιλάμε για το ένα τρίτο περίπου του 24ώρου μας και, βασικά, για το μεγαλύτερο μέρος των ωρών της καθημερινότητάς μας, από όσες είμαστε ξύπνιοι. Οπότε, καταιγισμός ο αναμενόμενος.
Συμβουλές επένδυσης σε μια άνετη καρέκλα και τι να κάνετε για να βελτιώσετε την ταχύτητα του internet στο σπίτι. Πώς να χωρέσετε ένα γραφείο σε μια ήσυχη γωνιά, πώς να μετατρέψετε την τραπεζαρία σας ή το τραπέζι της κουζίνας σε γραφείο. Πώς να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό γραφείο μέσα στα φύλλα μιας αχρησιμοποίητης ως τώρα ντουλάπας, ενός μικρού αποθηκευτικού χώρου ή στην εσοχή που είχατε σπάσει το κεφάλι σας να δείτε πώς θα αξιοποιήσετε. Να κατασκευάσετε με τα χεράκια σας ένα cloffice εν ολίγοις.
Πώς να απομονωθείτε και να ηχομονωθείτε όταν δεν είστε μόνοι στο σπίτι αλλά πρέπει κάπως να συγκεντρωθείτε. Πώς να ντυθείτε για να μπείτε σε εργασιακό κλίμα, πώς να διαχωρίσετε την προσωπική ζωή και το εργασιακό ωράριο, πώς να μπορέσετε να διατηρήσετε την ομαδικότητα με τους συναδέλφους σας.
Κι ένα ακόμα ακρωνύμιο, το WFB
Που θα πει work from bed, που θα πει εργασία από το κρεβάτι. Δεν το περίμενες αυτό, έτσι; Κι όμως. Χωρίς να αναιρείται καμία από όλες τις συμβουλές, χωρίς να προτείνεται ως μία και μοναδική λύση, χωρίς καν να συστήνεται άνευ κανόνων. Όλα όσα έχεις ήδη μάθει είναι πολύτιμα και χρήσιμα και λογικά είχες και το χρόνο ως τώρα να τα προσαρμόσεις στη δική σου προσωπικότητα, ώστε να είναι και αποτελεσματικά.
Τι έχεις να κερδίζεις
Κόντρα λοιπόν σε όσα φαντάζεσαι για το κρεβάτι σου, η εργασία από εκεί είναι η λύση σου για εκείνο το boost που συχνά νιώθεις πως έχεις ανάγκη.
1. Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί
Η αλήθεια είναι πως από τα πρώτα που σκέφτεται κανείς, είναι το πόσο κακό θα κάνει η εργασία από το κρεβάτι στη σπονδυλική του στήλη, τους πόνους της πλάτης και του αυχένα. Η Jasmine Marcus, φυσικοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη, όποτε εργάζεται σε υπολογιστή, το κάνει από το κρεβάτι της. Και μάλιστα συμβουλεύει και όσους ασθενείς της υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, να κάνουν ενίοτε το ίδιο.
Εξηγώντας την άποψή της, ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγουμε τέτοιους πόνους, είναι η συχνή εναλλαγή στάσεων στο σώμα. Και το κρεβάτι μας δίνει τη δυνατότητα αυτή, αφού μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην ύπτια, την πλαϊνή ή την καθιστή θέση, καθώς και όσες ενδιάμεσες μας βολεύουν. Και μπορούμε με μεγάλη ευκολία να αλλάζουμε θέση συχνά, κάτι που σε μια καρέκλα δεν είναι εφικτό.
Ο Sebastian Kverneland, χειροπρακτικός του Scandinavian Health Institute του Λος Άντζελες, συμφωνεί και επαυξάνει. Διότι, υποστηρίζει, ότι το κοινό των ανθρώπων που εμφανίζουν αξιοσημείωτα λιγότερους πόνους στην πλάτη, είναι ότι κάθονται αρκετό χρόνο στο πάτωμα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, και λιγότερο σε μια καρέκλα. Βάση αυτού, η καθιστή στάση στο κρεβάτι φέρνει πιο πολύ στη στάση που θα είχαμε στο έδαφος, παρά στη στάση που θα είχαμε σε μια καρέκλα.
