Πόσες φορές είπες πως θα κόψεις ή θα μειώσεις την κατανάλωση ζάχαρης; Έχεις σκεφτεί, όμως, πως εκτός από τη ζάχαρη που προσθέτεις εσύ στον καφέ και τις συνταγές σου και μπορείς όντως να ελέγχεις τις ποσότητες της, ότι βρίσκεται και σε όλα τα συσκευασμένα προϊόντα που επιλέγεις στα σούπερ μάρκετ;
Να σε ενημερώσω, λοιπόν, πως ακόμα και αν η κάθε εταιρεία έχει επιλέξει να μη φαίνεται στα συστατικά του τροφίμου η λέξη «ζάχαρη», πολλές φορές υπάρχει κάπου στο τρόφιμο μία διαφορετική μορφή της.
Τις μορφές που μπορεί να έχει η κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα μας:
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
Αυτό εδώ και καιρό είναι γνωστό υποκατάστατο. Το σιρόπι καλαμποκιού είναι ένα σιρόπι που παρασκευάζεται από το άμυλο του καλαμποκιού και περιέχει ποικίλες ποσότητες μαλτόζης και υψηλότερων ολιγοσακχαριτών, ανάλογα με την ποιότητα. Ευτυχώς, πολλές εταιρείες ξεκίνησαν να το εγκαταλείπουν (yay!). Αλλά συχνά το αντικαθιστούν με κανονική ζάχαρη ή λιγότερο διαβόητα υποκατάστατα. Σαν tip θα σου πω ότι μπορείς γενικά να υποθέσεις ότι κάθε φορά που βλέπεις τη λέξη “σιρόπι”, εμπλέκεται και η ζάχαρη.
Xυμός ή σιρόπι ζαχαροκάλαμου
Ο χυμός ζαχαροκάλαμου είναι το υγρό που εξάγεται από συμπιεσμένο ζαχαροκάλαμο. Και ο χυμός ζαχαροκάλαμου θεωρείται πρόσθετο γλυκαντικό στα τρόφιμα. Θα μου πεις χυμός είναι, τι μπορεί να πάει λάθος; Μη ξεγελιέσαι – αυτό είναι βασικά μόνο ζάχαρη. Μπορεί να μην είναι τόσο επεξεργασμένο όσο μερικές από τις άλλες επιλογές εκεί έξω, αλλά εξακολουθεί να είναι μία μορφή ζάχαρης.
Σακχαρόζη, γλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη κ.α.
Αυτά τα γλυκαντικά είναι εύκολο να εντοπιστούν, μόλις μάθεις τί να αναζητήσεις. Αυτό το επίθημα “-όζη”. Οι κοινοί ένοχοι περιλαμβάνουν σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), λακτόζη (σάκχαρο στο γάλα), γλυκόζη και δεξτρόζη (φυσικές πηγές, αλλά γενικά επεξεργασμένες) και μαλτόζη (προϊόν διάσπασης αμύλου).
Χυμός φρούτων
Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι χυμοί φρούτων είναι γεμάτοι με ζάχαρη, πόσο μάλλον αν συγκριθεί με το βιομηχανοποιημένο σιρόπι καλαμποκιού, αλλά αν παρακολουθείς και θέλεις να προσέχεις την πρόσληψη ζάχαρης, απλά να έχεις στο μυαλό σου ότι και η ζάχαρη από τα φρούτα εξακολουθεί να μετράει.
Μέλι, Μελάσα, Πετιμέζι, Αγαύη και Σιρόπι Σφενδάμου
Γενικά, αυτά δεν είναι υπερβολικά επεξεργασμένα, αλλά είναι και αυτά μορφή ζάχαρης. Δεν χρειάζεται να τα αποφεύγεις, αλλά είναι καλό να ξέρεις τι τρως.
Τρόφιμα που μπορεί να υπάρχει η κρυφή ζάχαρη:
- Αλλαντικά: Πολλά αλλαντικά περιέχουν μικροποσότητες από μέλι, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού ή μαλτοδεξτρίνη, όλα μορφές πρόσθετων σακχάρων.
- Μπάρες Δημητριακών: Κάποιες μπάρες δημητριακών περιέχουν τόση ζάχαρη όσο ένα κανονικό γλυκό. Αυτό οδηγεί στην απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να νιώθεις γρήγορα το αίσθημα της πείνας, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που θέλεις όταν καταναλώνεις ένα σνακ. Ένα σημαντικό tip είναι το εξής: όταν αγοράζεις μπάρες δημητριακών στο σούπερ μαρκετ, να αναζητάς αυτές που περιέχουν κάτω από 5% ζάχαρη ή φτιάξε τις δικές σου στο σπίτι!
- Επιδόρπια Γιαουρτιού: Τα περισσότερα γιαούρτια με γεύσεις, με δημητριακά, φρούτα και άλλα συνοδευτικά είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, ειδικά όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν μίγμα φρούτων με σιρόπι. Καλό είναι να επιλέγεις ένα απλό γιαούρτι και να προσθέτεις εσύ τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά σου. Ωστόσο, θεωρείτε πολύ καλύτερη επιλογή από μία σοκολατόπιτα ή άλλο γλυκό!
- Αλείμματα Ξηρών Καρπών: Πολλά αλείμματα που φτιάχνονται από ξηρούς καρπούς, όπως το φυστικοβούτυρο, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή σιρόπι από ζαχαροκάλαμο. Προσπάθησε τα προϊόντα που επιλέγεις να περιέχουν μόνο ξηρούς καρπούς (π.χ. 100% φυστίκι) ή και αλάτι.
- Φυτικά Ροφήματα: Σκέφτεσαι να αφήσεις τα γαλακτοκομικά για λίγο και να επιλέξεις κάποιο ρόφημα ξηρού καρπού, όπως είναι το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα βρώμης. Μαζί σου σε αυτό, όμως ρίξε μία ματιά στην ετικέτα και επέλεξε αυτό που έχει τη ζάχαρη ως τρίτο με τέταρτο συστατικό. Υπάρχουν πολλά ροφήματα ξηρών καρπών που κατά το πλήστον περιέχουν νερό και ζάχαρη και πολύ μικρή ποσότητα του ξηρού καρπού.
Να θυμάσαι πως όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα σε διαφορετικά είδη που μπορείς να βρεις στο σούπερ μάρκετ ενός προϊόντος το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέγεις όσο πιο αγνά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα μπορείς!