Θυμάσαι ποια ήταν κάποτε η απογευματινή και βραδινή ρουτίνα σου; Μήπως έφευγες εξουθενωμένη από τη δουλειά σου, πέρναγες για μια γρήγορη συνάντηση από την κολλητή σου ή πήγαινες γυμναστήριο και γύρναγες ακόμα πιο εξουθενωμένη σπίτι σου; Εάν αυτή η ανάμνηση σου φαίνεται αρκετά ελκυστική αυτήν τη στιγμή τότε σίγουρα υπάρχουν κομμάτια από την παλιά επαγγελματική σου ζωή που σου λείπουν. Αλλά αυτό που ίσως πρέπει να κάνεις είναι να αναρωτηθείς: ”τι ακριβώς μου λείπει από εκείνη τη ζωή;”
Κοιτώντας την ”παλιά” μας ζωή φαίνεται σαν να ήμασταν όλοι στον αυτόματο πιλότο.
Δουλεύαμε ασταμάτητα και είχαμε περίπου τα ίδια όνειρα και στόχους. Ξαφνικά ήρθε η πανδημία και για κάποιους λειτούργησε σαν ξυπνητήρι. Έβγαλε από τον αυτόματο πιλότο τόσο τις σχέσεις όσο και τις δουλειές μας. Πολλοί εργαζόμενοι πέρασαν χρόνια προσπαθώντας να διαπραγματευτούν το ευέλικτο ωράριο όσο οι επιχειρήσεις αγωνιζόντουσαν ταυτόχρονα να συμβαδίσουν με την αλλαγή της τεχνολογίας. Στη συνέχεια, κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, η εργασία από το σπίτι έγινε δεδομένη και μετά από κάποιο διάστημα σκεφτόμασταν ”τι είναι γραφείο”;
Παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίσαμε, μπορούμε να πούμε πως τα καταφέραμε να δουλέψουμε σωστά και παραγωγικά, ακόμα και από το σπίτι.
Το lockdown ήταν ένα εντελώς νέο περιβάλλον και έτσι αναγκαστήκαμε να βρούμε νέους τρόπους να είμαστε λειτουργικοί. Και καθώς κάναμε αυτά τα πρώτα βήματα, βρήκαμε νέα πράγματα που έκαναν όλη τη φιλοσοφία του να δουλεύεις από το σπίτι λίγο πιο εύκολη. Πρωινός διαλογισμός, μια μεγάλη βόλτα μετά το μεσημεριανό γεύμα, κάποιες ώρες χωρίς να κοιτάς τα emails. Όλοι αναπτύξαμε τις δικές μας στρατηγικές.
Και τώρα τι; Μερικοί από εμάς μπορεί ήδη να κάνουμε μερικά δοκιμαστικά βήματα πίσω στη ζωή του γραφείου, ή να σκεφτόμαστε πώς θα είναι όταν επιστρέψουμε. Ίσως η εταιρεία σου σχεδιάζει να ενθαρρύνει την ευέλικτη εργασία, ή ίσως όλες οι συναντήσεις σας να περιλαμβάνουν κάποιο διαδικτυακό στοιχείο. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές επιχειρηματικές προτεραιότητες τώρα και μπορεί η ομάδα σας να έχει αλλάξει.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η εργασία και η ζωή δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Είναι πολύπλοκα συνυφασμένα. Και αν η δουλειά σου δεν σε κάνει ευτυχισμένη, ίσως και η ζωή σου δεν είναι τόσο ευτυχισμένη.
Είτε δουλεύεις ακόμα από το σπίτι είτε έχεις ήδη επιστρέψει, ήρθε η στιγμή να πατήσεις ένα reset στη σχέση σου με τη δουλειά σου. Και πώς θα το κάνεις αυτό;
Απαίτησε περισσότερα από την εταιρική κουλτούρα της εταιρείας σου
Τι πιστεύεις ότι θα έκανε εσένα πιο παραγωγική και θα σου έδινε ώθηση να δουλέψεις με περισσότερη όρεξη; Ένα διαφορετικό ωράριο; Μια μέρα την εβδομάδα που θα δουλεύεις από το σπίτι; Ό,τι και εάν είναι αυτό θα πρέπει να το ζητήσεις. Επεξεργάσου αυτό που χρειάζεσαι και ζήτησέ το. Ίσως εκπλαγείς από τη θετική αντιμετώπιση που μπορεί να έχεις. Ουσιαστικά ένας ευτυχισμένος υπάλληλος είναι πολύ πιο πιθανό να μείνει στην εταιρεία και να μην αναζητήσει άλλη εναλλακτική. Εάν όλοι μιλάγαμε για αυτά που θέλουμε μπορεί και οι επιχειρήσεις να μας ακούγανε και να αναδιαμορφωνόντουσαν.
Ανάπτυξε τις δεξιότητές σου
Μήπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανακάλυψες ένα νέο χόμπι ή παθιάστηκες με μια νέα δραστηριότητα; Μόνο εσύ μπορείς να διαμορφώσεις την καριέρα σου γύρω από αυτό που σε ενθουσιάζει, γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εσένα. Η ζωή στο γραφείο μπορεί να μας αναγκάζει να συμμορφωθούμε στα νέα δεδομένα και είναι εύκολο να ξεχάσουμε τι μας παθιάζει. Αφιέρωσε χρόνο για να επανασυνδεθείς με αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανή και σε γεμίζει ενέργεια.
Μείνε ισορροπημένη
Οι περισσότεροι σκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια του lockdown πως δεν δουλεύουμε από το σπίτι, απλά ζούμε στο γραφείο. Καθόμασταν σε ένα γραφείο, μπροστά από ένα φορητό υπολογιστή, όλη την ημέρα. Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό -όλα χωρίς να βγούμε από το δωμάτιο μάς. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που πριν την πανδημία μέναμε στη δουλειά μέχρι τις 21:00 και ελέγχαμε τα emails μας πριν τον ύπνο.
Αντί λοιπόν να διαμαρτύρεσαι για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάνε κάτι για αυτό. Όρισε μια διαφορετική ρουτίνα και ακολούθησε την. Μόνο εσύ μπορείς να προσφέρεις ισορροπία στη ζωή σου, οπότε καθόρισε τους κανόνες που θα κάνουν τη δουλειά σου και τη ζωή σου να λειτουργούν αρμονικά.
Δούλεψε πιο έξυπνα, όχι πιο πολύ
Η παραγωγικότητα δεν αφορά τις ώρες εργασίας, αλλά την έξυπνη εργασία. Υπάρχουν κάθε είδους πρακτικοί τρόποι για να βελτιώσεις τις ημέρες σου, όπως τα ημερολόγια, οι ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις και οι λίστες όπου είναι απαραίτητες. Εάν ξέρεις επίσης πως δουλεύεις καλύτερα το πρωί τότε ξεκίνα πιο νωρίς τα δύσκολα tasks και κάνε αργότερα ένα διάλειμμα όταν νιώσεις πως δεν έχεις άλλη δύναμη να συνεχίσεις.
Και μια τελευταία συμβουλή: μάθε όταν νιώθεις πως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα να το κάνεις. Ακόμα και εάν είναι για να βγεις στο μπαλκόνι σου και να κοιτάξεις τον ήλιο.