2. Το εργασιακό σου άγχος θα μειωθεί
Το άγχος εκείνο που προκαλείται από την εργασία μας και κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, μόλις βρήκε το γιατρό του. Ο Brian Wind, Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος, εξηγεί πως η εργασία από το κρεβάτι είναι σε θέση να μειώσει το εργασιακό άγχος, αλλά και να αυξήσει τη δημιουργικότητα.
Για αρχή, ακόμη κι αν στο σπίτι σου στήνεται ένα μικρό πάρτι από παιδιά, σκυλιά και γατιά όποτε έχεις εκείνο το σοβαρό meeting, κι αν τα τετραγωνικά του χώρου σου δεν επιτρέπουν καμία από τις προτεινόμενες λύσεις για γραφείο, σίγουρα το κρεβάτι σου είναι το ένα μέρος που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ώστε να απομονωθείς και να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου, χωρίς φασαρία και περισπασμούς.
Αυτό, μαζί με την ηρεμία που συνειρμικά νιώθεις εφόσον έχεις συνδέσει το κρεβάτι σου με την ξεκούραση, είναι υπερ-αρκετά για να σου απαλύνουν το άγχος. Και όπου λιγότερο άγχος, να σου και ελεύθερο πεδίο για έμπνευση και δημιουργικότητα. Να είναι τυχαίο που ο Truman Capote δήλωνε «οριζόντιος συγγραφέας» και μάλιστα έλεγε πως δεν μπορούσε καν να σκεφτεί εκτός αν ήταν ξαπλωμένος; Κι αν ήταν τυχαίο, τυχαία και η Fridha Kahlo ζωγράφισε μερικά από τα καλύτερα έργα της ανάσκελα;
3. Και κάτι για σένα που δεν είσαι πρωινός τύπος
Στα φοιτητικά χρόνια έγινε κάτι παραπάνω από σαφές, δε λειτουργούμε όλοι τις ίδιες ώρες. Υπήρχαν εκείνοι που ξυπνούσαν το πρωί με το πρώτο τιτίβισμα και εντός πενταλέπτου ήταν σαν καλοκουρδισμένα ρομπότ, έτοιμα να καταβροχθίσουν γνώση. Υπήρχαν εκείνοι που αν δεν έκαναν την πρωινή τους γυμναστική, δεν έτρωγαν το πρωινό τους και δεν κατανάλωναν δύο έως τρεις κούπες καφέ, το μυαλό τους ήταν σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας. Και υπήρχαν κι εκείνοι που αν δεν πήγαινε τρεις η ώρα το βράδυ, να κλείσουν όλα τα φώτα της πολυκατοικίας και να μείνει αναμμένο μόνο το φωτάκι του γραφείου τους, απλά δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν να διαβάσουν ούτε αράδα.
Με τη δουλειά όπως την ξέραμε ως πέρυσι, έπρεπε κάπως όλοι αυτοί οι διαφορετικοί πρώην φοιτητές και νυν εργαζόμενοι να συμβιβαστούν σε αυτό που η εταιρία στην οποία εργάζονταν όριζε ως ωράριο.
Στο σύνηθες πρωινό όμως ωράριο, ο τύπος ανθρώπου που δεν τον λες και πρωινό, δεν μπορούσε πολλές φορές να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Αφού όλο αυτό το πρωινό ξύπνημα και η κίνηση για να φτάσει στη δουλειά και η επιβεβλημένη ανάγκη να συγκεντρωθεί, ενώ εκείνος δε σκεφτόταν παρά τα μαλακά του σκεπάσματα, τον οδηγούσαν σε εκνευρισμό. Και μαζί με τον εκνευρισμό ερχόταν και η διάσπαση προσοχής και, τελικά, μια χαμηλότερη εργασιακή απόδοση.
Όλα αυτά μπορεί ο τύπος αυτός να τα γλιτώσει δουλεύοντας από το κρεβάτι. Και την κίνηση, και τον εκνευρισμό, και τη διάσπαση. Όσο παραμένει στο κρεβάτι, η προσαρμογή του από την κατάσταση ύπνου στην κατάσταση εργασίας, συμβαίνει πιο ομαλά, μειώνοντας την πρωινή δυσφορία. Κάν’ το όπως ο Τσώρτσιλ δηλαδή. Όλη την αλληλογραφία του, την ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις και τη συνεννόηση με τις γραμματείς του, την έκανε το πρωί από το κρεβάτι. Πού να είχε και laptop και wifi δηλαδή.
