Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας πονέσαμε από τη συμπεριφορά κάποιου. Και σίγουρα υπάρχουν στιγμές που όταν σκεφτόμαστε αυτό το άτομο κατακλυζόμαστε από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Ο συναισθηματικός πόνος όμως μας αποτρέπει από το να εξελιχθούμε.
Φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένη να συγχωρήσεις αυτό τον άνθρωπο και ίσως και να μην είσαι ακόμα έτοιμη. Κάθε φορά όμως που επιτρέπεις σε αυτά τα συναισθήματα να κάνουν την εμφάνισή τους ο εγκέφαλός σου γεμίζει με χημικές ουσίες που τον απομακρύνουν από το να επιλύει προβλήματα και να προοδεύει και με την πάροδο του χρόνου οδηγείσαι ακόμα και στην κατάθλιψη.
Αν είσαι όμως έτοιμη να συγχωρήσεις και να απελευθερωθείς από τα αρνητικά αυτά συναισθήματα/σκέψεις, θα κάνεις ένα πολύ σημαντικό δώρο στον εαυτό σου.
Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου πως είναι άλλο να αποφασίσεις να συγχωρήσεις κάποιον και άλλο να ξεχάσεις το κακό που σου προκάλεσε. Συνήθως όταν πιέζεις τον εαυτό σου να συγχωρήσει κάποιον, τον πιέζεις να απαρνηθεί τα όποια αρνητικά συναισθήματα έχει για αυτό το άτομο και να συμπεριφέρεται σαν να μην έγινε τίποτα.
Αυτό είναι περισσότερο “καταστροφικό” γιατί τελικά δεν είσαι “πιστή” στον εαυτό σου. Μπορείς να συγχωρήσεις χωρίς να ξεχάσεις. Αυτό που ουσιαστικά πρέπει όμως να κάνεις είναι να καταφέρεις να αντικαταστήσεις τα αρνητικά με θετικά. Να τον δεις με συμπόνια (στο βαθμό του εφικτού) και -αν μπορείς και είσαι έτοιμη- να απομακρύνεις αυτό το άτομο από τη ζωή σου, ώστε να μην σου προκαλεί αναστάτωση και να μην σου θυμίζει αυτό που συνέβη.
Αν καταφέρεις να συγχωρήσεις κάποιον (με αυτό τον τρόπο) αφήνεις ουσιαστικά τον εαυτό σου να προχωρήσει, να εξελιχθεί, να δημιουργήσει πιο υγιείς σχέσεις και να καλυτερεύσεις την ψυχική αλλά και σωματική σου υγεία.
Επίσης αντί να σκέφτεσαι το άσχημο που σου συνέβη, μπορείς να σκέφτεσαι πως κατάφερες να δεις και να φύγεις από μια άσχημη κατάσταση και τώρα είσαι ελεύθερη να ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο. Μπορείς να ξεκινήσεις να εστιάζεις στον εαυτό σου και να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και σε εξελίσσουν. Όσο περισσότερο σε φροντίζεις τόσο περισσότερο προχωράς.
Εστίασε επίσης στο παρόν και όχι στο παρελθόν. Όταν έρχονται σκέψεις από το παρελθόν από μια επίπονη κατάσταση, προσπάθησε να “έρχεσαι” στο παρόν και στα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.
Όταν έρχονται στο προσκήνιο συναισθήματα όπως θυμός, απογοήτευση, στεναχώρια, μην τα βάζεις κάτω από το χαλί επειδή τα φοβάσαι. Άστα απλώς να φύγουν από μέσα σου, όσο τα πολεμάς ή τα κρύβεις παίρνουν δύναμη, δεν τα “ξεφορτώνεσαι”.
Αγκάλιασε τον εαυτό σου, δείξε του συμπόνια για τις στιγμές που θεωρείς ότι ήσουν αδύναμη, μην γίνεσαι επικριτική
Είναι φορές που δεν μπορείς να αποφύγεις τον πόνο, αντί να σε κρίνεις για αυτό, δείξε την αγάπη και την συμπαράστασή σου, όπως θα έκανες σε μια φίλη σου.
“Αφέσου” πάνω σε κάποιον άλλο. Μίλα για τα συναισθήματά σου και για αυτό που βιώνεις σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι θα σε ακούσει. Αν υπάρχουν γύρω σου άνθρωποι που θα σε έκαναν να νιώσεις άσχημα για κάποιο συναίσθημα ή κατάσταση που βιώνεις, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να τους απομακρύνεις. Αντί να κλείνεσαι σε εσένα επειδή οι γύρω σου θα σε κρίνουν, αντικατέστησέ τους με ανθρώπους που σε γεμίζουν.