Οι χωρισμοί είναι σκληροί. Έτσι είναι και σε μία φιλία. Πώς μπορείς όμως να διακρίνεις αν έχει έρθει αυτή η ώρα και τι κάνεις γι’ αυτό;
Κάθε σχέση στη ζωή μας περιέχει μία δόση φιλίας. Είτε είναι συντροφική, επαγγελματική ή καθαρά φιλική. Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν τις σχέσεις αυτές δυνατές. Η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η άνεση, η εμψύχωση, η συμπόνια και ο σεβασμός είναι κάποια από αυτά.
Το lockdown έχει επηρεάσει ορισμένες φιλίες και ίσως να μην νιώθεις το ίδιο άνετα με κάποιον πια.
Αυτό ίσως να μην είναι λόγος να διακόψεις εντελώς μια φιλία. Αυτό που χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση είναι να περάσετε λίγο χρόνο μαζί προκειμένου να διαπιστώσεις αν οι δεσμοί επανέρχονται. Ένα ενδιάμεσο διάλειμμα ίσως σας κάνει και καλό μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, αν δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, αλλά για μία φιλία που στερείται αυτών των στοιχείων, τότε είναι καιρός να αναθεωρήσεις. Αν νιώθεις πως τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς επαναλαμβάνονται, οι προσπάθειες σου δεν εκτιμώνται και πως τελικά, δεν περνάς καλά, τότε αυτή η φιλία χρειάζεται service. Αν ωστόσο, έχεις επιχειρήσει να διορθώσεις κάποια πράγματα αλλά δεν υπάρχει αλλαγή, ίσως είναι η στιγμή να αλλάξεις εσύ κάτι σε αυτό.
Αν δεν είσαι σίγουρη ή απλά δεν θες να το παραδεχτείς για το ποιο από τα δύο ισχύει, το υποσυνείδητο σου ξέρει. Παρατήρησε πως νιώθεις όταν σκοπεύεις να συναντηθείς με κάποιον. Αν νιώθεις χαλαρή και ήρεμη, τότε η φιλία είναι υγιής. Αν νιώθεις μια ένταση ή πίεση, τότε σίγουρα κάτι πρέπει να προσέξεις.
Πώς μπορείς να διακόψεις από μία φιλία με τον πιο αληθινό και drama-free τρόπο;
1. Να είσαι ειλικρινής
Τίποτα δεν θα εκτιμηθεί περισσότερο από την ειλικρίνεια σου να εκφράσεις όσα “παράπονα” έχεις από τη συγκεκριμένη φιλία. Όπως και να έχει, οφείλεις μία εξήγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάποιον που έχετε μοιραστεί τόσες στιγμές. Αν το ghosting είναι 1 φορά κακό στις ερωτικές σχέσεις, είναι 10 φορές χειρότερο στις φιλικές.
2. Να ξέρεις τι έχεις να πεις
Όταν είσαι σε fight mode και δεν έχεις σκεφτεί τι θες να πεις, συνήθως κατάληξη είναι χειρότερη από ότι περίμενες. Πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς τι έχεις να πεις και γιατί πιστεύεις πως η φιλία αυτή πρέπει να παύσει, προκειμένου να έχεις τη σιγουριά και την ψυχραιμία που χρειάζεται σε έναν διάλογο.
3. Να δείχνεις σεβασμό και συμπόνια
Ότι και να είναι στη μέση, οφείλεις να εκφράσεις την αλήθεια σου με τρόπο που δεν θα προσβάλει κάποιον που υποτίθεται θεωρείς φίλο σου. Όσο άσχημα και αν λήγει μία φιλία, από τη στιγμή που επιλέγεις να το κάνεις με διάλογο, καλό είναι να τηρείς και τις προϋποθέσεις μίας συζήτησης.
4. Να είσαι υπομονετική
Όταν θες να διακόψεις μία φιλία, δεν θα αντιδράσουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αν λοιπόν ο φίλος/η σου αντιδράσει άσχημα, προσπάθησε να σεβαστείς όσα πει αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή και σκέψου πως δεν είναι μία ευχάριστη διαδικασία για κανέναν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκεφτεί εκ των υστέρων όσα είπε και να σου ζητήσει να ξανά μιλήσετε.
5. Φρόντισε τον εαυτό σου μετά από αυτό
Ο χωρισμός από μία φιλία μπορεί να είναι δύσκολη και για τα δύο μέλη, όπως ακριβώς και σε ένα ζευγάρι. Ακόμη κι αν ήσουν εσύ αυτή που το αποφάσισε. Η “ανάρρωση” λοιπόν ίσως είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, φρόντισε όσο περισσότερο μπορείς τον εαυτό σου. Κάνε τα χόμπι σου, μίλησε με άτομα που ξέρεις πως σε κάνουν να νιώθεις καλά, γνώρισε νέα άτομα. Κάνε αυτό που θα ήταν καλό να κάνει και ο φίλος/η σου μετά από αυτό το χωρισμό.