Και οι χρυσοί κανόνες
Επειδή όμως το κρεβάτι δε δημιουργήθηκε για εργασία αλλά για ξεκούραση και ύπνο και τώρα πάμε να φέρουμε λιγάκι τα πάνω-κάτω, το όλο εγχείρημα οφείλει να έχει κανόνες. Μικρούς χρυσούς κανόνες που θα θέσουν τα κατάλληλα όρια, ώστε να αποκομίσουμε τα θετικά της αλλαγής αυτής, χωρίς κακά συνεπακόλουθα.
1. Μην το κάνεις συνέχεια ή για πολλές ώρες
Γιατί τότε τα σωματικά οφέλη θα αντιστραφούν και οι πόνοι θα κάνουν την εμφάνισή τους. Δες το σαν μια ευχάριστη αλλαγή. Ίσως για δύο ώρες τη μέρα. Ίσως να ορίσεις μία ολόκληρη μέρα ως ημέρα εργασίας από το κρεβάτι, επιστρέφοντας όμως τις υπόλοιπες μέρες στην καρέκλα σου.
2. Μην ξεχαστείς και τρως στο κρεβάτι
Αυτός ο χώρος οφείλει να παραμένει καθαρός. Κράτα στο κομοδίνο σου την κούπα με τον καφέ σου και το μπουκαλάκι του νερού, αλλά ως εκεί. Για οτιδήποτε άλλο σήκω και πήγαινε στην κουζίνα σου. Να περπατάς άλλωστε κιόλας κάθε τρεις και λίγο, είναι απαραίτητο όπου κι αν δουλεύεις.
3. Εξοπλίσου με τα απαραίτητα
Μια ποικιλία από μαξιλάρια θα σου προσφέρει και άνεση και εναλλαγές. Πιο όρθια ενίοτε, σαν δεύτερο κεφαλάρι, πιο απλωμένα ενίοτε όταν θελήσεις να αλλάξεις στάση.
Και βέβαια, ένα τραπεζάκι-δίσκος κρεβατιού για το laptop σου είναι απαραίτητο. Δεν μπορεί αυτός να αντικατασταθεί από τα ξαπλωμένα σου πόδια. Το laptop πρέπει να αερίζεται, όχι να στουμπώνει από τις fluffy σου πιτζάμες. Κι επίσης, πρέπει να βρίσκεται σε ύψος που οι καρποί σου στο πληκτρολόγιο δεν «σπάνε» προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αλλιώς πάμε για τενοντίτιδες και καρπιαίους σωλήνες. Άσε που αν το laptop σου είναι χαμηλά, θα καμπουριάζεις και για να το φτάσεις, αλλά και για να δεις καθαρά την οθόνη.
4. Διαχώρισε τις ξεχωριστές λειτουργίες του χώρου
Ούτως ή άλλως ήταν δύσκολο να διαχωρίσεις την επαγγελματική από την προσωπική σου ζωή, από όταν η επαγγελματική σου ζωή εισέβαλλε εκ των πραγμάτων μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Πόσο δε μάλλον, όταν τη μεταφέρεις σε ακόμη πιο προσωπικό σου χώρο.
Φρόντισε εδώ λοιπόν τα όρια και τους διαχωρισμούς. Τις ώρες που χρησιμοποιείς το κρεβάτι σου για εργασία, δώσε στο χώρο τον κατάλληλο τόνο. Ίσως δυνατό φωτισμό, ίσως ένα μουσικό φόντο που συνήθιζες να έχεις και στο γραφείο, ίσως βγεις από τις πιτζάμες σου και φορέσεις κάτι άλλο. Όχι πουκάμισο προφανώς και σακάκι, αλλά κάτι που να θυμίζει λιγότερο ύπνο και χουχούλιασμα.
Όταν λήξει το ωράριό σου τώρα, κάνε το σαφές στον εαυτό σου. Βγάλε τα ρούχα και επέστρεψε σε ό,τι σε βολεύει να φοράς στο σπίτι όταν χαλαρώνεις. Σβήσε το δυνατό φως, ίσως άναψε κάποιο πιο ατμοσφαιρικό ή και τίποτα. Άνοιξε το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα να αεριστεί ο χώρος και όσο αερίζεται, πήγαινε προς το υπόλοιπο σπίτι. Να καταλάβεις ότι μόλις σχόλασες.