Εάν είχες επενδύσει μέσα στην καραντίνα για να απολαύσεις στο σπίτι τις θεραπείες και τα peelings που δεν μπορούσες να κάνεις από ειδικούς, πιθανά να αντιμετωπίζεις μια περίσσεια προϊόντων στο ντουλάπι σου. Ακόμα όμως και αν δεν είχες επενδύσει σε κάτι καινούργιο την προηγούμενη χρονιά, μια εκκαθάριση είναι χρήσιμη.
Και θα θυμηθείς τι έχεις αλλά και θα πετάξεις ό,τι έχει λήξει. Επίσης, μια εκκαθάριση είναι η τέλεια ευκαιρία να επαναξιολογήσεις τις ανάγκες σου και να επενδύσεις σε πιο καθαρά προϊόντα, φιλικά προς το περιβάλλον για να αντικαταστήσεις όσα χρειάζεται. Επειδή όμως ξέρουμε ότι συχνά οι ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων φαντάζουν αλαμπουρνέζικα και πολλές ετικέτες που κραυγάζουν αρχές βιωσιμότητας είναι παραπλανητικές θέλουμε να σε βοηθήσουμε. Γι’ αυτό και παρουσιάζουμε παρακάτω τα 5 απλά βήματα για να κάνεις σωστή εκκαθάριση και επιλογή πιο καθαρών προϊόντων.
Βήμα 1: Εκκαθάριση
Φυσικά, η αρχή όλων είναι μια καλή, βαθιά εκκαθάριση. Ξεκαθάρισε ποια προϊόντα έχουν λήξει ή δεν χρησιμοποιείς πια και ανακύκλωσε τα, εάν είναι εφικτό. Πολλές εταιρείες δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους οδηγίες ανακύκλωσης και απόρριψης των προϊόντων τους για να σε βοηθήσουν. Ο στόχος είναι να κρατήσεις μόνο τα προϊόντα που χρησιμοποιείς συστηματικά και λειτουργούν για εσένα.
Βήμα 2: Ξεκίνα να διαβάζεις τις ετικέτες
Σκέψου τη λίστα συστατικών των προϊόντων σου σαν μια λίστα θρεπτικών στοιχείων και συστατικών σε συσκευασία τροφίμων. Ο στόχος είναι να δεις τι περιέχει το προϊόν. Συγκεκριμένα εάν και σε τι ποσότητα περιέχει συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα σου. Επειδή χρειάζεται αρκετή εξάσκηση και μελέτη για να το εφαρμόσεις επιτυχώς, υπάρχουν οι ακόλουθες σωτήριες ιστοσελίδες να συμβουλευτείς. Το Environmental Working Group έχει μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 70.000 προϊόντα και τα συστατικά τους. Με μια αναζήτηση του προϊόντος που σε ενδιαφέρει βλέπεις ένα συνολικό σκορ και ανάλυση για εμπεριεχόμενα πιθανά ερεθιστικά συστατικά του. Το Leaping Bunny παρέχει μια πιστοποίηση σε εταιρείες που είναι cruelty free. Έτσι, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του μπορείς να δεις άμεσα εάν η εταιρεία που σε ενδιαφέρει είναι cruelty free ή όχι. Τέλος, το Beautypedia είναι μια τεράστια βάση δεδομένων με αξιολογήσεις και κριτικές από επιστήμονες και καταναλωτές για χιλιάδες προϊόντα. Οι κριτικές είναι πολύ αναλυτικές αναφέροντας τόσο τα συστατικά όσο και τη δύναμη της φόρμουλας.
Βήμα 3: Αναθεώρησε τις προτιμήσεις σου
Έχοντας ενημερωθεί για τα προϊόντα που σ’ ενδιαφέρουν και τα συστατικά τους, είναι ώρα να θέσεις προτεραιότητες. Έτσι, μπορείς να αποφασίσεις να βγάλεις κάποια ακόμα προϊόντα από τη ρουτίνα σου, να μην ξαναγοράσεις κάποια άλλα, να κρατήσεις κάποια που σου ταιριάζουν τέλεια και να δοκιμάσεις κάποια καινούργια. Φυσικά, μπορεί ένα προϊόν που περιέχει συστατικά που προκαλούν πιθανό ερεθισμό να λειτουργεί τέλεια στη δική σου επιδερμίδα. Οπότε το σημαντικότερο είναι να αξιοποιήσεις τις νέες γνώσεις σου, ξεκαθαρίζοντας τις δικές σου προτιμήσεις και ανάγκες.
Βήμα 4: Γνώρισε περισσότερες «καθαρές» μάρκες
Λόγω του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στη βιωσιμότητα και σε πιο αγνά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πολλές εταιρείες με βιώσιμο DNA που παράγουν καθαρά, αγνά και αποτελεσματικά προϊόντα. Βέβαια, επειδή ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός έτσι και κάθε «καθαρή» ή «βιώσιμη» εταιρεία δεν παράγει ποιοτικά προϊόντα. Γ’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσεις να ψάχνεις και να ανακαλύψεις τις εταιρείες που πραγματικά αξίζουν και προσφέρουν ποιοτικά, αποτελεσματικά και αγνά προϊόντα. Ευτυχώς, μπορείς πλέον να βρεις τέτοιες εταιρείες στο Sephora, στα φαρμακεία ή σε άλλα καταστήματα καλλυντικών. Φυσικά, το Internet παραμένει μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών και έμπνευσης για νέες εταιρείες και καινοτόμα προϊόντα.
Βήμα 5: Δοκίμασε και απόλαυσέ το!
Όσο ευεργετική κ’ αν είναι η γνώση και η πληροφόρηση, το τελικό πόρισμα για το αν ένα προϊόν λειτουργεί σε εσένα ή όχι μόνο μια δοκιμή θα το κρίνει. Οπότε, αφού θέσεις τις προτιμήσεις σου, ψάξεις και εντοπίσεις τις καθαρές μάρκες που σ’ ενδιαφέρουν, ξεκίνα να δοκιμάζεις! Μπορείς να ζητήσεις κάποιο δείγμα ή ν’ αγοράσεις τη μικρότερη συσκευασία για αρχή. Θέλει χρόνο μέχρι να βρεις τα ιδανικά προϊόντα για εσένα αλλά με κάθε δοκιμή θα βελτιώνεται η κρίση σου. Σύντομα, θα ξέρεις ποια συστατικά σου ταιριάζουν και ποια όχι και η διαδικασία επιλογής θα είναι πανεύκολη. Οπότε απόλαυσε το ταξίδι μέχρι τότε!