Σίγουρα το έχεις ακούσει και πιθανότατα το χρησιμοποιείς ήδη στη ρουτίνα περιποίησής σου. Όμως, πόσα τελικά ξέρεις για το υαλουρονικό οξύ; Γι’ αυτό ερευνήσαμε και παρουσιάζουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το φανταστικό αυτό skincare συστατικό.
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο σακχάρου που βρίσκεται φυσικά στο σώμα. Βοηθάει να δέσει το κολλαγόνο με νερό, παγιδεύοντας το μέσα στο δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι πιο λαμπερή, ελαστική και γεμάτη επιδερμίδα. Πρακτικά, το υαλουρονικό οξύ αυξάνει τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος, κάνοντας το να δείχνει πιο φρέσκο και νεανικό.
Με την πάροδο του χρόνου, τα φυσικά επίπεδα κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος του δέρματος μειώνονται. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες, η εσωτερική θέρμανση το χειμώνα και κάποια καλλυντικά ή προϊόντα περιποίησης, μπορεί να φθείρουν τον επιδερμικό φραγμό, προκαλώντας απώλεια υγρασίας. Γι’ αυτό και η καθημερινή χρήση ενυδατικών συστατικών, όπως το υαλουρονικό οξύ, στην ρουτίνα περιποίησης είναι καίριας σημασίας.
Ευτυχώς, μπορείς να βρεις υαλουρονικό οξύ σε πληθώρα προϊόντων από serums, ενυδατικές, κρέμες ματιών ή μάσκες
Το υαλουρονικό οξύ είναι ωφέλιμο και σε κρέμες ματιών αφού λειτουργεί τοπικά, εισχωρώντας βαθιά στο δέρμα και προσφέροντας πλούσια ενυδάτωση. Παράλληλα, είναι πολύ ελαφρύ και λεπτόρρευστο κ’ έτσι μπορεί να «κλειδώσει» την υγρασία από το περιβάλλον βαθιά μέσα στο δέρμα.
Θα χαρείς να μάθεις ότι το υαλουρονικό οξύ είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας! Δεν προκαλεί ερεθισμούς και δεν συμβάλει αρνητικά σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ροδόχρους νόσος ή οι αλλεργίες. Παρόλα αυτά, είναι ιδανικό για όσους έχουν ξηρές και ώριμες επιδερμίδες, αφού εκείνες είναι που το χρειάζονται περισσότερο. Φυσικά, όπως και κάθε άλλο νέο προϊόν περιποίησης, συνιστάται να συζητήσεις με το δερματολόγο σου τον καλύτερο τρόπο για να το εντάξεις στη ρουτίνα σου.
Πέρα από το υαλουρονικό οξύ στα προϊόντα περιποίησης, υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή ως θεραπεία
Σε αυτή τη μορφή λειτουργεί ως filler αναπληρώνοντας την χαμένη δομή και τον όγκο της επιδερμίδας, κάνοντας τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές λιγότερο εμφανείς. Υπάρχουν διάφορα fillers υαλουρονικού οξέος οπότε είναι συνετό να συζητήσεις με το δερματολόγο σου ποιο είναι το καταλληλότερο για εσένα. Το καλό είναι ότι εάν δεν μείνεις ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα υπάρχει λύση. Ο δερματολόγος σου μπορεί να εισάγει στο δέρμα ένα ένζυμο που ονομάζεται υαλουρονιδάση για να διαλύσει το filler.
Το συγκεκριμένο ένζυμο λειτουργεί μέσα σε λίγα λεπτά και αντιστρέφει εντελώς το αποτέλεσμα του filler μέσα σε 24-48 ώρες. Όμως, πρέπει να είσαι προσεκτική καθώς το συγκεκριμένο ένζυμο δεν ενδείκνυται για όσους είναι αλλεργικοί στις μέλισσες. Επίσης, εάν είσαι έγκυος είναι καλό να αποφύγεις ένα filler υαλορουνικού οξέος καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία σχετικά με την επίδρασή του κατά την εγκυμοσύνη. Ακόμα, είναι καλό να το αποφύγεις εάν έχεις κάποια ενεργή δερματική λοίμωξη.
Πέρα από τα παραπάνω, τα πιο συχνά ρίσκα που πρέπει να γνωρίζεις είναι τα εξής. Είναι πολύ σύνηθες να έχεις λίγο μελάνιασμα και πρήξιμο μετά τη διαδικασία, τα οποία υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες.
Επίσης υπάρχει το ρίσκο του να τρυπηθεί καταλάθος μια φλέβα, με αποτέλεσμα να «σκάσει» το δέρμα τοπικά και να αφήσει σημάδι. Αυτές, όμως, είναι παρενέργειες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα ο δερματολόγος σου, οπότε δεν είναι λόγος αποκλεισμού της θεραπείας.
Όποια μέθοδο κι αν επιλέξεις, το υαλουρονικό οξύ αξίζει σίγουρα μια θέση στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησής σου!