Τελικά δεν ήταν αστικός μύθος των σχολικών μας χρόνων ότι τα μαθηματικά και τα νούμερα είναι παντού. Παρότι, ειδικά αν σου την έσπαγαν και λίγο, παίζει και να ήσουν έτοιμος να τσακωθείς με τον επόμενο που θα σου έλεγε να προσέχεις και να μην αφήσεις κενά στο μάθημα αυτό, γιατί θα τα βρεις μετά παντού μπροστά σου, ό,τι κι αν κάνεις στη ζωή.
Εντάξει, να λέμε και αλήθειες βέβαια. Εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, διανύσματα, διπλά ολοκληρώματα και εκείνες οι στατιστικές εξισώσεις που ξεκινούσαν στην πρώτη αράδα και θυμόντουσαν να τελειώσουν τρεις-τέσσερεις γραμμές πιο κάτω, δεν αποτελούν και μέρος της καθημερινότητάς σου.
Αλλά οκ, ας μην τα πάρουμε και τοις μετρητοίς. Η ατάκα που σου την έσπαγε, γενικώς ισχύει. Ή μάλλον ας τα πάρουμε τοις μετρητοίς. Από τα ροδοπέταλα ενός τριαντάφυλλου ως τις ακτίνες μιας χιονονιφάδας κι από το σώμα μας ως το νου, τα νούμερα είναι παντού.
Η μέλισσα-Αϊνστάιν
Κι από όλα αυτά τα νούμερα, κανένα τους δεν είναι τυχαίο. Πιάσε ας πούμε μια κηρήθρα. Νοητά πάντα, ναι; Εκτός αν είσαι του επαγγέλματος και διαθέτεις εκείνο το διαστημικό εξοπλισμό. Θα την έχεις δει σε εικόνες, ίσως είσαι τυχερός κι έχεις δοκιμάσει και να φας. Όπως και να ΄χει, το νούμερο εδώ είναι το 6.
Μια μέλισσα θα μπορούσε να κατασκευάσει τα κελιά της σε ένα ισόπλευρο τρίγωνο, σε ένα τετράγωνο, ή σε ένα κανονικό εξάγωνο. Αφού αυτά είναι τα γεωμετρικά σχήματα που κλείνουν τελείως ένα επίπεδο, χωρίς να αφήνουν μεταξύ τους κενά. Ενώ, για παράδειγμα, ένα πεντάγωνο ή ένα οκτάγωνο, δεν «κουμπώνουν» το ένα δίπλα στο άλλο ακριβώς, αφήνουν κενές γωνίες.
Όμως οι μέλισσες -όλες τους όμως- έχουν επιλέξει το κανονικό εξάγωνο και κανένα άλλο. Γιατί από τα τρία αυτά σχήματα, είναι εκείνο με τη μικρότερη περίμετρο. Έτσι, η κάθε μέλισσα δαπανά λιγότερο κερί για την κατασκευή των κελιών της κι έχει και μικρότερες αποστάσεις να διανύσει.
Στο μεταξύ, αν γνωρίζεις από ανώτερα μαθηματικά και λογισμούς μεταβολών και θέλεις να χωρίσεις ένα δοχείο σε μικρότερα τμήματα, ώστε το κάθε μικρότερο τμήμα να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο, το κανονικό εξάγωνο είναι η λύση σου. Έτσι, επί συνόλου το δοχείο σου έχει μέσα του το μέγιστο εφικτό όγκο. Και η μέλισσα, ναι, το ξέρει. Κι έτσι η κηρήθρα που κατασκευάζει, έχει μέσα της το μεγαλύτερο δυνατό όγκο μελιού.
Κι όταν η φύση δείχνει το δρόμο, ο άνθρωπος αφουγκράζεται και ακολουθεί
Αυτά είδαν και οι επιστήμονες και σκέφτηκαν πως για όλα θα υπάρχει ένας αριθμός. Αριθμός στατιστικός, αθροιστικός, σχετικός, γιατί όχι και ωφέλιμος.
Και μιλάμε για πολυπληθή ομάδα επιστημόνων που συνεργάστηκαν, με κύριο συντονιστή το Τμήμα Αθλητιατρικής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Αθλητικών Επιστημών του Όσλο. Και σκοπός τους ήταν να βρουν -με μαθηματική τελειότητα σαν την κηρήθρας- τον ακριβή χρόνο καθημερινής άσκησης που χρειαζόμαστε, ώστε να αντισταθμίσουμε τα κακά της καθιστικής ζωής.
Να δώσουμε και λίγο βάρος στη Νορβηγία στο μεταξύ. Την τελευταία δεκαετία φιγουράρει διαρκώς στις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΟΗΕ. Δεν είναι αστεία αυτά τα πράγματα, οι άνθρωποι κάτι ξέρουν.
