Το να ετοιμάσεις φαγητό για έναν δεν είναι πάντα όσο εύκολο ακούγεται. Αρχικά είναι δύσκολο να βρεις το κίνητρο να αφιερώσεις παραπάνω από 15 λεπτά σε ένα γεύμα για ένα άτομο. Επίσης οι περισσότερες συνταγές είναι φτιαγμένες για περισσότερες μερίδες και η προσαρμογή μπορεί να γίνει σπαζοκεφαλιά, αν δεν είσαι έμπειρος στη μαγειρική.
Κάθε μία από τις παρακάτω συνταγές για «δείπνο για έναν» είναι τόσο γεμάτη με πρωτεΐνες που αρκεί, ειδικά μετά από μία προπόνηση. Μπορεί να μαγειρεύεις μόνο για τον εαυτό σου, αλλά μην ξεχνάς ότι η διατροφή είναι μια σημαντική self care πράξη.
Ψητός σολομός με salsa από αβοκάντο και ροδάκινο
Παρακάτω θα βρεις μία συνταγή για έναν από τους πιο νόστιμους τρόπους να δοκιμάσεις τον ψητό σολομό. Θα τον συνοδεύσεις με μία salsa από αβοκάντο και ροδάκινο.
Τι θα χρειαστείς:
500 γρ σολομό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές sauce σόγιας
2 κουταλιές μπαλσάμικο
1/2 κουταλιές μέλι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι chilli σε σκόνη
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι τριμμένο ginger
1 αβοκάντο
1 ροδάκινο κομμένο σε κύβους
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 jalapeño κομμένη σε ροδέλες
χυμό από ένα lime
αλάτι και πιπέρι
Πώς θα το φτιάξεις:
Φτιάξε τη μαρινάδα για τον σολομό: Σε ένα μπολ βάλε μαζί το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το μπαλσάμικο, το μέλι, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και το ginger.
Bάλε το ψάρι στο μπολ με τη μαρινάδα. Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για μία ώρα.
Στη συνέχεια ετοίμασε τη salsa που θα συνοδεύσεις το ψάρι. Σε ένα μπολ βάλε το αβοκάντο, το ροδάκινο, τη jalapeño, το κόλιαντρο, τον χυμό από lime, το αλάτι και το πιπέρι και ανακάτεψε καλά.
Ψήσε στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί που έχεις στρώσει σε ένα ταψί. Θα πρέπει να μπορείς να το τσιμπήσεις με ένα πιρούνι και να είναι μαλακό.
Βάλε τον σολομό στο πιάτο σου και άπλωσε πάνω του ή στο πλάι τη salsa. Μπορείς να σερβίσεις με καστανό ρύζι, κινόα ή ψητά λαχανικά.
Κεφτεδάκια γαλοπούλας με σπιτική teriyaki sauce
Τα κεφτεδάκια γαλοπούλας με σπιτική teriyaki sauce στην πραγματικότητα είναι μία πολύ εύκολη συνταγή που θα σου πάρει σχεδόν μισή ώρα. Χρειάζεται μόνο να αγοράσεις τα υλικά που δεν έχεις στο ντουλάπι και στο ψυγείο σου. Απλά θα βάλεις τα υλικά σε ένα μπολ, θα πλάσεις τα κεφτεδάκια και όσο ψήνονται θα ετοιμάσεις την πανεύκολη teriyaki sauce.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κιμά από μοσχάρι αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα.
Τι θα χρειαστείς:
1 κιλό κιμά
2 μεγάλα αυγά
1 κούπα τρίμμα ψωμιού ή χοντροκομμένη φρυγανιά
2 κουταλιές σκόρδο σε σκόνη ή τριμμένο
2 κουταλιές κρεμμύδι σε σκόνη ή τριμμένο
1/2 κουταλάκι chilli σε σκόνη
1/4 από ένα κουταλάκι, αλάτι
1/4 από ένα κουταλάκι, πιπέρι
μισό κουταλάκι τριμμένο ginger
Για την sauce teriyaki:
1/2 κούπα sauce σόγιας
1/3 κούπας bbq sauce
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά ξύδι ρυζιού
1 1/4 κούπα νερό
2 κουταλιές κορν φλαουρ
1/4 της κούπας σουσάμι
Πώς θα το φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τον κιμά, τα αυγά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το chilli, το αλάτι και το πιπέρι. Τρίψε πάνω στο μείγμα και το ginger και δούλεψε λίγο με τα χέρια σου να ενωθούν καλά τα υλικά.
