Ίσως δεν είναι πολύ fun να αναλύσετε τα έσοδα-έξοδα με τον σύντροφό σου, αλλά τα οικονομικά είναι σίγουρα σημαντικό θέμα συζήτησης.
Και δεν μιλάμε για τα ραντεβού, όπου “μαλώνετε” για το ποιος θα κεράσει αυτή τη φορά. Το θέμα των χρημάτων ενδεχομένως να μοιάζει άβολο ή δυσάρεστο. Είναι όμως κάτι που πρέπει να πέσει στο τραπέζι ειδικά αν η σχέση περνάει σε επόμενα, σοβαρότερα στάδια. Μία συγκατοίκηση, ένας γάμος ή μία εγκυμοσύνη είναι παραδείγματα όπου τα οικονομικά σε μία σχέση παίζουν καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι λίγες οι φορές, που τα χρήματα γίνονται λόγος χωρισμού. Ακριβώς λοιπόν επειδή, έχουν μία θέση στη ζωή του καθενός, έτσι θα πρέπει να έχουν και μεταξύ του ζευγαριού. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ερωτήσεις που καλό θα ήταν να έθετες στο σύντροφο σου γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
-
Σε τι πράγματα προτιμάς να ξοδεύεις τα χρήματα σου;
-
Για ποια πάλι, θα κάνεις οικονομία;
-
Σε ποιο guilty pleasure δεν θα σταματούσες να ξοδεύεις χρήματα;
-
Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 10-15 χρόνια;
-
Αν κέρδιζες αύριο το λαχείο, σε ποια 3 πράγματα θα ξόδευες τα χρήματα σου;
Μπορεί να νιώθεις ότι παίρνεις συνέντευξη αλλά στην πραγματικότητα, ανακαλύπτεις μία ακόμη πτυχή του εαυτού του αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το θέμα των χρημάτων γενικά. Αν πάλι, η σχέση σας περνάει σε κάποιο νέο στάδιο (συγκατοίκηση για παράδειγμα) σημαίνει πως κάποια δεδομένα θα αλλάξουν. Είναι διαφορετικό να θες απλά να έχεις ένα συγκάτοικο για να μοιράζεσαι το ενοίκιο και άλλο να κάνεις ένα καινούριο βήμα με τον σύντροφό σου. Αν λοιπόν, σιγουρευτείς για το τι θες και την απόφαση σου, πρόσθεσε και μερικές πιο πρακτικές απορίες:
6. Συμβάλλει η οικογένεια σου στα έξοδα σου (στο σπίτι);
7. Πώς διαχειρίζεται η οικογένεια σου τα οικονομικά θέματα;
8. Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Σκοπεύεις να επενδύσεις σε σπουδές, να αλλάξεις ίσως δουλειά/κλάδο;
9. Έχεις οικονομίες ή υπάρχει κάποιος τέτοιος σκοπός στο μέλλον;
10. Τι μερίδιο από τα οικονομικά σου μπορείς να διαθέσεις στο σπίτι;
Αν από την άλλη, σκέφτεστε το γάμο και μία μεγαλύτερη δέσμευση μεταξύ σας, μην ρωτήσεις απλά τη διαχείριση των οικονομικών. Οφείλεις να σκεφτείς και πιο μακριά, λαμβάνοντας υπόψη πιθανά σενάρια και εκδοχές στο μέλλον.