Ανάμεσα στα πολλές προκλήσεις που έφερε ο τελευταίος χρόνος, βρίσκεται και η δραματική μείωση των επιπέδων ενέργειάς μας. Ίσως να παρατήρησες κι εσύ πως παρά το ότι μπόρεσες επιτέλους να περάσεις περισσότερο χρόνο στον καναπέ και να μη χρειαστεί να αλλάξεις δύο συγκοινωνίες μέσα στη μέρα, αυτό δεν βελτίωσε καθόλου την κούραση που νιώθεις. Αντιθέτως, μάλιστα, ίσως και να αισθάνεσαι μεγαλύτερη εξάντληση από πριν. Ωστόσο, μην ανησυχείς, υπάρξει εξήγηση γι’ αυτό.
Έρευνες έδειξαν ότι οι περισσότεροι έχουμε μπει σε έναν “λήθαργο” δουλεύοντας από το σπίτι
Η δουλειά έγινε η ζωή σου και το αντίστροφο. Με πολύ λιγότερη κοινωνικοποίηση και με πολύ περισσότερο άγχος και ανησυχίες, η ψυχική υγεία δεν επωφελήθηκε ιδιαίτερα. Αν μάλιστα βάλουμε μαζί και την έλλειψη βιταμίνης D, λόγω της ελάχιστης έκθεσης στον ήλιο ή την μείωση της εβδομαδιαίας άσκησης, τα επίπεδα ενέργειας συνθλίβονται ολοκληρωτικά. Για πολλούς η λύση ήταν οι απανωτές κούπες καφέ ή τα ποτά ενέργειας. Η λύση του προβλήματος, όμως, δεν είναι τόσο επιφανειακή.
Εφόσον δεν μπορούμε να επανέλθουμε άμεσα στις πρότερες δραστηριότητες μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε μερικές εναλλακτικές. Ίσως αυτή η αίσθηση του λήθαργου τελικά να μειωθεί.
Προσπάθησε να ασκείσαι μέσα στη μέρα
Σίγουρα, δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά αυτή τη νο.1 συμβουλή. Η άσκηση παίζει αναπόσπαστο ρόλο στη ζωή μας και είναι αυτή που μας βοηθά να λειτουργούμε ομαλά. Φρόντισε, λοιπόν, να εντάξεις έστω και 20 λεπτά περπατήματος στην καθημερινότητά σου. Έστω κι αυτά θα είναι πολύ καλύτερα από την απόλυτη αδράνεια.
Προτίμησε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία
Ξέρουμε ότι το delivery μοιάζει ιδιαίτερα δελεαστικό όσο μένεις σπίτι, σκέφτηκες όμως ότι ίσως κι αυτό συντελεί στη διαρκή κόπωση που αισθάνεσαι; Τα avocado, οι ελιές, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί είναι τροφές που μπορείς να εντάξει ακόμη και ως σνακ στην καθημερινότητα σου και να δεις την ενέργεια σου να αυξάνεται.
Μην προσπαθήσεις να κόψεις, αλλά να ελαττώσεις τη ζάχαρη
Αν είσαι από τους ανθρώπους που ποτέ δε σκέφτονται τη ζάχαρη όταν τρώνε, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό, αντί να την κόψεις μαχαίρι, προσπάθησε έστω να την ελαττώσεις στις τροφές που καταναλώνεις. Μία μαύρη σοκολάτα, ένα ψωμί ολικής και ένας φρεσκοστυμμένος χυμός αντί του συσκευασμένου, είναι μία καλή αρχή.
Αφιέρωσε τον απαραίτητο χρόνο στα γεύματα σου
Το ότι περνάς πλέον πολύ περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες είναι από τους βασικούς λόγους της διαρκούς κόπωσής σου. Βάλε ως στόχο, λοιπόν, τα γεύματα που κάνεις μέσα στη μέρα να γίνονται μακριά από αυτές. Δώσε ένα μικρό διάλειμμα στον εαυτό σου για να ετοιμάσεις κάτι γρήγορο. Βάλε το #outofoffice και δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να “αποσυνδεθεί”.
Προσπάθησε να θέσεις μία ρουτίνα στον ύπνο σου
Παλιότερα ακόμη κι αν πήγαινες τη μία μέρα για ύπνο στις 10 και την άλλη στις 3 τα ξημερώματα δεν σε επηρέαζε και πολύ. Τώρα, όμως, ο ύπνος σου μπορεί εύκολα να γίνει ασταθής και να επηρεάσει σημαντικά την ενέργεια και την όρεξη σου την επόμενη μέρα. Οργάνωσε, λοιπόν, καλά τη βραδινή ρουτίνα σου και προσπάθησε να συμπληρώνεις κάθε βράδυ 7-8 ώρες ύπνου.