Πλάσε μικρά, κλασικά κεφτεδάκια.
Σε ένα ρηχό ταψί στρώσε ένα αντικολλητικό χαρτί και αράδιασε τα κεφτεδάκια που έπλασες. Ψήσε για 20-22 λεπτά ή και περισσοτερο, μέχρι να ψηθούν στο εσωτερικό τους.
Για την sauce teriyaki:
Σε ένα τηγάνι βάλε τα τέσσερα πρώτα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία.
Ανακάτευε συνέχεια να λιώσει η ζάχαρη και να μην ενωθούν τα υλικά.
Στα 3-5 λεπτά και μόλις έχει λιώσει η ζάχαρη πρόσθεσε το κορν φλάουρ σε 1 1/4 ποτήρι με νερό. Ανακάτεψε και ρίξε στο τηγάνι ανακατεύοντας.
Άφησε το μείγμα να βράσει άλλα 8-10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Η sauce θα πρέπει να είναι παχύρρευστη.
Μόλις είναι έτοιμη κλείσε τη θερμοκρασία, βάλε στο τηγάνι τα κεφτεδάκια και σιγουρέψου ότι η sauce απλώθηκε παντού. Ιδανικά θα είναι να τα αφήσεις να ”μαριναριστούν” με τη sauce όσο περισσότερη ώρα γίνεται.
Σέρβιρε σε ένα μπολ με ρύζι ατμού ή με λαχανικά ή αν θες πέρασε τα κεφτεδάκια σε ξυλάκια τρία μαζί. Πασπάλισε με σουσάμι και είναι έτοιμα.
Ζυμαρικά με κοτόπουλο και sauce πάπρικας
Ζυμαρικά με κοτόπουλο και sauce πάπρικας. Για όταν έχεις βαρεθεί την καρμπονάρα και θες κάτι διαφορετικό.
Τι θα χρειαστείς:
1 κιλό στήθος κοτόπουλο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, κρεμμύδι σε σκόνη, αλάτι
500 γρ ζυμαρικά (ιδανικά φαρφάλες)
2 κουταλιές βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλιές αλεύρι
1/4 της κούπας λευκό ξηρό κρασί
1 1/2 κούπα ζωμό
2 κουταλάκια πάπρικα
1/4 – 1/2 κούπα κρέμα
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο χυμό λεμονιού
Πώς θα το φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 450 βαθμούς. Γεμίστε ένα μεσαίο μπολ με χλιαρό νερό. Πασπάλισε με λίγο αλάτι. Μούλιασε το στήθος κοτόπουλου στο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Ψήσε το κοτόπουλο: Στέγνωσε το με λίγο χαρτί και μετάφερέ το σε ένα ταψί. Περίχυσε με ελαιόλαδο. Πασπάλισε με πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι. Ψήσε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Μόλις ξεκουραστεί κόψε το σε λωρίδες. Μαγείρεψε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Για τη σάλτσα πάπρικας λιώσε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το σκόρδο και σόταρε για περίπου 2 λεπτά. Πρόσθεσε το αλεύρι και σόταρε για άλλα περίπου 2 λεπτά. Πρόσθεσε το κρασί. Πρόσθεσε τον ζωμό, λίγο τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσθεσε την πάπρικα και την κρέμα. Ανακάτεψε μέχρι να είναι αρκετά κρεμώδες. Πρόσθεσε αλάτι και χυμό λεμονιού. Τέλος, ανακάτεψε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα. Σέρβιρε με κομμάτια από το κοτόπουλο και πασπάλισε με μαϊντανό και έξτρα πιπέρι.