Μετά από αίτημα μιας φίλης αναγνώστριας, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη σημασία του πρωινού. Ας πούμε πρώτα τι ΔΕΝ είναι πρωινό: ο καφές με το τσιγάρο και οι υπερβολές του τύπου ένα κομμάτι παστίτσιο από χθες (εκτός αν πηγαίνεις να δουλέψεις σε οικοδομή και ο εργοδότης σου είναι πολύ αυστηρός, οπότε θα ξαναφάς σε 10 ώρες).
Οι έρευνες δείχνουν πως τα άτομα που καταναλώνουν κάποιο γευματάκι το πρωί διατηρούν συνήθως το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει διότι το πρωινό ενεργοποιεί το μεταβολισμό και ρυθμίζει την όρεξη και το σάκχαρο προλαμβάνοντας τα έκτροπα στο κολατσιό ή για όσους δεν τρώνε ενδιάμεσα (κακώς), στο μεσημεριανό. Πράγματι, υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία δεν πεινάνε το πρωί και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει λόγος κάποιος να πιεστεί να φάει κατευθείαν με το που θα ανοίξει το μάτι του (άλλο που αν έχουμε μπροστά μας μπουφέ γίνεται χαμός). Μια καλή οδηγία είναι να τρώμε μέσα στο πρώτο τρίωρο από την ώρα που θα ξυπνήσουμε.
Το τι θα περιλαμβάνει το πρωινό μας εξαρτάται τόσο από τις γευστικές μας προτιμήσεις όσο και από τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες. Ένας εύκολος διαχωρισμός είναι να σκεφτούμε αν προτιμάμε κάτι με γλυκιά ή κάτι με αλμυρή γεύση. Όσοι έχουν υπόταση θα πρέπει οπωσδήποτε να φάνε κάτι αλμυρό (πχ. τοστ) για να κρατήσουν τα επίπεδα της ενέργειάς τους σταθερά ή να πιούνε καφέ ή πράσινο τσάι. Ακόμη, όσοι έχουν χαμηλό σίδηρο θα πρέπει να καταναλώσουν πορτοκαλάδα ή κάποιο άλλο εσπεριδοειδές . Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λειτουργία του εντέρου τους, θα πρέπει να πιουν πρώτα ένα ποτήρι νερό και μετά να φάνε ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες για να ενεργοποιήσουν την κινητικότητά του (πχ. βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης). Αντίθετα, όσοι έχουν ευαισθησία στο στομάχι, καλό είναι να αποφεύγουν τον καφέ, το τσάι ή την πορτοκαλάδα ή να τα καταναλώνουν αφού έχουν φάει το γευματάκι τους. Το πρωινό λοιπόν, θα πρέπει να είναι νόστιμο για να μας φτιάχνει τη διάθεση αλλά και χορταστικό και να εξυπηρετεί και τις υπόλοιπες ανάγκες που αναφέρθηκαν.
Ιδέες για γλυκά πρωινά:
- Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης (1 ποτήρι γάλα + 30 γρ. δημητριακά)
- 2 φρυγανιές + μέλι ή μαρμελάδα
- 3 ρυζογκοφρέτες + ταχίνι με μέλι ή ταχίνι με κακάο
- Γάλα με βρώμη (1 ποτήρι γάλα + 3 κουτ. της σούπας βρώμη + 1 κουτ. του γλυκού μέλι + κανέλλα/ μοσχοκάρυδο + ½ μπανάνα, μαγειρεμένα σε κατσαρολάκι)
- 1 λεπτή φέτα σπιτικό κέικ (όχι καθημερινά)
- 1 ποτήρι γάλα + 2 – 3 σπιτικά βουτήματα
- 1 γιαούρτι + 3 κουτ. της σούπας μούσλι
- 1 γιαούρτι + 10 ξηροί καρποί + 1 κουτ. της σούπας δημητριακά ή βρώμη + 2 κουτ. της σούπας μούρα (cranberries ή gogi berries)
- 1 γιαούρτι + 1 κουτ. της σούπας λιναρόσπορος + 1 κουτ. του γλυκού μέλι
- 1 σπιτική κρέπα ή pancake με μέλι ή ταχίνι
- 1 ποτήρι γάλα + 1 bar δημητριακών
- Εναλλακτικό pancake (2 ασπράδια + 2 κουτ. της σούπας βρώμη σε αντικολλητικό τηγανάκι, σερβίρουμε με μέλι/ μαρμελάδα κλπ)
- Smoothie (γάλα + 1-2 φρούτα) στο μπλέντερ
- 1 σπιτικό ρυζόγαλο
- 1 σπιτική κρέμα
Ιδέες για αλμυρά πρωινά:
- Τοστ με τυρί και γαλοπούλα (κατά προτίμηση με μαύρο ψωμί και τυρί με χαμηλά λιπαρά)
- 2 παξιμαδάκια + 30 γρ. τυρί
- 3 ρυζογκοφρέτες + 1 φέτα τυρί + 1 φέτα γαλοπούλα
- 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης + 1 κουτ. της σούπας τυρί κρέμα (light)
- 2 φρυγανιές + 1 αυγό βραστό (μέχρι 3 φορές την εβδομάδα)
- 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης + 1 αυγό ποσέ
- 1 κομμάτι (όσο 1 τράπουλα σε μέγεθος) σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα
- 2 φρυγανιές + ομελέτα με 1 αυγό + 1 ασπράδι (στην οποία θα μπορούσαν να προστεθούν και λαχανικά ή κάποιο τυρί)
Στα παραπάνω πρωινά μπορούμε να προσθέσουμε και φρούτα, καθώς και κάποιο αφέψημα ή χυμό, όπως είπαμε.
Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και αφορούν ένα άτομο με μέτρια φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή όμως, ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός, μπορούμε να κάνουμε πειράματα για να βρούμε τι θα μας ταιριάξει καλύτερα!
Α, και πάντα προλαβαίνουμε να φάμε ακόμα και στον πηγαιμό για τη δουλειά…