«Τα τάπερ της Αλίκης», το κοινωνικό μυθιστόρημα της δημοσιογράφου και συγγραφέως Έλενας Ακρίτα που απέσπασε το βραβείο «Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα της χρονιάς» το 2020, παίρνει το δρόμο του για τη μεγάλη οθόνη.
Ένα βιβλίο που αποτυπώνει μία αθηναϊκή τοιχογραφία της εικοσαετίας 1980-2000 και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το αναγνωστικό κοινό, θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από την εταιρεία παραγωγής Showtime Productions.
Η συγγραφέας μαζί με τη σεναριογράφο Κατερίνα Γιαννάκου έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφουν το σενάριο για την ταινία – αποκάλυψη που έκανε η ίδια μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook – ενώ θα ανακοινωθούν σύντομα περισσότερες πληροφορίες για το εξαιρετικό casting που ετοιμάζεται.
Τα τάπερ της Αλίκης είναι μια αθηναϊκή τοιχογραφία της εικοσαετίας 1980-2000. Τρεις γενιές γυναικών ζουν, ονειρεύονται και διεκδικούν: Η Κοραλία, είκοσι χρόνια καθαρίστρια στη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Η κόρη της Ελένη, πωλήτρια στο ΜΙΝΙΟΝ, που κάνει κι επιδείξεις τάπερ σε σπίτια κυριών. Και το «εξώγαμο» κοριτσάκι της, η Αλικούλα, που πήρε το όνομα της νονάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η μικρή μέσα στα πολύχρωμα τάπερ της μαμάς κρύβει παιχνίδια, πασχαλίτσες για τα μαλλιά, στρασάκια, Μπάρμπι, επιθυμίες, ελπίδες κι όνειρα. Όταν η Αλίκη μεγαλώνει, κλείνει ερμητικά μέσα στα τάπερ όλα όσα αισθάνεται. Αγάπη, οργή, πόνο, έρωτα, γέλιο και κλάμα. Μέχρι που η ζωή της θα απαιτήσει να ανοίξει τα αεροστεγή καπάκια και ν’ αφήσει τα συναισθήματά της ελεύθερα. Τα τάπερ της Αλίκης είναι ένα γκράφιτι στους τοίχους των πολυκατοικιών της Κυψέλης, των μπορντέλων της Φυλής, των θεατρικών σκηνών, των παλιών καταστημάτων και των ρετιρέ με τις στρωμένες τσόχες για κουμκάν. Είναι όσα ζήσαμε κι αγαπήσαμε σε μια Αθήνα που δεν μένει πια εδώ.
Είναι η αλήθεια μας επιτέλους, κλεισμένη για χρόνια σε ιδιωτικά μυστικά τάπερ αναλλοίωτα που επειγόντως οφείλουμε να βγάλουμε, να αεριστούν τα πάντα απ’ την αρχή κι ας χαλάσουν κάποια από τα παλιά μας όνειρα, τα πεπερασμένα ιδανικά της νιότης μας, κάποια στερεότυπα που μας πλήγωσαν, (…), γιατί μόνο έτσι οι αξίες μας έχουν μια ελάχιστη ελπίδα να ξαναβγούν στο φως και στις ζωές μας. – Τέλος Φίλλης, συγγραφέας και υπεύθυνος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
Το βιβλίο Απλά υπέροχο. “Ακριβή” περιγραφή των παιδικών μας στιγμών κ αναμνήσεων. Ελπίζω κ περιμενω μια πάρα πολύ καλή μεταφορά στο πανί της μεγάλης σκοτεινής αίθουσας.