Δεν υπάρχει ευγενικός τρόπος να το πει κανείς, η καθιστική ζωή μας καταστρέφει
Μετά από τόσες έρευνες τόσα χρόνια, το λες και αξίωμα. Οπότε αυτό είναι, χωρίς φρου-φρου κι αρώματα, ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι η παγίδα μας.
Μια καθημερινότητα που εμπεριέχει από λίγη έως καθόλου φυσική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά επιζήμια για το όλο μας. Τη σωματική μας υγεία, την ψυχική ευεξία, μέχρι και τη μακροζωία.
Πέρα που θα σου προσφέρει απλόχερα ένα κάρο πόνους και ενοχλήσεις, η σωματική αδράνεια και η καθιστική συμπεριφορά είναι οι πλέον ένοχοι παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και θνησιμότητας. Μένει μόνο να το συνειδητοποιήσουμε. Βαρύ, δε γίνεται να μη θέλουμε να το αλλάξουμε.
Και ισχύει για όλους. Ακόμη και άνθρωποι που έχουν μια σχετικά δραστήρια καθημερινότητα, αν κάποιες παρατεταμένες περιόδους ξεχνιούνται ή νιώθουν πως κουράστηκαν και τα παρατάνε ή αν δραστηριοποιούνται τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα δε σηκώνονται καν από τον καναπέ, και πάλι κινδυνεύουν. Και σίγουρα πάνε περίπατο τα οφέλη που είχαν αποκομίσει από την πρότερη δραστήρια συμπεριφορά τους.
Ο μαγικός αριθμός
Για όλους αυτούς τους λόγους οι Νορβηγοί συντονίστηκαν και έκαναν την έρευνά τους στον εντυπωσιακό αριθμό των 44.370 συμμετεχόντων, τους οποίους και παρακολούθησαν για 4 έως και 14.5 χρόνια.
Το λοιπόν. Με ανώτερα μαθηματικά σαν άλλες μέλισσες τα υπολόγισαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στη British Journal of Medicine. Τα-νταν. Χαμηλώνουν τα φώτα και δυναμώνει η ένταση της μουσικής.
30 έως 40 λεπτά. 30 έως 40 λεπτά ήπιας έως έντονης σωματικής άσκησης την ημέρα είναι ικανά να μειώσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από 10 ώρες καθιστικής ζωής. Το αν η άσκηση θα είναι ήπια ή έντονη, εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του καθενός.
Το Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έρχεται να στηρίξει από την πλευρά του το αποτέλεσμα αυτό, με δική του έρευνα που έδειξε πως 35 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα, βοηθούν την αποφυγή της κατάθλιψης και της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.
Είτε η άσκηση είναι υψηλής έντασης όπως μια προπόνηση cardio ή hiit, είτε είναι χαμηλής έντασης, όπως η yoga ή το pilates. Μπορεί να είναι και μια γρήγορου ρυθμού βόλτα στη γειτονιά, μια ποδηλατάδα στον κοντινό λόφο, ένας ξέφρενος χορός με την αγαπημένη σου μουσική στο σαλόνι σου. Ακόμη κι ένα έντονο απόγευμα κηπουρικής στο μπαλκόνι ή στον κήπο, ή ένα απαιτητικό σωματικά παιχνίδι με τα παιδιά. Οτιδήποτε σε γεμίζει και σου ταιριάζει, φτάνει να αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό και να σε κάνει να ρίξεις και λίγο ιδρώτα.
Για να τριτώσει το καλό, έρχεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, να συστήσει 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση εβδομαδιαίως -εδώ δε θέλει ανώτερα μαθηματικά ευτυχώς, μας κάνει 21 έως 43 λεπτά ημερησίως– ή 75 έως 150 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης εβδομαδιαία, για όσους διαθέτουν την κατάλληλη φυσική κατάσταση.
tip:
Είναι και κάτι μέρες που απλά δεν. Σωματικοί, συναισθηματικοί, χρονικοί περιορισμοί και πάει λέγοντας. Τις μέρες αυτές, φρόντισε τουλάχιστον να σηκώνεσαι κάθε 20 με 30 λεπτά και να τεντώνεις τα πόδια σου. Αν μπορείς, κάνε και μια βόλτα μέσα στο χώρο σου, έστω για 2 λεπτάκια. Ή 15 βαθιά καθίσματα μετά από ένα επαγγελματικό τηλέφωνο και πριν διαβάσεις τα mail σου. Κι αν το θέμα σου είναι να μην προσφέρεις θέαμα, έννοια σου, χωράς αντικειμενικά να τα κάνεις ακόμη και στο πιο μικρό wc.