Καλοκαιρινό, πολύχρωμο κι άνετο, το Hawaiian shirt ή Aloha shirt, κρύβει πίσω του μια μεγάλη ιστορία, την οποία σίγουρα θα ήθελες να ανακαλύψεις. Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ρούχα, το οποίο δεν δημιουργήθηκε με γνώμονα να κατακτήσει την καρδιά της μόδας.

Σήμερα τα Aloha shirts, τα άκρως μοναδικά αυτά πουκάμισα, όχι μόνο έχουν δώσει τη δική τους ξεχωριστή πινελιά στο σύγχρονο style, αλλά φυσικά έχουν κατακτήσει κάθε πασαρέλα.

Πρώτη εμφάνισή του Aloha shirt

Αν κι η ακριβής προέλευση του έχει χαθεί κάπου στην ιστορία, με τις γνώμες να διίστανται, σύμφωνα με το Cr fashionbook, υποστηρίζεται ότι το ένδυμα μάλλον εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Χαβάη τη δεκαετία του 1920 ή του 1930. Πιθανότατα όταν οι γυναίκες των τοπικών ιαπωνικών επιχειρήσεων, προσάρμοσαν το κιμονό ύφασμα στα ανδρικά πουκάμισα. Τα πουκάμισα αυτά, αμέσως απέκτησαν κάποια δημοτικότητα μεταξύ των τουριστών στη Χαβάη, ενώ βρήκαν μεγάλη εμπορική επιτυχία όταν έφτασαν στην ηπειρωτική χώρα, στα μέσα της δεκαετίας του 1930.

Εκείνη την περίοδο, η Αμερική πλήττοταν από την οικονομική κρίση, με χιλιάδες άντρες άνεργους και πολλούς άλλους να αγωνίζονται να διατηρήσουν το status τους. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι οι άντρες αγκάλιασαν ένα ένδυμα με γυναικεία «ταυτότητα», ωστόσο μέχρι το 1940, τα πουκάμισα Aloha έφεραν περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Επιρροή από διάσημες προσωπικότητες

Οι άνδρες επηρεάστηκαν από το γεγονός πως αυτό το πουκάμισο, αποτελούσε το αγαπημένο ένδυμα των πλούσιων και διάσημων ανδρών.  Οι επισκέπτες στη Χαβάη τη δεκαετία του 1930 ήταν πάντοτε πλούσιοι, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα πουκάμισα Aloha πωλούνταν από διασημότητες. Ακόμη, «πρότυπα» των Αμερικανών, από τον 3 φορές πρωταθλητή της Ολυμπιακής κολύμβησης και σέρφερ, Duke Kahanamoku, μέχρι τον τραγουδιστή Bing Crosby, είχαν δώσει τα ονόματά τους σε συγκεκριμένες μάρκες.

Σύμφωνα με τον Dale Hope, ιστορικό και συγγραφέα του The Aloha Shirt: Spirit of the Islands, οι διάσημοι ασκούσαν τεράστια επίδραση στους ανθρώπους που αγόραζαν αυτά τα πουκάμισα. Αν μπορούσε κάποιος να φορέσει αυτό που φορούσε ένας διάσημος άνδρας, δεν είχε σημασία αν έμοιαζε με γυναίκειο ένδυμα.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ιδέα ότι η Χαβάη αποτελούσε έναν επίγειο παράδεισο, καταρρίφθηκε το 1941, με την ιαπωνική επίθεση στο Pearl Harbor. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο οι κατασκευαστές πουκάμισων Aloha, όπως κι όλοι όσοι συμπλήρωναν τη βιομηχανία ενδυμάτων, στράφηκαν στην πολεμική προμήθεια. Όταν η παραγωγή άρχισε ξανά, τα ιαπωνικά σχέδια που μέχρι τότε κατείχαν τα ηνία, έφυγαν από τη μόδα κι αντικαταστάθηκαν από σχέδια που αναδείκνυαν τον τοπικό πολιτισμό της Χαβάης.

Δεκαετία 1960

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, το πουκάμισο είχε γίνει πραγματικά το επίκεντρο της βιομηχανίας της μόδας. Η δημιουργία του Aloha shirt, έτρεχε με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ διάσημες προσωπικότητες από τον Elvis Presley, μέχρι τον Richard Nixon, είχαν ένα πουκάμισο Aloha.

Σήμερα

Τα τελευταία χρόνια, περιοδικά μόδας και διάσημοι οίκοι, έχουν προκαλέσει την επιστροφή του Aloha shirt. Με εκσυγχρονισμένα σχέδια, τα οποία μπορούν να ενταχθούν ομαλά στη σύγχρονη μόδα, τα Aloha shirts, έχουν μπει δυναμικά για ακόμη μια φορά στη ζωή μας.